Linkuri accesibilitate

Guvernul Borisov declară „război” concernului „Lukoil”


Vama din Bulgaria a închis depozitele celei mai mari rafinării din ţară, Lukoil.



Angajaţi ai vămilor bulgare au închis astăzi depozitele rafinăriei Lukoil de la Burgas şi au oprit tranzitarea ţiţeiului spre rafinărie. În replică, preşedintele companiei Valentin Zlatev a anunţat că rafinăria va fi oprită pe o perioadă nedefinită. De ce s-a recurs la o măsură atât de radicală, l-am întrebat pe corespondentul europei libere la Sofia, Petio Petkov:


Corespondenţa zilei de la Sofia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00
Link direct



Agenți ai vămilor bulgare au închis depozitele rafinăriei „Lukoil” de la Burgas, și au oprit tranzitarea țițeiului spre instalațiile de prelucrare. Drept răspuns, președintele companiei „Lukoil Bulgaria” Valentin Zlatev, a anunțat că rafinăria va fi oprită pe o perioadă nedefinită.

Singurul producător și cel mai mare distribuitor de produse petroliere din țara nu a montat în termenul legal aparate fiscale de măsurare la intrarea și la ieșirea combinatului și a depozitelor sale. Măsura impusă de ministerul finanțelor în scopul de a se combate contrabanda și evaziunea fiscală a fost aplicată de toți ceilalți distribuitori și comercianți de produse petroliere. Din „Lukoil” însă au anunțat că vor avea nevoie de timp până la finele anului.

Pe data de 13 iulie șeful vămilor Vanio Tanov a avertizat că „Lukoil” va putea rămâne fără licență întrucât în situația actuală nimeni nu știe mărimea exactă a accizelor datorate. În luna martie s-a constatat creșterea neobișnuită, cu 50 la sută, a exportului de produse din rafinărie. Au apărut suspiciuni că o parte se întoarce în Bulgaria. Întrucât este vorbă de destinații în zone off-shore, urmărirea operațiunilor a fost aproape imposibilă.

Acțiunile vămii a generat reacții contradictorii. Dreapta parlamentară a salutat-o. După cum a declarat ex-premierul Ivan Kostov, prețurile vor putea scădea. El a cerut destituirea conducerii Comisiei pentru protecția concurenței întrucât aceasta nu a impus sancțiuni companiei ruse. „A demarat un război cu monopolul care trebuie distrus”, a declarat Kostov, amintind că Comisia rusească pentru protecția concurenței a impus concernului amenzi ce depășesc 200 de milioane de dolari.

Viceprim-ministrul și ministrul de finanțe Simeon Diankov a declarat că nu se așteaptă o criză de produse petroliere întrucât în Bulgaria există 420 de importatori. Este posibilă însă creșterea prețurilor. Cel mai ușor va putea demara importul din Grecia și România. „Rompetrol” are în Bulgaria o rețea de benzinării.

Din Partidul socialist au avertizat că întrega poveste nu este decât un teatru regizat de premierul Borisov și managerul „Lukoil” Zlatev, care sunt prieteni foarte buni. Sistarea producției nu reprezintă decât intrarea instalațiilor în reparație anuală, a spus ex-premierul Stanișev.
XS
SM
MD
LG