Linkuri accesibilitate

Investiţiile străine în Moldova cresc, dar foarte încet


Experţii spun că Moldova este o ţară „prea mică” pentru investitori, dar şi mediul de afaceri e încă „neprietenos”.



Investiţiile străine directe în Moldova încep să crească, încet, după scăderea dramatică din 2009 – constată raportul ONU privind investiţiile globale, prezentat astăzi şi la Chişinău. În 2010, investiţiile directe au ajuns la 199 milioane de dolari. Totuși Moldova rămâne mult in urma tarilor vecine si principalilor săi parteneri comerciali. Rusia , de exemplu, se numără printre primele 20 de ţări din lume, când vine vorba de investiţii directe dar cele mai multe s-au făcut în continuare în Statele Unite, peste 200 de miliarde de dolari. Lucia Diaconu a vrut să afle de ce rămâne Moldova neatractivă pentru investitorii străini?


Investiţiile străine în Moldova cresc, dar foarte încet
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00
Link direct



Creşterea investiţiilor străine directe înregistrată anul trecut şi în primele trimestre ale acestui an le dă motive autorităţilor moldovene să creadă că lucrurile merg într-o direcţie bună şi că în următorii ani investiţiile oamenilor de afaceri din afară vor atinge cel puţin valoarea celor din 2008, de pînă la criză. Viceministrul economiei Octavian Calmâc susţine că pentru aceasta ar exista toate premisele.

Octavian Calmâc
Octavian Calmâc: „Aici este vorba şi de un şir de legi care au fost adoptate, inclusiv s-au eliminat barierele administrative pentru lansarea unei afaceri. Trendul este pozitiv, noi lucrăm individual cu toţi investitorii care manifestă interes faţă de piaţa noastră şi încercăm să-i convingem că stabilitatea economică din Republica Moldova este suficientă pentru a investi aici.”

Analiştii economici sînt însă mai sceptici. Ei sînt de părere că pe lîngă cauzele obiective, cum ar fi piaţa mică şi lipsa unor industrii de care ar putea fi interesaţi investitorii străini, aceştia au şi alte motive să nu se uite la Moldova atunci cînd caută o ţară pentru investiţii. Printre cauzele principale pe care le-a enunţat pentru postul nostru de radio Alexandru Fala de la Institutul Viitorul este mediul de afaceri încă „neprietenos”, la care se adaugă multe altele.

Alexandru Fala: „Birocraţia, corupţia, timpul mult necesar pentru obţinerea unor documente, o justiţie neindependentă. Ar mai fi şi faptul că greu se efectuează operaţiuni de import-export, obţinerea permiselor de construcţii. O altă problemă ar fi aici infrastructura sau lipsa economiilor de scară care, clar lucru, influenţează negativ atractivitatea investiţională. Pe deasupra, noi avem în ultimul timp şi probleme cu capitalul uman.”

Dinu Armaşu
Chiar dacă Moldova a transmis semnale pozitive investitorilor străini, acestea nu vor mai fi valabile dacă statul va opera cu jumătăţi de măsură, este de părere directorul executiv al Asociaţiei Investitorilor Străini Dinu Armaşu.

Dinu Armaşu: „Cu toate că guvernul a încercat să facă ceva pe parcursul ultimilor doi ani mai trebuie să facă mai mult şi probabil mai radical. Dacă luăm în consideraţie că avem şi aşa restricţii ca de exemplu achiziţionarea terenurilor agricole pentru companii cu capital străin. Şi mai sînt. Adică se fac reforme dar cu jumătăţi de măsură cam în toate domeniile.” – susţine directorul Asociaţiei Investitorilor Străini.
Previous Next

XS
SM
MD
LG