Linkuri accesibilitate

FMI: Criza datoriilor SUA ameninţă economia globală


Christine Lagarde
Christine Lagarde

Christine Lagarde spune că economia globală îşi va continua creşterea, însă multe riscuri substanţiale se vor menţine.



În prima ei adresare publică de când a preluat şefia FMI în urmă cu trei săptămâni, Christine Lagarde a spus că activitatea fondului ar trebui să se concentreze asupra datoriilor publice, creşterii economice şi instabilităţii sociale – relatează corespondentul nostru la New York Nikola Krastev. Mai multe, de la Mircea Ţicudean:

Vorbind aseară la New York, Lagarde a spus că criza datoriilor din sudul Europei a scos la lumină riscurile unei uniuni monetare şi economice imperfecte.

Lagarde a salutat în acelaşi context noul plan european de ajutorare a Greciei şi de prevenire a unor crize similare.


FMI: Criza datoriilor SUA ameninţă economia globală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:14 0:00
Link direct



Franţuzoaica Lagarde a spus că decizia „curajoasă” a liderilor europeni reprezintă un punct de cotitură în construcţia europeană şi un pas înainte spre „repararea” unei uniuni monetare care era construită numai pe jumătate şi insuficient de bine-definită.

„Sper ca această măsură curajoasă să fie urmată şi de Statele Unite”, a spus Lagarde.

În privinţa disputei privind plafonul datoriilor din Statele Unite, şefa FMI a spus că această chestiune trebuie rezolvată imediat.

Lagarde a avertizat că intrarea în incapacitate de plată a Statelor Unite sau coborârea ratingului Statelor Unite ar fi un eveniment foarte grav nu doar pentru americani, ci pentru economia globală.

Noua şefă FMI şi-a lăudat predecesorul, pe Dominique
Strauss-Kahn, pentru deciziile luate în vremea recesiunii economice, care nu doar au ajutat economia globală, ci au sporit şi prestigiul FMI.

Apreciind că FMI este într-o situaţie foarte bună, Lagarde a atribuit meritul predecesorului său Dominique Strauss-Kahn, care ar fi restabilit reputaţia de FMI partener credibil şi de sursă formidabilă de expertiză.

Lagarde a lăudat şi aşa-numitele economii în ascensiune sau emergente ale lumii, a căror creştere rapidă în anii crizei globale a subliniat cât de importante sunt politicile macroeconomice. Ea a avertizat însă că acum unele din economiile emergente dau semne de supraîncălzire şi că liderii lor ar face bine să ia măsuri corective cât de curând ca să evite ceea ce Lagarde a numit o aterizare dură.

Şefa FMI a mai atras atenţia că problemele sociale sunt o sursă de îngrijorare chiar şi în ţările cele mai avansate economic, că tinerii mai ales au mari greutăţi în căutarea unui loc de muncă – o situaţie care îi poate marca pe viaţă.

În acelaşi timp, a spus Lagarde, vârstnicii luptă să-şi păstreze pensiile şi asigurările de boală – iar cele două probleme combinate riscă să ducă la un conflict serios între generaţii.

De aceea este important să fie găsită o variantă optimă de creştere economică, a insistat Lagarde. Ea a estimat că anul acesta şi la anul economia globală va creşte destul de bine, în medie cu 4-4,5%, dar a observat că revenirea este neuniformă şi că multe riscuri substanţiale se vor menţine.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG