Linkuri accesibilitate

România în deficit de autostrăzi


Contractul incorect făcut de autoritățile române cu firma americană a dezavantajat în cele din urmă ambele părți.



Fiecare guvern român promite zeci dacă nu sute de kilometri de autostradă. Care se încăpăţinează să nu apară. După negocieri, se pare dure, cu compania americană Bechtel, s-ar putea ca în doi ani să fie terminat un tronson important din aşa-numita autostradă Transilvania, incepută în anul 2004.

In Romania exista 332 de kilometri de autostrada, desi din
2005 incoace, deci de la venirea dreptei la putere promisiunile au fost mult mai generoase: astfel pina in 2008, potrivit planului guvernului, Romania ar fi trebuit sa aiba peste o mie de kilometri.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu crede insa ca pina in 2013, adica dupa alegerile generale de anul viitor, Romania va avea in total 850 de kilometri de autostrada. Numai ca desi numarul de kilometri construiti va creste substantial, nici in urmatorii ani nu va exista o autostrada care sa strabata tara de la est la vest pe asa numitul Coridor IV paneuropean.

Ritmul de lucru este oricum extrem de redus si potrivit statisticilor Ministerului Transporturilor, Romania a construit 11 km de autostrada din 2009 pina in 2010, ultimul an consemnat in documente.

Ministra Transporturilor, care a fost astazi la Arad, in vestul tarii, pentru a participa la finalizarea podului peste Mures, care face parte din autostrada Arad-Timisoara se asteapta ca lucrurile sa inainteze mult mai repede decit pina acum.

In Romania sint inca 276 de kilometri de autostrada in executie, iar constructorul Autostrazii Transilvania, firma americana Bechtel avea programat sa termine cei 415 kilometri pe patru benzi pina anul viitor. Contractul cu Bechtel a fost incheiat in 2004 de fostul guvern socialist la preturi foarte mari, dar guvernele ulterioare au tot aminat platile incercind sa renegocieze.

Anca Boagiu a declarat astazi in acest sens ca discutiile „sint pe calea cea buna”, in vreme ce surse neoficiale spun ca americanii au fost deja de acord sa reduca pretul de la 20 de milioane de euro pe kilonetru la jumatate, daca romanii incep sa plateasca din datorii. Chiar si asa pretul ramine extrem de mare, iar in statele occidentale un kilometru de autostrada costa circa 5 miliarde la ses si opt la munte.

Autostrada Transilvania, numita in Romania si Autostrada Bechtel va lega Brasovul, oras aflat in centru tarii de Oradea, la granita cu Ungaria si va trece prin Sighisoara, Tirgu Mures si Cluj, traversind platoul carpatic la o altitudine de circa 1000 de metri deasupra nivelului marii.

Contractul incorect facut de autoritatile romane cu firma americana a dezavantajat in cele din urma ambele parti, cei 400 de kilometru nu vor fi probabil terminati la timp, iar Romania nu va avea in urmatorii ani conexiuni pe autostrada intre Bucuresti si celelalte capitale europene.

Singurul tronson pe care mizeaza guvernul roman este autostrada care pleaca din capitala spre Marea Neagra, in vreme ce autostrada spre munte, cea care ar urma sa lege Bucurestiul de Brasov se afla in stadiu incipient.
XS
SM
MD
LG