Linkuri accesibilitate

Analfabetismul funcțional („22”)


Ponta schimbă macazul (Evenimentul zilei).




Presedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, schimba macazul la timp: alegerile pe care se pregateste sa le castige ii vor lasa in brate o Romanie in vremuri grele. Liderul PSD si-a dat seama deeci ca nu mai e profitabil sa blufeze, nu mai promite marea cu sarea, ci e dispus sa stea la aceeasi masa cu puterea, cu Banca Nationala si cu comandamentele Fondului Monetar International sau ale Uniunii Europene – se arata intr-un comentariu semnat de Silviu Sergiu in Evenimentul zilei.

Comentatorul gaseste ca nici socoteala de pana acum a lui Ponta nu era lipsita de logica: in fond, nu ajunsese la fel la putere predecesorul sau Adrian Nastase? Dupa „haosul taranist si interventiile chirurgicale in economie ale lui Mugur Isarescu”, premier si el pentru un an, s-a putut lesne prezenta drept o lumina. Ponta pricepe insa ca acum contextul e foarte diferit. Citam din Evenimentul zilei: „spre deosebire de Emil Boc, Ponta are un electorat care nu vibreaza la politici de austeritate in numnele reformarii sistemului si pastrarii echilibrului economic. Pe liderul PSD il voteaza cei care vor sa traiasca intr-un stat asistential perpetuu. Daca se va duce in 2012 in fata acestora si le va spune ca nu are de unde sa le dea, cariera lui politica va fi serios afectata, la doar 40 de ani” (am incheiat citatul din articolul lui Silviu Sergiu.

Andrei Cornea, de la 22, indeamna Ministerul educatiei sa se tina tare si sa continue sa ridice valul de pe groaznica realitate a sistemului: un sfert dintre adolescentii de 14-15 ani sunt „analfabeti functional”, adica nu stiu bine sa citeasca si sa scrie. Sunt licee la care niciun absolvent nu a trecut bacalaureatul – si ele ar trebui urgent transformate in scoli profeisonale. Ministrul Daniel Funeriu a dispus instalarea de camera video in salile de examen, astfel nu s-a mai putut copia la bacalaureat. Acelasi lucru ar trebui facut la examenul de capacitate, la testele nationale care conteaza la admiterea elevilor in liceu. Ar trebui reintrodus examenul de admitere la liceu si ar trebui tinut sub supraveghere stricta modul in care vor fi evaluate universitatile din Romania. Altminteri, se vor gasi mult prea multi care sa „fenteze” noile standarde – se mai arata in analiza din 22.
XS
SM
MD
LG