Linkuri accesibilitate

Coaliția de guvernare a pierdut șase raioane în favoarea opoziției (Adevărul)


Cunoașterea limbii române minimalizată de autoritățile din Găgăuzia (Timpul).




După alegerile locale din 5 iunie, Alianta pentru Integrare Europeană detinea, cel putin teoretic, majoritatea în 27 de raioane, dar a obtinut-o in mod practic in doar 21, scrie astăzi Adevărul. În timp ce liderii Aliantei pentru Integrare Europeană au tărăgănat semnarea unui acord privind constituirea acestor aliante, reprezentantii din teritoriu au călcat strâmb si au bătut palma cu comunistii, continua publicatia. Consilieri PLDM, PD si PL au votat de multe ori împreună cu PCRM, iar coalitia de guvernare a pierdut sase raioane în favoarea opozitiei, mai constata jurnalistii de la Adevarul.

Cei de la Panorama ne anunta că Adunarea populară a UTA Gagauze a si luat decizia sa emita pentru absolventii de liceu din unitatea administrativa propriile acte de studii dupa ce bașcanul a amenintat sa raspunda astfel la refuzul Ministerului Educatiei sa-i lase pe absolventii cu note nesatisfacatoare la romana sa mai sustina o data examenul. Din aceste diplome va fi exclusa cu desavirsire aceasta disciplina scolara, precizeaza Panorama.

Tradusă din gagauză în română, această decizie suna in felul urmator, - autoritatile gagauze nu recunosc limba oficiala a R. Moldova si nu o vor studia in scoli, scrie Constantin Tanase de la Timpul. Publicatia incearca sa analizeze si cauzele situatiei in care s-a ajuns. Vina pentru starea deplorabila a limbii oficiale pe teritoriul R. Moldova o poarta autoritatile statului si punctum, este concluzia care se desprinde din ziar, si asta pentru ca necunoasterea limbii române nu este pentru etnicii rusi un impediment in activitatea profesionala sau cariera politica.
XS
SM
MD
LG