Linkuri accesibilitate

30.07 - București: Ecourile întâlnirii dintre premierii României şi Ungariei, Adrian Năstase şi Victor Orban.


Premierul Viktor Orban în 2006
Premierul Viktor Orban în 2006

Premierul Orban şi diplomaţii ungari au amintit Bucureştiului că are nevoie de sprijinul Ungariei pentru a intra în structurile euro-atlantice.





30 iulie 2001

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; reporter: Sabina Fati).

Ecourile întâlnirii dintre premierii României şi Ungariei, Adrian Năstase şi Victor Orban.

Cei mai mulţi analişti sunt de părere că relaţiile româno-ungare se află într-un punct mort. Că întâlnirea dintre cei doi premieri nu a rezolvat diferendumul apărut după ce Parlamentul de la Budapesta a aprobat legea statului maghiarilor din afara graniţelor ţării.

Valentin Stan, conferenţiar la catedra de relaţii internaţionale a Universităţii Bucureşti: „Toată această zarvă, creată exclusiv de România, nu va face decât să creeze noi asperităţi în raporturile dintre Bucureşti şi Bruxelles. România nu poate fi un partener viabil pentru aceste structuri, atâta timp cât refuză efectiv consultările”.

Oficialii ungari, aflaţi recent la Tuşnad au spus că, după patru ani de relaţii bune de cooperare, a apărut acum o fractură datorată unor forţe politice care nu doresc menţinerea şi extinderea acestei colaborări. Mai mult, premierul Orban şi diplomaţii ungari au amintit Bucureştiului că are nevoie de sprijinul Ungariei pentru a intra în structurile euro-atlantice.

Ce câştigă guvernul român, în plan intern şi extern, dacă împiedică aplicarea legii statutului ?

Zoe Petre, principalul consilier al fostului preşedinte Emil Constantinescu : „Mai multă susţinere din partea radicalilor, din propriul electorat şi din electoratul vecin, al PRM-ului. Pe plan internaţional, vrea să folosească un prilej destul de rar în care România poate fi victimă şi Ungaria, iniţiatoarea unei măsuri mai puţin europene... E o veche competiţie.”

Zoe Petre crede că Ungaria insistă prea mult asupra legii statului, care ar fi fost utilă cu câţiva ani în urmă, când cetăţenii români încă nu putea călători fără vize în spaţiul Schengen. Ea remarcă însă că România a mers şi mai departe în relaţia cu românii din afara graniţelor, acordându-le şi dubla cetățenie.

Valentin Stan explică pe de altă parte că România nu poate împiedica aplicare legii statului pentru că efectele şi avantajele acesteia sunt limitate strict la teritoriul Ungariei.
XS
SM
MD
LG