Linkuri accesibilitate

19.07 - București: Manualele alternative pentru clasa a XI-a


O decizie îndoielnică după promisiunea „pieței libere” a manualelor.



19 iulie 2001

Actualitatea. (Moderator: Liana Ionescu; corespondent: Andrei Manolescu).

Manualele alternative pentru clasa a XI-a.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Ecaterina Andronescu a anunţat astazi că numarul manualelor alternative pentru clasa XI-a nu va fi mai mare de trei pentru fiecare disciplină. Consecinţele acestei decizii într-o anchetă realizată de Andrei Manolescu.

Reforma în domeniul manualelor iniţiată sub ministeriatul lui Andrei Marga a dus la apariţia unui numar de mai multe manuale la fiecare disciplină, întîi pentru clasa a 9-a, apoi pentru clasa 10-a. Urma ca acelaşi proces să se petreacă anul acesta pentru clasa a 11-a. Numai că, noul ministru al educaţiei Ecaterina Andronescu a decis ca numarul manualelor sa fie limitat la trei pentru fiecare disciplină.

L-am întrebat pe Adrian Gorun, fost secretar de stat la Ministerul Educaţiei, în ce măsură această decizie marchează o diferenţă de viziune asupra reformei manualelor.

A. Gorun: „Este, într-adevăr, diferenţă de opinie întrucît în programul de reformare a învăţămîntului şi în special a domeniului învăţămîntului preuniversitar se stabilise ca manualele alternative din învătămîntul liceal să fie lăsate la piaţa liberă şi piaţa să selecteze i nu printr-o măsură administrativă să fie diminuat numărul manualelor alternative.”

Pentru că oricum, manualele sunt la dispoziţia profesorilor şi elevilor şi ei pot opta în funcţie de conţinut şi de formele de prezentare şi nu printr-o măsură administrativă, se stabileşte numărul de manuale alternative. Astfel tocmai se încalcă acest principiu: se diminuează numărul posibilităţilor de opţiune, pe de-o parte, pe de altă parte, se demonetizează termenul acesta de „alternativ” pentru manual. [...]

Consiliul Naţional de aprobare (a manualelor) era un organism care constata dacă manualele sunt sau nu în concordanţă cu programa unică de învăţămînt, făcea o evaluare calitativă, dar în nici un caz o cenzură sau o selecţie. Mirela Ştefănescu afirmă că şi anul acesta consiliul a procedat la fel, nefiind informat oficial că pe baza evaluărilor sale ministerul va selecta doar cîte trei manuale. După părerea sa, în această situaţie, selecţia ar fi trebuit făcută după un regulament de concurs şi nu după cel existent de simplă evaluare. Evaluatorii au ştiut dinainte numele autorilor şi al editurilor care le-au pregătit şi le-au prezentat manualele.

Întrebată câtă încredere se poate avea într-o asemenea evaluare, Ecaterina Andronescu a răspuns: „Eu am încredere în cei care au evaluat acese manuale pentru ca sunt profesori şi au răspunderea oricărui profesor faţă de procesul didactic, şi sper ca evaluarea să fi fost corectă.”

Corectitudinea pe care se bazează Ministerul educaţiei nu este însă reglementată juridic, şi în orice caz, editurile şi autorii selecţionaţi se pot bucura că pe piaţă le-a fost redusă în mod serios concurenţa, iar profesorii vor fi scutiţi de a se mai informa asupra prea multor cărţi. Vor alege una din doar trei!
XS
SM
MD
LG