Linkuri accesibilitate

Tarifele la gaze și piața imobiliară din Moldova (Adevărul.md)


Noi reglementări în pregătire pentru migranți în Rusia (Panorama).






Plătim cel mai mare tarif pentru gaz, scrie Ion Preajcă în Adevărul cu referire la un raiting elaborat de Centru pentru Cercetări Economice RIA-Analitica. Potrivit acestui clasament, consumatorii casnici din ţara noastră achită echivalentul a 13 ruble ruseşti pentru un metru cub de gaze, ceea ce este cu 11 la sută mai mult decît plăteşte, de exemplu, populaţia României şi de patru ori mai mult decît cea din Federaţia Rusă sau Ucraina.

Ion Preajcă este şi autorul unei analize din aceiaşi publicaţie a situaţiei de pe piaţa imobiliară, din care aflăm că aceasta bate pasul pe loc, întrucît moldovenii plecaţi la muncă în străinătate nu mai investesc în spaţiu locativ, ci dimpotrivă, vînd apartamentele din capitală şi îşi cumpără locuinţe în ţările în care muncesc. Din acelaşi articol aflăm că programul ipotecar al primăriei Chişinău, „Prima Casă”, a rămas doar promisiune la un an de la lansare, iar pe şantierul de construcţie rămas la stadiu de fundaţie cresc mărăcini.

Ziarul Timpul este preocupat astăzi de apropiata vizită la Chişinău a Patriarhului rus Kirill. Ziarul publică mai întîi un interviu cu un scriitor ucrainean, Vladimir Danilenko, autor al mai multor volume despre criza spirituală a omului şi a societăţii, care face mai multe dezvăluiri vizavi de politica externă a Bisericii Ruse şi de personalitatea patriarhului numit de scriitor „personificarea degradării spirituale a Rusiei”.

Editorialistul Constantin Tănase atrage atenţia la ceea ce el crede a fi intransparenţa totală în care are loc organizarea vizitei patriarhului la Chişinău. „În condiţiile în care în R. Moldova mai funcţionează o Mitropolie, cea a Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei de la Bucureşti, subiectul acestei vizite devine unul destul de sensibil, căci poate deveni detonatorul unor seisme politice interne şi chiar geopolitice”, scrie Tănase.

Panorama publică un articol despre intenţia Federaţiei Ruse de a introduce noi reguli pentru migranţi. Se propune, printre altele, să fie lăsaţi să intre şi să muncească în Rusia migranţii în funcţie de studii, calificare şi capacitate de adaptare. Noutăţile se conţin în noua politică migraţională de pînă în 2025, dar unii văd în aceste propuneri un răspuns al Federaţiei Rusi la proiectul de lege moldovenesc ce ar urma să înăsprească condiţiile de intrare pe teritoriul R. Moldova a străinilor, inclusiv cetăţenilor ruşi.

În presa rusă, legea privind hotarul de stat aprobată săptămâna trecută de legislativul de la Chişinău în primă lectură, este deja văzută ca un document ce ar putea înrăutăţi relaţiile moldo-ruse, dar mai ales condiţia migranţilor moldoveni în Rusia.
XS
SM
MD
LG