Linkuri accesibilitate

27.07 - Chișinău: Ridicarea imunității parlamentare a generalului Nicolai Alexei


Generalul Nicolae Alexei în 1999
Generalul Nicolae Alexei în 1999

Nicolae Alexei: „Cazul reflectă elocvent ce se întâmplă cu acel care, într-un stat criminalizat şi corupt, încearcă, numai încearcă, să lupte cu mafia.”



27 iulie 2001

Ora Moldovei.

Ridicarea imunității parlamentare a generalului Nicolai Alexei.

Dan Ionescu: La Chişinău, Legislativul a decis să ridice imunitatea parlamentară a deputatului creştin-democrat Nicolae Alexei, fostul şef al Departamentului pentru combaterea crimei organizate şi corupţiei. Îi trec microfonul lui Alexandru Eftodi.

Majoritatea parlamentară comunistă i-a suspendat astăzi, prin vot secret, imunitatea deputatului creştin-democrat din opoziţie, generalului Nicolae Alexei. La votare au participat 65 de deputaţi comunişti şi doi deputaţi din Alianţa „Braghiş”, împotrivă au fost exprimate patru voturi.

Generalul Nicolae Alexei este al doilea deputat din opoziţie, după liderul creştin-democraţilor, Iurie Roşca, căruia majoritatea parlamentară comunistă îi ridică imunitatea. În ambele cazuri solicitarea de suspendare a imunităţii a venit din partea Procuraturii generale, conduse de fostul deputat comunist Vasile Rusu. Creştin-democraţii consideră că partidul de guvernare, al comuniştilor, doreşte prin intimidare să reducă la tăcere opoziţia parlamentară.

În cererea de suspendare a imunităţii generalul Nicolae Alexei, fostul şef al departamentului anticorupţie, este acuzat că a comercializat, fără aprobarea ministrului de interne, mărfuri sechestrate de la contrabandişti, că a procurat fără aprobările necesare un microbuz şi două autoturisme speciale pentru Departamentul anticorupţie şi că a calomniat câţiva înalţi demnitari de stat.

La şedinţa de astăzi a Parlamentului, procurorul general interimar, Vasile Solomon, a prezentat cererea de suspendare a imunităţii deputatului Nicolae Alexei, dar a refuzat să aducă probe.

Vasile Solomon: „Dacă se poate ca să fiu apărat într-o măsură oarecare, chiar la iniţiativa Dumneavoastră, de a da lămuri concrete pe dovezi, pe cantitate, ş.a.m.d. referitor la dosar. Este instanţa judiciară, care va da aprecieri. Eu astăzi vin în faţa Dumneavoastră cu cererea de a-i ridica imunitatea deputatului Nicolae Alexei şi asta-i tot.”

Majoritatea comunistă a evitat să deschidă dezbateri pentru a examina în detaliu acuzaţiile aduse de Procuratura generală deputatului Nicolae Alexei. Generalul Nicolae Alexei a rostit însă de la tribuna Parlamentului un discurs. El a declarat că dosarul a fost fabricat şi că motivul ridicării imunităţii sale este unul politic, deoarece nu există motive juridice.

Nicolae Alexei: „Cazul generalului Alexei, deputatul Alexei, cetăţeanul Alexei vorbeşte, reflectă elocvent faptul ce se întâmplă cu acel care, într-un stat criminalizat şi corupt, încearcă, numai încearcă, să lupte cu mafia. Acel ce încearcă să facă acest lucru, m-am convins pe pielea proprie, riscă cu viaţa, sănătatea şi libertatea. Deci asta e. Nu cer absolut nimic. Rămâne la discreţia Dumneavoastră. Eu cred că motive nu sunt juridice şi nu cred, dar aşa şi este. Motivul este unul politic, că deputatul Alexei stă în aripa asta, dar nu este aici sau în altă aripă. Ăsta e motivul, alt motiv nu poate fi.

