Linkuri accesibilitate

Convorbiri Merkel-Medvedev la Hanovra


Dmitri Medvedev şi Angela Merkel
Dmitri Medvedev şi Angela Merkel

Berlinul spune că nu este anti-Gazprom şi că va analiza o strategie în trepte a liberalizării vizelor pentru ruşi.


La o întâlnire germano-rusă ţinută în oraşul Hanovra cancelarul Angela Merkel a lăsat să se înţeleagă că Berlinul ar putea uşura obţinerea vizelor de către ruşi, în speranţa că Uniunea Europeană îi va urma exemplul. În afara problemei vizelor, Merkel a discutat cu preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cu alţi oficiali de la Moscova mai ales chestiuni legate de importurile de energie. Detalii are Mircea Ţicudean.


Convorbiri Merkel-Medvedev la Hanovra
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct



Agenţia France Presse relatează că Angela Merkel a respins la Hanovra ideea că după ce Germania va renunţa la centralele nucleare va fi prea dependentă pe plan energetic de Rusia.

Vorbind în compania preşedintelui rus Dmitri Medvedev, Merkel a explicat că până să renunţe la energia atomică în 2022 Germania, în prezent principalul importator de energie rusească, îşi va dezvolta centralele pe cărbuni şi sursele de energie reciclabilă în suficientă măsură pentru a depinde de Rusia „numai într-o măsură rezonabilă”.

Merkel s-a grăbit însă să adauge că această remarcă „nu este anti-Gazprom”.

Iar când vicepremierul rus Viktor Zubkov a spus că n-ar fi rău deloc dacă exporturile de gaze spre Germania ar creşte cu o treime în viitorul apropiat, Merkel a răspuns doar: „Vom vedea”.

AFP aminteşte că joia trecută concernul rus Gazprom şi al doilea concern energetic german RWE au anunţat lansarea de negocieri exclusive pentru construcţia de centrale energetice în Europa. Rusia intenţionează să mărească livrările de gaze spre Germania prin conducta Nord Stream, construită pe sub Marea Baltică şi programată să intre în funcţiune în octombrie.

Preşedintele rus Dmitry Medvedev a folosit ocazia întrunirii de la Hanovra pentru a sugera abolirea reciprocă a vizelor, spunând că Moscova este gata să facă primul pas.

Preşedintele Medvedev a spus că ţara sa este gata să uşureze condiţiile de obţinere a vizelor „cât mai curând posibil” şi să simplifice procedura de înregistrare a străinilor în Rusia.

Cancelarul Merkel a recunoscut pe de altă parte că Germania a fost o „frână” în calea liberalizării vizelor pentru ruşi şi a promis că Berlinul va analiza o strategie în trepte în această privinţă. „Dacă noi o să fim ceva mai deschişi, Uniunea Europeană ar putea să ne urmeze exemplul”, a spus Merkel.

Întrunirea ruso-germană de la Hanovra a fost umbrită de scandalul din jurul premiului pentru democraţie „Quadriga”, pe care o fundaţie germană îl acordă anual cu ocazia zilei reunificării germane, la 3 octombrie. Anul acesta, fundaţia privată „Werkstatt Deutschland” l-a anunţat ca laureat pe premierul rus Vladimir Putin, stârnind proteste atât în Germania, cât şi în alte ţări: în Cehia, un fost laureat, ex-preşedintele Vaclav Havel, a avertizat că dacă Putin primeşte distincţia, el o va înapoia.

În cele din urmă “Werkstatt Deutschland” a anulat cu totul premiul de anul acesta.

Vorbind astăzi la Hanovra, preşedintele Medvedev a spus că retragerea premiului pentru Putin este un gest „laş” şi o dovadă de inconsecvenţă din partea fundaţiei germane.
XS
SM
MD
LG