Linkuri accesibilitate

Prin publicitate în societate s-a altoit o cultură abuzivă a băutului


Veaceslav Ioniță: „avem un consens total în privința băuturilor alcoolice tari.”





La o zi după ce guvernul s-a expus în favoarea interzicerii publicităţii la toate tipurile de băuturi alcoolice, provocînd prin aceasta nedumerirea vinificatorilor, premierul Vlad Filat a declarat că nu este de acord ca această interdicţie să vizeze şi vinul sau berea, ci doar vodca. Premierul a insistat că face această precizare în calitatea sa de şef de partid, şi nu de prim-ministru, iar grupul parlamentar al liberal-democraţilor îi va sprijini poziţia la momentul ajungerii proiectului în Parlament. S-a răzgândit premierul sau intenţia din start era să se domolească doar consumul de tărie, nu şi de vin, şi ce consecinţe practice ar putea avea restricţia, fie totală, fie parţială – întrebări la care vor căuta răspunsuri în dialog cu preşedintele Comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe, deputatul liberal-democrat, Veaceslav Ioniţă.

Europa Liberă: Discutăm astăzi despre intenţia guvernului de a interzice reclama băuturilor alcoolice, o interdicţie care ar trebui să vizeze şi vînzarea de votcă, vin şi bere după ora 22.00. Dle Ioniţă, ieri dimineaţa încă nu era clar dacă interdicţia ar urma să vizeze şi vinul sau berea, dar prim-ministrul a intervenit cu unele precizări prin care a confirmat practic că proiectul, aşa cum a ieşit el din guvern, include şi aceste două tipuri de băuturi. Dumneavoastră, în calitate de membru al unei fracţiuni şi de şef de comisie parlamentară, cum veţi proceda atunci cînd documentul va ajunge în Parlament?


Interviul matinal la Europa Liberă: cu analistul Veaceslav Ioniță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:54 0:00
Link direct


Veaceslav Ioniță

Veaceslav Ioniță: „Haideți să începem de la aceea că este un proiect de lege, unde Guvernul doar a dat aviz și și-a expus opinia, și văd că s-a interpretat foarte mult în aceste zile. Trebuie să împărțim lucrurile în două. Ceea ce se discută în spațiul public și intenția legiuitorului sau ceea de noi de fapt am urmărit prin acest proiect de lege. Așa-i conceptul, ceea ce am urmărit noi iar apoi ceea ce se discută sumplimentar. Fiecare om acum a venit cu contribuția lui la acest subiect.

Ceea ce am dorit noi este ca sa fie interzisă orice tip de publicitate la bauturile alcoolice tari, care au mai mult de 25 de grade de alcool. Asta a fost intenția noastră. Dacă vă uitați atent, noi de doi ani de zile, din momentul venirii noastre la guvernare, am depus eforturi foarte clare, de a descuraja cetățenii noștri să bea băuturi alcoolice tari, si aceasta s-a manifestat în primul rând prin majorarea anuală a accizelor la băuturile tari, și prin diverse facilități pe care le-am oferit producătorilor de vin.

Or, urmărind în multe emisiuni că producătorii de vin s-au alertat, ei de fapt sunt beneficiarii numărul 1 ai acestei legi, deoarece noi suntem foarte îngrijorați de structura consumului bauturilor alcoolice în Republica Moldova.

Dintr-o țară tradițională consumatoare de vin s-a transformat într-o țară, din pacate, tradițional-consumatoare de băuturi tari. Această lege este încă un pas care va fi urmat de alt pas de majorare a accizelor la băuturile alcoolice tari. Aceasta vizează legea: strict descurajarea populației la consumul de băuturi tari și modificarea structurii consumului, nu în sensul ca am dori ca populația sa bea mult vin, dar am dori ca populația sa prefere vinul în locul băuturilor alcoolice tari.”

Europa Liberă: Europa Liberă a discutat în ajun la acest subiect și cu deputatul democrat Valeriu Guma, cel care spune că a elaborat proiectul. Vă propun să audiem ce ne-a spus deputatul şi mai apoi să revenim la discuţie.

Valeriu Guma:
„Ideea era ca sa obținem în primul rând un mod de viață sănătos, sa nu se consume, mai ales tineretul, cu băuturile tari, și să susținem producția noastră autohtonă și tradițiile noastre moldovenești prin consumul de vin calitativ. Aceasta este propunerea Guvernului, să vină și cu interzicerea publicității și la vinuri, bere și alte băuturi alcoolice.

După mine, aș accepta berea, dar n-aș accepta vinurile. Probabil ca nu vom opta pentru așa poziție. Eu n-am avut alt scop decât să promovez un mod sanatos de viață și politica statului trebuie să fie foarte bine argumentată, și eu cred ca ceea ce am propus eu este mai logic. Este vorba de băuturile tari alcoolice, tot ceea ce este mai sus de 25 de grade, iar vinurile si berea nu cad sub aceste prevedere. A venit Guvernul cu propunerea, o vom examina în Parlament și vom vedea în final la ce vom ajunge.”

Europa Liberă: Domnule Ioniţă, din cîte vedeţi, autorul iniţiativei crede, la fel ca dumneavoastră, că cel puţin în cazul vinului publicitatea şi vînzările trebuie să rămână nerestricţionate. Aveţi vreo explicaţie de ce Guvernul a inclus totuşi acest tip de băutură, considerat strategic pentru economia moldovenească? De ce a trebuit să alertăm producătorii de vin? Sau s-a procedat ca în acel cîntec „ne certăm, ca să ne împăcăm, greşim ca să avem ce corecta”?

Veaceslav Ioniță:
„Nu. Noi am discutat și în Alianță foarte mult la acest subiect. Vreau să vă spun următorul lucru, avem un consens total în privința băuturilor alcoolice tari. Toata lumea este de acord că trebuie de ridicat accizele, că trebuie interzisă publicitatea, pentru a încuraja producătorul de vinuri sau producătorii de băuturi tradiționale. Și tot aici deputatul a spus-o, și lucrul acesta îl pot confirma și eu, avem discuții, am avut și în Alianță, discutam foarte mult ce facem cu berea. Foarte mulți sunt îngrijorați și de consumul excesiv de bere care este în prezent în Republica Moldova, iarăși în detrimentul vinului. Iar unii, și lucrul acesta s-a reflectat și la vin, consideră că în general ar trebui să avem o atitudine foarte dură față de toate băuturile alcoolice.

Dar pot să vă confirm încă o dată, din toate discuțiile pe care le-am avut pe parcursul a doi ani de zile, s-a profilat o tendință foarte clară, și acest lucru îl vedeți în toate legile pe care le-am aprobat noi până în prezent: o descurajare totală a băuturilor tari, o poziție încă nu foarte clară în jurul berii, dar sunt discuții foarte aprinse în jurul domeniului dat, și o atitudine binevoitoare, inclusiv producătorii de vinuri si-aduc aminte că în 2009 noi le-am anulat orice fel de restricții, după aceasta le-am anulat taxa de revitalizare a viticulturii. Daca ei își aduc aminte, vor vedea ca politica Guvernului a fost foarte consegventă în ceea ce înseamnă producătorii de vinuri, și eu cred ca legiuitorul acum va avea o poziție foarte clară în domeniul băuturilor tari, cred ca vor fi discuții în privința berii, și cu certitudine nu va fi niciun fel de discuție în privința vinului.”

Europa Liberă: Deci e limpede, vinificatorii pot dormi liniștiți...

Veaceslav Ioniță:
„Nu doar atât. Ei trebuie să fie bucuroși deoarece aceste proiect de lege este în favoarea lor. La noi se vorbeste foarte mult de lobby, deci este un lobby pozitiv, cand toți legiuitorii încearcă să modifice într-așa fel structura consumului, ca populația să se dezică de băuturile tari în favoarea vinului.”

Europa Liberă: Să discutăm un pic despre bere. De ce ar trebui să o delimităm, ca şi în cazul vinului? Nu este un produs tradițional sau strategic pentru economia moldovenească. Vă întreb pentru că, tocmai cum observați și dumneavoastră, se consideră că ea face concurenţă serioasă vinului, atunci cînd vine vorba despre preferinţele consumatorilor, pe care autorităţile vor să-i educe să consume civilizat şi fără pericole pentru sănătate.

