Linkuri accesibilitate

Liderul PSD Victor Ponta nu mai face promisiuni (Evenimentul zilei)


Romania, pândită de pericolul „capitalismului etatist oligarhic” (Adevărul)



In vreme ce liderii europeni se coordoneaza tot mai greu in deciziile privind rezolvarea crizei (vezi editorialul semnat de Ovidiu Nahoi in Adevarul), liderii partidelor politice din Romania isi schimba din mers discursul.


Revista presei bucureştene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct



Intr-un articol din Evenimentul zilei se constata ca presedintele social-democrat Victor Ponta nu mai face promisiuni pentru momentul cand ar ajunge la putere. A inceput sa realizeze ca alegerile parlamentare din 2012 vor prinde PSD pe un trend descendent, ceea ce, sustine consultantul politic Cosmin Gusa, citat de Evenimentul zilei, se va vedea in sondajele din septembrie. Spre comparatie, articolul reaminteste lista reparatiilor materiale pe care PSD le promitea romanilor pentru chiar prima luna de guvernare: cresterea salariului minim pe economie, readucerea salariilor si pensiilor la nivelul din 2008, reducerea contributiilor la asigurari sociale si a TVA-ului.

Revenind la editorialul ziarului Adevarul: autorul atrage atentia ca balbaielile deciziilor economice ale Uniunii Europene reprezinta un pericol mortal pentru Romania. Captivi unor electorate deja aflate sub influenta extremei drepte, multi lideri europeni nu se mai implica la fel de energic in salvarea tarilor in deriva, precum Grecia, Portugalia, Spania ori Italia. In aceste conditii, Romania ar putea inclina din nou spre rasarit, adica spre „capitalismul etatist oligarhic”.

Pentru a evita o asemenea evolutie, Romania ar trebui sa se centreze pe o strategie energetica solida – sustine in saptamanalul Capital Alexandra Gatej, presedinta AmCham, Camera de Comert Americana in Romania. „Un rol regional in energie asigura influenta, si Romania este perfect pozitionata pentru acest obiectiv”- este parerea autoarei. Comentariul reaminteste atuurile tarii: potential hidroenergetic si nuclear, resurse de gaz de şist.

Inca doua articole la dosarul „avantaje pentru revolutionari”. In Romania libera, Cristian Ghinea spune ca „nu exista revolutionari cu certificat, exista doar lichele care s-au certificat ca revolutionari”. In revista 22, Rodica Palade vorbeste despre „revolutionarul-sarlatan” si face trimitere la un reportaj realizat recent de ProTV despre traficarea certificatelor de revolutionar. Ambele comentarii se leaga de anuntul facut recent de premierul Emil Boc ca intentioneaza sa stopeze sumele acordate revolutionarilor de la buget.
XS
SM
MD
LG