Pentru mine nu contează absolut deloc votul Parlamentului de astăzi, pentru că să nu credeţi că-s fraier, dar vreau să vă spun că legislaţia nu prevede ridicarea imunităţii a unei persoane, care acum un an a fost trimis în judecată. Veţi vota Dumneavoastră pentru ridicarea imunităţii, totuna dosarul se va prelungi în Curtea supremă de justiţie şi judecata ea va pune punct la acest teatru, concert. Dumneavoastră veţi fi martori oculari că peste trei luni, patru luni, şase luni totdeauna dreptatea va ieşi la suprafaţă. Dar totodată ca om pe mine mă interesează care va fi faţa, atitudinea acelor oameni, aişti doi miniştri şi alţii, care mă cunoaşteţi foarte bine. Şi cunoaşteţi foarte bine că absolut nimic nu s-a întâmplat. Care va fi atitudinea?”

Fostul ministru de Interne, Mihail Plămădeală, actualmente deputat al Alianţei „Braghiş”, s-a pronunţat în susţinerea generalului Nicolae Alexei.

Mihail Plămădeală: „Ca ministru de interne, ca jurist, cu zeci de luni în urmă încă am spus că dosarul este unul, sau câte tomuri acolo, de maculatură. Ca specialist socot că componenţă de crimă nici într-o activitate a lui Alexei nu este şi asta a confirmat-o domnul Ţurcan, fiind interogat pe dosarul penal. Dar lăsăm partea asta. Domnul Alexei spune că el este cointeresat ca judecata să precaute şi dacă eu aş fi în locul lui aş spune la fel: numai judecata lasă să pună punct, altfel orice forţă politică, până a veni forţa majoritară la putere, o forţă îl intimida şi îl chema aici în faţa Parlamentului.

Printre altele, atunci de fracţiunea de 40 de deputaţi el era susţinut, fiindcă trebuia de bătut pe Matei ş.a.m.d. Acum pe aceleeaşi materiale îl cheamă pe Alexei aici şi hai du-te în judecată. Eu mi-am spus opinia asta, fiindcă vreau să susţin declaraţia domnului Alexei, că cei care se implică în activitatea de combatere a mafiei în Republica Moldova, oricine nu ar fi la putere, vor fi intimidaţi, fiindcă mafia cum nu ar fi este legată cu forţele politice permanent.

Eu vă rog cu aşa decizii şi cu aşa comportament a parlamentelor, şi trecut şi de astăzi, faţă de persoanele care încearcă să se includă în activitatea de combatere a crimei organizate şi corupţiei noi intimidăm pe toţi ceilalţi colaboratori ai organelor de drept ca să se implice, fiindcă fiecare o să se gândească: are rost să se implice, sau nu are.”

Iată replica preşedintelui fracţiunii comuniste, Victor Stepaniuc: „Cei care au fost în Parlamentul trecut într-adevăr ţin minte, cum domnul general a apărut în faţa Parlamentului. De fapt Parlamentul i-a făcut un favor foarte serios atunci că i-a permis domnului şef de departament să vorbească şi să ne convingă că în Republica Moldova se mai fac crime, că este corupţie în rândul aparatului de stat, în rândul conducerii de stat ş.a.m.d. Şi asta a fost în anul 1999.

Dar între timp domnul general a devenit şi viceministru de interne şi noi considerăm că dumnealui pe parcurs de un an de zile a avut foarte multe posibilităţi să dovedească aceste dosare care au fost deschise, ele trebuiau duse până la un oarecare sfârşit logic. Apar o mulţime de semne de întrebare, care desigur deputaţii şi Parlamentul nu e în competenţa lor să le discute. În cele din urmă acest dosar trebuieşte dus la judecată şi judecat.”

Să menţionăm că deputaţii comunişti s-au abţinut astăzi să-i adreseze întrebări generalului Nicolae Alexei şi procurorului general interimar, Vasile Solomon, care la fel a fost rezervat.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG