Linkuri accesibilitate

22.07 - Privatizarea și rentabilizarea marilor combinate


V. Ionescu: „Părerea mea este că procesul de privatizare, din punct de vedere legal, nu mai poate fi oprit.”




22 iulie 2001

Privatizare și rentabilizare.

Interviul săptămînii.

Realizator: Sabina Fati.
Invitat: Valentin Ionescu, fost ministru al privatizării.

Europa Liberă: Domnule Valentin Ionescu cum poate fi interpretată aminarea semnării contractului de vînzarea Sodex către firma anglo indiană ISPAT, pe fondul presiunilor pe care le-a făcut zilele trecute liderul european în materie de producţie de oţel USINOR, cu doar cîterva zile înaintea venirii premierul Franţei la Bucuresti ?

V. Ionescu:
„Astea sunt strategii de natură să blocheze o tranzacţie în care un concurent ar putea să cîştige, să aibă o poziţie mai avantajoasă pe piaţă, pentru că ISPAT a ajuns locul patru în lume. De ce a ajuns locul patru în lume ? Pentru că nu e vorba aici de putere financiară. Nu are puterea USINOR-ului sau a altora, a cîştigat după ce a cumpărat în Kazahstan. Si a pus mîna pe un mare combinat acolo şi mai pune mîna pe încă unul.

Părerea mea este că procesul de privatizare, din punct de vedere legal nu mai poate fi oprit. Deci, exprima clar interesele USINOR, nu este nimic condamnabil în asta, dar exprimă pur si simplu faptul că firma respectivă se simte ameninţată de o creştere a potenţialului firmei ISPAT. Si nu că ar fi nerenrabil pentru statul roman să privatizeze cu ISPAT acest combinat, sau pentru că USINOR ar avea chiar o intenţie reală de a participa la privatizarea acestei societăţi.

Este o dovadă de inconştienţă să nu-ţi dai seama că aici e un joc în care sunt doi competitori şi normal că fiecare încearcă să-l contreze pe celălalt. Noi suntem la mijloc. Care este avantajul nostru în afacerea asta ? USINOR a deckarat că vrea management, nu vrea să cumpere, a zis că se gîndeşte după un an-doi.

Europa Liberă: Domnule Ionescu, ca fost ministru al privatizării cum vedeţi acum vînzarea SIDEX-ului către ISPAT după ceea ce s-ar putea numi „primul pas spre anularea privatizării” de al Reşita ?

V. Ionescu:
„Cred eu e un efort care trebuie apreciat. Se ştie foarte clar care este situaţia acestui combinat de ani de zile şi ce impact a produs nu numai în economie ci şi la nivelul bugetului de stat. Fără îndoială că ar fi fost preferabil ca aceasta firmă să se privatizeze cu o firmă occidentală, dar din păcate nu au apărut aemenea oferte, drept pentru care, statul roman nu a avut de optat decit pentruo singură firmă, respectiv ISPAT.

Cred că totuşi este un pas important şi este posibil ca privatizarea acestui combinat să producă efecte pozitive în ceea ce priveste întărirea disciplinei financiare în economie, deşi rezultatele nu se pot vedea imediat. Este o perioada mai lunga de timp şi trebuie să aşteptăm cu răbdare să se producă.” [...]

Europa Liberă: Domnule Valentin Ionescu, ati vorbit puţin mai devreme despre cum se face comerţul, aşa, printre altele în legatură cu SIDEX. Ce se va întimpla oare cu nenumăratele firme care erau beneficiare ale produselor SIDEX şi care poate, în noile condiţii îşi vor pierde facilităţile pe aceasta directie?

V. Ionescu:
„În primul rînd este o problemă juridică şi va fi foarte greu pentru firma ISPAT, ca acţionar principal să dezlege aceste contracte în perioada în care ele sunt valabile, deci va trebui să analizeze cu foarte mare atenţie clauzele contractuale. Se ştie cam cîte firme sunt furnizori la aceasta siocietate cu toate că nu pe relaţia de furnizare sunt mari probleme. Sunt aspecte juridice care nu pot fi rezolvate peste noapte. Îmi este greu să spun acum cum va rezolva ISPAT, nu aş vrea să fiu în situaţia sa pentru că este o problemă extrem de delicată şi agresivă în acelaşi timp , însă cred că asta va afecta pentru o scurtă perioadă de timp de acum încolo situaţia financiară a formei SIDEX, dacă într-adevăr aceste contracte sunt dezavantajoase.”

Europa Liberă: Tinînd cont de datele cunoscute pînă la această oră, în cit timp credeţi că ISPAT va reuşi să rentabilizeze combinatul de la Galaţi ?

V. Ionescu:
„Eu cred că SIDEX va avea nevoie de trei ani şi jumătate pe cinci ani ca să se pună pe picioare.”

Europa Liberă: Cît cîştigă bugetul de stat după privatizarea combinatului de la Galaţi şi ce credeţi că ar însemna un eşec al acestei privatizări ?

V. Ionescu:
„Cîştigul poate fi aparent judecat în funcţie de preţ, poate fi judecat mai corect în funcţie de subventii sau de veniturile fiscale care-i lipsesc pe relaţia pe care o are cu SIDEX Galaţi, calitatea de contribuabil. Eu cred că bugetul de stat va avea de cîştigat dacă aceasta firmă se rentabilizează repede. ISPAT asumîndu-şi acest risc va face tot posibilul ca firma să fie rentabilizată, iar taxele şi impozitele să fie plătite. [...]
XS
SM
MD
LG