Linkuri accesibilitate

Reducerea arieratele, FMI și pentru ce bagă mîna în foc Băsescu


Președintele Traian Băsescu
Președintele Traian Băsescu

Potrivit FMI, România ar trebui să păstreze în portofoliul statului doar întreprinderile de interes strategic, să vîndă și să închida toate societățile nerentabile.




Acum patru luni la semnarea acordului cu Fondul Monetar International, Romania s-a angajat sa reduca substantial arieratele, adica sa oblige companiile si institutiile de stat sa-si plateasca datoriile pe care le au pentru a evita un blocaj in sistemul de stat.

Romania are un acord preventiv pe doi ani cu FMI, ceea ce insemana ca poate accesa cele 3,6 miliarde de euro de la Fond plus un miliard si jumatate de la Uniunea Europeana doar in caz de urgenta, daca de pilda moneda nationala este atacata pe fondul unei crize severe in regiune sau daca statul nu mai are lichiditati sa faca platile curente.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu a spus, insa, ca „baga mina in foc ca Romania nu va lua anul acesta nici un euro de de la Fond”. Pentru anul viitor nu este la fel de sigur, desi lucrurile complicate abia atunci se vor ivi, fiindca in Romania vor avea loc atita alegeri locale, cit si parlamentare in 2012, iar guvernul va fi tentat sa cheltuie mai multi bani, tocmai pentru a-si fideliza electoratul inainte de batalia finala.

Presedintele Romaniei aminteste problemele Statelor Unite atunci cind ezita sa explice daca tara se va indatora la anul cu cele trei miliarde si jumatate de euro pe care Fondul Monetar International ii tine la dispozitia tarii.

Romania a imprumutat deja 20 de miliarde de euro in 2009 si 2010 pentru a evita o criza severa de tipul celei prin care trece Grecia, dar economia autohtona nu s-a redresat, iar guvernul nu a pus in aplicare restructurarile promise. In domeniul arieratelor, executivul roman a promis sa analizeze o lista de 150 de companii cu capital majoritar de stat in functie de obiectul de productie, de profit si pierderi. Este vorba de fapt despre portrete ale eficientei acestor intreprinderi de stat pentru o decizie ulterioara de inchidere, privatizare sau pastrarea actualului status qvo.

Pentru principalele companii energetice, aflate acum sub lupa FMI, decizia luata este de listarea pe bursa a unui important pachet de actiuni. Ministerul Economiei a precizat astazi ca va majora capitalul Hidroelectrica, intreprinderea care detine toate hidrocentralele din Romania cu zece la suta si tot cu zece la suta capitalul Nuclearelectrica, societatea care detine centrala nucleara de la Cernavoda. In acelasi timp statul roman va vinde la sfirsitul toamnei 15 la suta din actiunile Transelectica si Transgaz.

Fondul Monetar International incurajeaza statul roman sa vinda orice companie care isi gaseste cumparatori la preturi rezonabile. Traian Basescu a subliniat totusi ca Romania nu se afla in situatia de a-si vinde activele pentru a plati salarii, motivind in acest fel ca esecul vinzarii celor zece procente de la Petrom, nu ar fi o problema. Potrivit reprezentantilor FMI, Romania ar trebui sa pastreze in portofoliul statului doar intreprinderile de interes strategic, sa vinda ce poate si sa inchida toate societatile nerentabile.
XS
SM
MD
LG