Linkuri accesibilitate

23.07 - Conferința de presă comună Năstase-Jospin la București


O vizită soldată cu semnarea acordului de înființare a firmei Eurocopter SA.




23 iulie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Andreea Pora).

Conferința de presă comună Năstase-Jospin la București.

Premierul Adrian Năstase şi omologul său francez Lionel Jospin au ţinut astazi o conferinţă de presă comună în aşa numita sală a parchetelor de la Palatul Victoria. La faţa locului se află colega mea Andreea Pora. Să intrăm aşadar în atmosfera acestei întilniri: care au fost primele aprecieri făcute de cei doi şefi de cabinet ?

Premierul francez Lionel Jospin şi-a exprimat plăcerea de a fi în Bucureşti în această primă vizită oficială. România trăieşte o perioadă a istoriei sale, o perioadă nouă în care îşi caută calea, a spus domnia sa. Și şi-a trasat doua directive strategice atît pentru politica internă cît şi pentru politica externă şi anume aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO. În aceste două privinţe, a spus Lionel Jospin Romania nu are un avocat mai bun decît ea însăşi, dar ştie că se poate baza pe sprijinul Franţei.

Premierul francez a mai spus că delegaţiile celor două ţări au discutat şi au abordat aceste probleme ca şi problema vizelor de sejur scurt şi fiind discutată totodată şi modalitatea prin care firmele franceze să poată participa mai activ la economia Romaniei. [...]

Poate, oficialii romani se aşteptau la o declaraţie ceva mai tranşantă şi mai explicită pe aceasta tema (NATO şi a extinderii Uniunii Europene) din partea premierului Lionel Jospin, dar poate timpul nu este pierdut avînd în vedere că mîine va urma o întilnire cu preşedintele Iliescu, după care iar va fi o conferinţă de presă.

În al doilea rînd, vizita, sigur, este importantă şi sub aspect economic şi comercial. Cea mai bună dovadă fiind faptul că acum cîteva minute înainte de începerea conferinţei de presă s-a semnat un acord al acţionarilor dintre Eurocopter şi IAR Ghimbav pentru înfiinţarea firmei Eurocopter SA Romania, societate pe acţiuni.
XS
SM
MD
LG