Linkuri accesibilitate

Asigurarea medicală – un cerc vicios


Un nou studiu al Centrului Expert-Grup sugerează că moldovenii şi-ar cumpăra poliţe, dacă ar creşte şi calitatea serviciilor medicale.


Aproape o treime din locuitorii Moldovei nu au poliţe medicale, la şapte ani de la introducerea asigurărilor obligatorii de sănătate. Centrul analitic Expert Grup care a făcut aceste calcule a ajuns la concluzia că unul din motivele principale pentru care moldovenii nu-si cumpără poliţă este calitatea precară a serviciilor medicale. Relatează Lucia Diaconu.


Asigurarea medicală – un cerc vicios?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct



Avînd printre cele mai mici cheltuieli pentru sănătate în regiune pe cap de locuitor, Republica Moldova are şi un procent destul de mic al celor care plătesc prime obligatorii de asigurare medicală.

Studiul realizat de specialiştii de la Expert Grup arată că doar a treia parte din persoanele asigurate contribuie direct la finanţarea sistemului - angajaţii şi un număr mic de persoane care îşi cumpără poliţe pe cont propriu. Restul 66 la sută reprezintă categoriile de persoane asigurate de guvern, pentru care transferurile din bugetul de stat sînt mult mai mici decît costul poliţei de asigurare sau contribuţia procentuală medie plătită de angajaţi şi angajatori. În timp ce estimările autorilor studiului arată că aproximativ 30% din populaţie este în afara sistemului.

Alex Oprunenco
Situaţie care la părerea experţilor îi nemulţumeşte pe plătitorii de poliţe şi descurajează ieşirea din subterană a salariilor. Alex Oprunenco, unul din autorii studiului: „În sistemul actual se merge foarte mult pe solidaritatea socială şi foarte puţin pe partea de echitate fiscală. Adică cei care contribuie foarte mult într-un fel finanţează şi pe cei care nu contribuie, sau pe cei care cumpără poliţele la preţuri mult mai reduse, sau pe cei de la buget care sînt finanţaţi mai puţin şi asta demotivează într-un fel atît patronii care plătesc jumătate din prima de asigurare, cît şi angajaţii. Ei caută să treacă în sectorul neformal, să primească salarii mici oficiale din care să plătească puţin la sistem.”

Ana Popa
Ca să micşoreze povara de pe umerii plătitorilor efectivi de poliţe medicale şi să reducă presiunea financiară care stă pe sistemul de sănătate, autorităţile ar trebui să caute pîrghii pentru a-i aduce în sistem pe neangajaţi. Ana Popa, una din autoarele cercetării, se arată încredinţată că aceştia s-ar lăsa mai uşor convinşi dacă serviciile pe care le prestează instituţiile medicale s-ar îmbunătăţi: „Ei nu sînt satisfăcuţi de calitatea serviciilor. În cazul în care ei ştiu că oricum vor trebui să plătească suplimentar, ei refuză să procure această poliţă de asigurări medicale.”

Mircea Buga
Mircea Buga, directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină recunoaşte că autorităţile au intrat într-un cerc vicios: „Cum să îmbunătăţim calitatea cînd alocaţiile per capita în Republica Moldova pentru o persoană sînt în jur de 113 dolari, comparativ cu 3000 – 5000 de euro pe an într-o ţară a UE. Dar costurile la medicamente sînt aproximativ la fel, costurile la serviciile medicale sînt destul de comparabile, salarizarea evident că-i mai joasă în Republica Moldova, de aceea reuşim să ne încadrăm în fondurile existente, dar vreau să spun că este foarte complicat.”

Şi autorităţile de resort, dar şi experţii constată la unison că se face necesară trecerea cît mai grabnică de la măsuri de stimulare la cele de penalizare a persoanelor care nu contribuie la sistemul de asigurări, dar în acelaşi timp motivarea contribuabililor mari, care sînt nemulţumiţi de actualul sistem. Înainte să se mărească prima de asigurare, cum se plănuieşte să se facă în următorii ani, de la 7% cît este acum la 13-14% cît e media europeană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG