Linkuri accesibilitate

„Admiterea, concursul buzunarelor” (Jurnal de Chișinău)


Rațiunile Congresului cetățenilor din R. Moldova (Adevărul).



Istoricul Igor Caşu caută în Adevărul explicaţii pentru iniţiativa comuniştilor de a crea Congresul cetăţenilor din Republica Moldova. „Mai întâi, să amintim că Partidul Comuniştilor a pierdut alegerile locale din acest an. În comparaţie cu scrutinul din 2007, comuniştii au obţinut în alegerile locale din iunie 2011 mult mai puţine mandate în consiliile săteşti, orăşeneşti şi raionale. Pe fondul pierderii puterii centrale în 2009 şi 2010 - iar acum, luna trecută, şi a celei din teritoriu, PCRM încearcă să articuleze o strategie de menţinere şi extindere a bazinului său electoral”, crede Caşu.

În acelaşi ziar, Ion Preajcă publică un articol întitulat „Coniac la preţ de vodcă ieftină”, articol din care aflăm că unul dintre cei mai renumiţi şi mai mari producători de coniacuri din Republica Moldova, fabrica „Aroma“ din Chişinău, a exportat anul trecut producţia sa în Federaţia Rusă la un preţ de doar 27,2 lei pentru o sticlă. Specialiştii consideră că preţul de export al unei sticle de coniac este mult prea mic. „Suspect de mică, în condiţiile în care preţul mediu de comercializare a coniacului pe piaţa internă a Republicii Moldova este de trei ori mai mare“, susţine Viorel Chivriga, economist la IDIS „Viitorul“.

Experţii nu exclud că la mijloc ar fi o schemă de evaziune fiscală, despre care a vorbit anterior şi opoziţia comunistă. Mai ales că pe piaţa rusească, coniacul se vinde la un preţ de aproape cinci ori mai mare decât cel la care oficial se importă.

Timp de 20 de ani, Ziua Independenţei nu a devenit o sărbătoare naţională populară în R. Moldova, constată Constantin Tănase în Timpul. Explicaţia trebuie căutată în faptul că dacă în această zi la Chişinău se mai cîntă şi dansează, apoi la sate poporul „sărbătoreşte” dezbătîndu-şi plămînii cu sapa pe plaiurile mioritice, continuă editorialistul. Cît despre autorităţi, Constantin Tănase crede că dacă actuala guvernare are un fel de jenă legată de această zi, apoi la opoziţia comunistă aceasta este o oroare istorică faţă de eveniment. Dacă subiectul ar fi unul de interes electoral, mai scrie Tănase, îmi imaginez cîte iniţiative patriotice ar fi apărut în sînul Puterii, dar şi cel al opoziţiei.

Panorama scrie că la Moscova ar fi început negocierea unui nou contract de livrarea a gazelor naturale către R. Moldova, precizăm că în locul celui din 2006 ce expiră la sfîrşitul lui 2011. Numai că, aşa cum scrie ziarul, pentru prima dată contractul nu va fi încheiat la nivel guvernamental, ci direct între furnizor şi receptor. Ziarul nu explică şi ce ar însemna această schimbare, precizând doar că din partea Moldovei negocierile sunt purtate de directorul de la „Moldovagaz”, Alexandr Gusev.

Dar subiectul la care se referă toate ziarele de astăzi este admiterea în universităţi care a început ieri şi care a adunat sub uşile instituţiilor superioare de învăţămînt mii de candidaţi dornici să depună dosarele chiar în prima zi. Jurnal de Chişinău nu merge pe ocolişuri şi îşi întitulează articolul la această temă în felul următor - „Admiterea, concursul buzunarelor.” Aluzie la taxele de studii aparent exagerate care pot fi găsite în mai multe universităţi de stat.
XS
SM
MD
LG