Veaceslav Ioniță:
„Este adevărat, ceea ce se discută foarte mult în jurul berii este că nu este un produs, să zicem, tradițional moldovenesc. Daca veți vedea, totul este legat de stilul de publicitate care se face în jurul berii, ca este o băutură pe care poți să consumi și pe drum, când mergi, și va imaginați, cu 40-50 de ani în urmă, un moldovean mergând pe drum prin sat cu o sticlă de vin din gură și trăgând câte un gât din el? Nu știu daca puteți imagina așa ceva. Acum același lucru cu berea, care, după gradele de alcool este similar cu vinul, se consideră ceva normal. Pur și simplu cultura consumului vinului este cu mult mai restrictivă, se consumă la masă, cu cineva, știți, nu trebuie să povestesc foarte mult. În schimb, în societate s-a altoit, inclusiv prin publicitate, o cultură abuzivă a berii. Asta este toată îngrijorarea, cel puțin a deputaților, atunci cand am discutat. ”

Europa Liberă: Vă întreb acum în calitate de economist, ce efecte economice ar putea avea un consum mai mic de votcă și un consum sperat mai mare de vin? Bugetul ar putea fi afectat? Și dacă da, cum vă gândiți să compensați aceste pierderi?

Veaceslav Ioniță:
„Bugetul este afectat prin două părți. Pe de o parte veniturile pe care le obținem la buget, și aici sunt considerabile, vorbim chiar și de 500 de milioane de lei suma totală, dar nu va fi pierderea mare, că noi obținem din vinuri. Dar vreau să vă spun altă parte, din cauza consumului de bauturi alcoolice tari, pierderile estimative anuale ale țării noastre se cifrează în jur la 10 miliarde de lei, din cauza ca oamenii nu ies la muncă, că mor mai devreme. Pierdem 10 miliarde si câștigăm în buget maxim 500 de milioane de lei. Efectele băuturii excesive, in special a băuturilor tari se manifestă prin reducerea PIB-ului, imobilizarea populației active, și prin traume, decesuri. Estimativ, sunt undeva în jur de 10 miliarde de lei.”

Europa Liberă: Se consideră, domnule Ioniță, că Guvernul, autoritățile ar trebui să intervină mai puțin în tot ce se numește piață liberă. Pana la urmă, pot fi considerate acest tip de decizii amestec in regulile pieței libere?

Veaceslav Ioniță:
„Categoric, nu vorbim de piața pâinii, vorbim despre o piață cu efecte colaterale, deoarece atunci cand omul mănâncă prea multă înghețată suferă doar el. În condițiile consumului de băuturi, sau cum ar fi cu armele, statul în toată lumea interzice, în țările nordice în general acolo politica este foarte dură, din simplul motiv că consumatorul de băuturi tari, în mod special, nu afectează doar viața lui personală, dar afectează și viața celor din jur.

Un șofer beat la volan nu este un pericol doar pentru el, dar este un pericol pentru toți care-l înconjoară. De aceea statul intervine acolo unde acțiunea unui om se rasfrânge asupra vieții și sanatății altor persoane. De aceea, in toata lumea, in sectoare cum ar fi băuturile, jocurile de noroc, armele, care au un efect asupra întregii societăți sau părți ale societății – statul intervine.”

Europa Liberă: Se mai consideră că măsurile prohibitive au de cele mai deseori efect invers. Nu credeţi că şi în acest caz s-ar putea să fie aşa, adică, odată interzisă publicitatea în cazul tăriei, consumul ar putea să crească?

Veaceslav Ioniță:
„Nu. Cu publicitatea categoric nu vă pot da exemple. În Polonia, cand a fost interzisă publicitatea la medicamente, la vinuri nu am date, consumul a scăzut cu 14 la sută. Nu interzicerea vânzării, cum e in țările nordice, dar interzicerea publicității, or, băuturile alcoolice tari nu sunt un medicament căruia sa-i faci publicitate de dimineața până seară. Cel care îl consumă oricum îl va găsi la magazin. Nu trebuie încurajat. Publicitatea are ca scop fidelizarea clienților și identificarea clienților noi.”
XS
SM
MD
LG