Linkuri accesibilitate

26.07 - Chișinău: Memorandul de politici economice și financiare și misiunea FMI


Premierul Vasile Tarlev cu Thomas Richardson (FMI) la Chișinău în 2006
Premierul Vasile Tarlev cu Thomas Richardson (FMI) la Chișinău în 2006

Vasile Tarlev: nu există divergenţe de substanţă între poziţiile exprimate de oficialii Fondului şi Guvernul de la Chişinău.




26 iulie 2001

Ora Moldovei.

Memorandul de politici economice și financiare și misiunea FMI.

Dan Ionescu: Republica Moldova se află în faţa unui examen important, care ar putea avea un impact serios asupra creditării externe a ţării. Şeful Misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, Richard Haas, a început astăzi seria de întâlniri cu personalităţi din conducerea ţării. Lina Grâu are amănunte.

Guvernul moldovean va prezenta Misiunii Fondului Monetar Internaţional viziunea sa asupra modificărilor, pe care le solicită să fie introduse în Memorandumul de politici economice şi financiare peste aproximativ o săptămână, după ce membrii Misiunii vor încheia discuţiile de documentare cu conducerea de la Chişinău şi cu membrii Guvernului. Acest lucru l-a declarat premierul Vasile Tarlev, după întrevederea avută cu Misiunea Fondului Monetar.

Potrivit premierului, la moment nu există divergenţe de substanţă între poziţiile exprimate de oficialii Fondului şi Guvernul de la Chişinău, iar micile disensiuni care există ar putea fi, în opinia sa, depăşite cu uşurinţă. L-am rugat pe Vasile Tarlev să dea o apreciere şanselor Republicii Moldova de a-şi restabili relaţiile cu finanţele internaţionale.

Vasile Tarlev: „Prognoza va fi aceea de la sfârşit, când vom vorbi de rezultatele înţelegerlor noastre, dar noi avem înţelegere deja principială în domeniu de conlucrare. În timp de o săptămână vedem şi argumentele dumnealor. Noi atunci definitivăm poziţiile Guvernului şi atunci semnăm la concret, punem semnătura primului miinistru şi înaintăm discuţiile. Aşa a evidenţiat şi domnul Haas, ei nu văd careva divergenţe conceptuale sau altele.

Noi avem o concepţie care deja e determinată şi aici e vorba de nişte detalii. Dumnealor au spus că nu-i interesează detalii, astea sunt de competenţa Republicii Moldova. Nu e dumnealui în funcţia de primul ministru sau de alt funcţionar. Ceea ce ţine de obligaţiunile conducerii ţării, ei vorbesc conceptual, în linii generale, majore, care asta ţine de competenţa Guvernului, ş.a.m.d. De aceea cu această ocazie aş dori ca să vă expun şi Dumneavoastră aceste gânduri, ca să conştientizeze toţi, ca să nu facă o dramatizare a situaţiei, că a venit cineva şi începe a schimba virgula din careva accente a conducerii ţării. Nu.

Misiunea Fondului Monetar Internaţional coordonează. Dat fiind faptul că Republicii Moldova îi sunt necesare serviciile lor pentru susţinerea balanţei de plăţi, pe dânşii îi interesează strategia de dezvoltare a statului. În rest, asta ţine de competenţa conducerii ţării. E o Misiune de lucru, n-ar trebui ca să facem un aşa agiotaj în jurul acestei probleme de lucru.”

Misiunea Fondului Monetar Internaţional se află în Republica Moldova într-o vizită de două săptămâni pentru a evalua respectarea angajamentelor asumate anterior de Chişinău şi a efectua expertiza politicii pe termen lung a Guvernului Tarlev şi a situaţiei financiare şi economice a Republicii Moldova. Rezultatele acestei vizite sunt definitorii pentru deblocarea relaţiilor Moldovei cu organismele financiare internaţionale.

Misiunea anterioară nu s-a soldat cu alocarea următoarei tranşe din creditul pentru reducerea sărăciei, pe motiv că guvernarea comunistă promova o politică confuză şi derutantă pentru Occident. În cadrul întrevederii avute astăzi cu premierul moldovean, Richard Haas a declarat că Guvernul ar trebui să avanseze propunerile de modificare a Memorandumului cât se poate de repede, pentru ca experţii Fondului să aibă timp să le examineze.

Richard Haas: „Prima săptămână a Misiunii o vom consacra acumulării de informaţii, pentru a avea o imagine completă despre starea de lucruri din Republica Moldova. Când vom simţi că avem o imagine completă despre situaţia economiei Moldovei, aproximativ la mijlocul săptămânii viitoare, vom începe negocierile privind măsurile economice.

Ştiu că Guvernul vrea să introducă unele modificări la Memorandumul privind politicile economice şi financiare şi cu cât mai repede vor fi prezentate propunerile, cu atât mai degrabă vom putea trece la discuţii concrete pe marginea acestora. Vom discuta de asemenea modificările la buget. Duminică misiunea va fi completată de un expert al Băncii Mondiale în probleme agricole.

Dată fiind situaţia actuală în cadrul acestei vizite vom acorda mai multă atenţie chestiunilor sectorului agrar. În ultimul timp Moldova a reuşit să îndeplinească un şir de măsuri prevăzute în Memorandum, dar ştiu că mai există câteva chestiuni nerezolvate ce ţin de inspecţia mărfurilor înainte de expediţie, interdicţia la exportul lemnului şi licenţierea exportului de nuci.”

Surse avizate ne-au comunicat că Fondul Monetar ar putea accepta unele modificări la Memorandum, dar numai la poziţiile ce nu ţin de esenţa documentului. Potrivit aceloraşi surse, programul de guvernarea al Cabinetului Tarlev mai are multe puncte, care vin în contradicţie cu Memorandumul. Acestea ţin în special de controlul preţurilor şi a activităţii de import-export, introducerea monopolului de stat în domenii ca vinificaţia şi industria tutunului, creditarea preferenţială a producătorilor agricoli şi altele.

Vasile Tarlev a declarat la rândul său că toate aceste probleme sunt pe cale de a fi soluţionate. Misiunea Fondului Monetar Internaţional a avut astăzi întrevederi şi cu preşedintele Parlamentului, Eugenia Ostapciuc, în cadrul căreia aceasta a dat asigurări că toate cele 14 legi ce figurează în memorandum vor fi adoptate până la vacanţa parlamentară ce începe săptămâna viitoare.

Mîine Misiunea urmează să se întâlnească cu preşedintele Vladimir Voronin. Discuţiile se anunţă a fi interesante, deoarece chiar ieri, în ziua sosirii Misiunii, Voronin a declarat că „Republica Moldova nu are nevoie de credite externe, după care aleargă ca un ţap după morcov”.

Din Chişinău, Lina Grâu, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG