Linkuri accesibilitate

„Unionismul a rămas mai degrabă conduita exaltaților” (Adevărul)


SUA, România și povara datoriilor (România liberă).




Un comentariu semnat de Liviu Antonesei in Adevarul constata ca relatiile dintre societatea romaneasca si cea basarabeana au mers in sus la nivel oficial, dar mai degraba in regres in planul relatiilor interumane. Multi romani resping ideea unirii din pricina racketilor (de parca in Romania ar fi inghesuiala doar de oameni onesti), altii pun in discutie costurile reunificarii, desi totul ar avea loc prin integrarea europeana a Republicii Moldova. De fapt, „unionismul a ramas mai degraba conduita exaltatilor, romanii «normali», indeosebi politicienii si intelectualii, fie declarandu-se impotriva, fie practicand un fel de «dublu discurs»”.

Liviu Antonesei crede ca Republica Moldova are elite mai valoroase decat cele din Romania – atat elite politice, cat si intelectuale. Ca agricultura merge mult mai bine peste Prut decat in Romania si ca, in vreme ce Romania se lăsa spalata pe creier de Ceausescu, in Basarabia se experimenta pluralismul, in atmosfera perestroikai si glasnostului – se mai arata in acest articol din Adevarul.

Lucian Davidescu face in Romania libera o comparatie intre Romania si Statele Unite ca atitudine fata de un posibil nou val al crizei economice. In aparenta, Statele Unite stau prost: datoria publica a atins nivelul de 100% din produsul intern brut, in timp ce in Romania procentul este de doar 37%. In realitate, Statele Unite platesc 2% dobanzi pentru imprumuturile contractate, iar Romania 6%. Concluzia: ambele tari au un serviciu anual al datoriei de circa 2%. La niveluri de indatorare diferite, povara e aceeasi.

Analistul mai priveste lucrurile si din alta perspective: in timp ce Congresul American dezbate intens cum sa infrunte noul moment de criza, autoritatile de la Bucuresti o tin una si buna ca Romania nu va fi atinsa. Si Uniunea Europeana se adapteaza la noile riscuri, pregatindu-se sa impuna cu forta tarilor membre deficite bugetare mici, adica cheltuieli doar pe masura incasarilor, nu mai mult. Lucian Davidescu reaminteste insa cititorilor Romaniei libere ca fiscul din tara lor este incompetent si prefera sa hartuiasca contribuabilul cinstit decat sa-l inhate pe evazionist.

Nicio speranta nu da nici articolul lui Gabriel Gachi, publicat de Evenimentul zilei. Politicienii romani nu privesc decat catre anul electoral, dispusi sa scoata bani din piatra seaca, de regula din asocierea cu mafiile locale, fata de care sunt tot mai toleranti. „Exista legi care pot dezvalui aceasta Romanie ascunsa, insa nu politicienii le vor sustine, e nevoie de presiunea societatii civile”
XS
SM
MD
LG