Linkuri accesibilitate

Moartea suspectă a generalului Younis în Libia


Generalul Abdul Fatah Younis la o întîlnire cu presa la Bruxelles în aprilie 2011
Generalul Abdul Fatah Younis la o întîlnire cu presa la Bruxelles în aprilie 2011

O ipoteză: fostul ministru de interne al lui Gaddafi ar fi fost executat chiar de forţele rebele, fiind bănuit de trădare.



Comandantul trupelor rebele din Libia, generalul Abdel Fatah Younis a fost ucis joi, împreună cu alţi doi ofiţeri superiori. Se cunosc încă puţine detalii dar moartea generalului Younis este considerată o pierdere majoră pentru forţele care luptă împotriva regimului Qaddafi. Ileana Giurchescu rezumă relatările corespondenţilor Europei Libere.


Moartea suspectă a generalului Younis în Libia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct



Preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie a informat, la Bengazi, că generalul Younis a fost ucis de persoane încă neidentificate, în timp ce călătorea de pe linia frontului, la Brega spre Beghazi – centrul rebeliunii – unde urma să participe la o reuniune.

Se bănuieşte că atacul a fost pus la cale de forţele pro-Gaddafi. Este în tot cazul ce a declarat un lider al rebeliunii, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, agenţiei France Presse. Potrivit lui, Gaddafi ar fi vrut să forţeze astfel miliţiile rebele să se retragă din centrul petrolier Brega.

Cum moartea generalului rămâne încă un mister, circulă tot felul de speculaţii: între altele, că generalul Younis, fost ministru de interne al lui Gaddafi, ar fi fost executat chiar de forţele rebele, fiind bănuit de trădare. Este ce a relatat teleziviunea Al Jazeera, care susţine că Younis era adus la Bengazi, sub arest.

Un alt element care pare să întărească această versiune şi anume că generalul ar fi fost executat din ordinul Consiliului Naţional de Tranziţiei, este faptul că de data aceasta nu a călătorit în maşina blindată pe care o folosea mereu. Dar oficialul de la Bengazi, citat de agenţia France Presse, neagă vehement această interpretare.

Younis, fost ministru de interne în regimul Gaddafi, s-a alăturat forțelor rebele în februarie. Cu 40 de ai în urmă, a fost însă una din figurile centrale în lovitura de stat care l-a adus pe Gaddafi la putere. Cum fusese un apropiat al lui Gaddafi, mulţi lideri rebeli îl priveau cu suspiciune. Se relatează să forţele din Misrata nici nu acceptau ordinele sale, refuzând să fie integrate în Armata Naţională, condusă de generalul Younis.

Ofensiva din Brega, condusă de generalul Younis, era blocată din aprilie, motiv pentru care se pare că generalul fusese chemat la Bengazi.

Vestea morţii lui Younis a venit la numai cîteva ore după ce şi Portugalia a recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie drept reprezentatul legal al Libiei. Acelaşi lucru îl făcuse mai devreme şi Londra. Până acum, în jur de 30 de ţări, între care Statele Unite, au recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG