Linkuri accesibilitate

„Cum colabora Securitatea din România cu KGB-ul” (Adevărul)


Inevitabila reformă a educaţiei (Timpul).



Istoricul Mihai Taşcă continuă să dezvăluie secretele conţinute în documentele de arhivă ale poliţiei politice sovietice desecretizate recent la Chişinău. Articolul său de astăzi din Adevărul se întitulează „Cum colabora Securitatea din România cu KGB-ul” şi evocă ceea ce autorul numeşte „relaţia frăţească” ce a existat între securiştii de pe ambele maluri ale Prutului.


Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct



„La solicitarea Moscovei, „prietenii” din dreapta Prutului îi arestau şi extrădau pe eroii refugiaţi în România care s-au opus comunismului şi denaţionalizării”, scrie Taşcă. Printre aceştia s-a numărat şi preşedintele Sfatului Ţării din Basarabia din 1917-18, Pan Halippa, mai aflăm din acest articol, unde puteţi găsi şi procesul verbal de extrădare a eroului.

Adevărul mai publică o analiză a situaţiei Fondului de asigurări medicale, care, aşa cum constată ziarul cu ajutorul specialiştilor, este rodul unui sistem inechitabil şi ineficient, chiar aproape de colaps, în care unul plăteşte şi trei se tratează. Economiştii recomandă autorităţilor să modifice sistemul, astfel încît angajaţii disciplinaţi, 34 la sută dinj moldoveni, să beneficieze de un pachet de servicii mai amplu. Executivul are o cale mai uşoară însă, vrea să dubleze în următorii 4 ani povara salariaţilor, de la 7 la 13 procente din leafă, scrie publicaţia.

Şi tot în acest ziar găsiţi o informaţie despre începutul admiterii la studii peste Prut. Începînd cu 31 iulie, candidaţii din sud îşi pot depune dosarele la consulatul din Cahul, apoi din 8 august – se deschide înscrierea la cel din Chişinău şi ulterior, pînă în 16 august, consulatul din Bălţi va recepţiona dosarele celor din nord.

Avem prea multe şcoli, prea puţini elevi şi prea multe cheltuieli de întreţinere – astfel rezumă motivele Ministerului Educaţiei de a restructura o parte din şcoli ziarul Timpul. Articolul întitulat „Inevitabila reformă a educaţiei” dă şi rezultatele unui studiu recent care a arătat că investiţiile în educaţie s-au dublat din 2006, în timp ce numărul de elevi a scăzut cu 40 de procente începând cu anul 2000.

Iar Ziarul de Gardă publică mai multe investigaţii, printre ele una despre prostituţia printre fetele care cochetează cu modelingul din R. Moldova, iar alta - despre BMW-ul de 700 de mii de lei al proaspăt demisionarului de la direcţia generală transport al primăriei Chişinău, Veaceslav Ţernă.
XS
SM
MD
LG