Linkuri accesibilitate

„AIE – un viitor incert cu şanse de supravieţuire”


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „În condiţiile în care toţi liderii AIE înţeleg că nu au altă soluţie decât să depăşească problemele şi blocajele.”



Despre tensiunile din alianţa de guvernământ a discutat în studioul nostru de la Chişinău Valentina Ursu cu analistul Igor Boţan, directorul Institutului pentru Democraţie Participativă ADEPT.


Un punct de vedere de Igor Boţan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:55 0:00
Link direct



Igor Boţan: „Viitorul Alianţei pentru Integrare Europeană este unul incert. Totuşi cred că această Alianţă are şanse mari să supravieţuiască.”

Europa Liberă: În ce condiţii?

Igor Boţan
: „În condiţiile în care toţi liderii Alianţei înţeleg că practic nu au câmp de manevră, altul decât să încerce să depăşească problemele şi blocajele care există în interiorul acestei Alianţe.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, cum apropie cei trei lideri Republica Moldova de Uniunea Europeană? De fapt chiar prin semnarea acestui acord de constituire şi-au propus acest lucru. Sau lasă mai degrabă ca Moldova să rămână în braţele Estului, Federaţiei Ruse?

Igor Boţan
: „Eu nu cred că Estul vrea să ţină Republica Moldova în braţe. Şi nu cred că şi Occidentul acum are foarte multe resurse ca să urmărească ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Există un mit, care a fost creat cu concursul Alianţei pentru Integrare Europeană şi a structurilor europene – mitul despre povestea de succes. Noi vedem că Uniunea Europeană se confruntă cu grave probleme economice. Dacă politicienii din Republica Moldova ar permite acum să se ruineze mitul despre povestea de succes, cred că va fi o lovitură pentru Republica Moldova irecuperabilă, fiindcă va fi ulterior aproape imposibil să existe o nouă oportunitate pentru relansare relaţiei Republicii Moldova cu Occidentul.”

Europa Liberă: Puteţi să ne spuneţi ce face Alianţa pentru euro-conformare?

Igor Boţan
: „Alianţa cred că este bine intenţionată şi toate cele trei componente sunt bine intenţionate în ceea ce priveşte viitorul european al Republicii Moldova. Mai mult decât atât, pentru prima oară am văzut că şi preşedintele Partidului Comuniştilor a vorbit în termeni pozitivi despre povestea de succes. Probabil înţelege şi domnia sa că ar fi un mare rateu ca să se permită ruinarea acestui mit, povestea de succes.”

Europa Liberă: Comuniştii ar putea să urmărească un scop dublu. Prin eurointegrare totuşi ei încearcă să revină la guvernare.

Igor Boţan
: „Ei încearcă să revină la guvernare, dar ei înţeleg că este periculos şi iată de ce: povestea de succes a început prin aşa-zisa „revoluţie twitter” a comuniştilor de la guvernare. Deci, povestea de succes cu revenirea Partidului Comuniştilor la guvernare este problematică. Doi: Partidul Comuniştilor ştie ce înseamnă să se lase în braţele, hai să zicem aşa, Estului, pentru că au pe faţă exemplul Belarusului. Îşi dau seama foarte-foarte bine ce se poate întâmpla cu Republica Moldova, dacă acesta va ruina aşa-zisa poveste de succes. Lucrurile sunt foarte-foarte complicate, câmp de manevră nu au nici comuniştii, nici componentele Alianţei pentru Integrare Europeană. Acum după mesajul adresat de către premierul Vlad Filat către naţiune, în care sunt identificate blocajele în Alianţa pentru Integrare Europeană şi ofertele pentru depăşirea lor, eu cred că cei din Alianţă trebuie să se întrunească şi pas cu pas să discute cum pot fi depăşite blocajele.”

Europa Liberă: Între timp nu se vede nici o soluţie pentru alegerea şefului statului de către Parlament. PCRM rămâne cu 42 de voturi, sunt necesare 61 de voturi pentru alegerea şefului statului.

Igor Boţan
: „Ne-am convins că reacţia partenerilor de Alianţă faţă de mesajul premierului Vlad Filat a fost mai degrabă refractară. Adică, nu putem spune că mesajul a fost luat în furci, dar atitudinea refractară a fost sesizată de către toţi, inclusiv problema legată de alegerea şefului statului. Eu cred că în luna septembrie va trebui să fie adoptată o decizie vis-a vis de această problemă. Decizia poate fi un rezultat al consultărilor în Alianţă. Aici cred că colegii premierului Vlad Filat au dreptate: lucrurile trebuie discutate în Alianţă şi în Alianţă trebuie să fie adoptată în mod consensual o atitudine vis-a-vis de alegerea şefului statului. Am văzut că cei din Partidul Comuniştilor trişează. Soluţia pe care o propune Partidul Comuniştilor şi cu care ar fi de acord şi Partidul Liberal-Democrat este una simplă doar la prima vedere.”

Europa Liberă: Soluţia lor se reduce la?

Igor Boţan
: „La identificarea unei candidaturi de compromis.”

Europa Liberă: Altă candidatură, decât cea a lui Marian Lupu.

Igor Boţan
: „Alta decât cea a lui Marian Lupu. Deşi eu nu înţeleg de ce această candidatură nu poate fi înaintată în paralel cu cea a lui Marian Lupu. La urma urmei Partidul Democrat are 15 voturi în Parlament şi potrivit legii îşi poate înainta propria candidatură. Dacă ceilalţi identifică o altă candidatură de compromis, s-o vedem care e şi pe ce criterii. Eu cred că numai discuţia despre criterii va necesita luni şi luni de zile, să fie dibuite doar criteriile de identificare a acestor candidaturi. Atunci Partidul Comuniştilor s-ar prinde într-o capcană, din care nu ştiu cum va ieşi.”

Europa Liberă: Dar credeţi că PCRM ar putea să-i propună domnului Filat funcţia de şef de stat?

Igor Boţan
: „Pentru a distruge Alianţa, Partidul Comuniştilor ar putea să-i propună domnului Filat o astfel de variantă.”

Europa Liberă: I-ar plăcea domnului Filat?

Igor Boţan
: „I-ar plăcea, dar...”

Europa Liberă: I-ar plăcea funcţia, dar nu felul cum va fi ales. Şi ce cedări trebuie să facă. Pentru că am auzit că domnul Voronin ar insista să fie speaker în asemenea situaţie.

Igor Boţan
: „În situaţia care s-a creat domnul Vlad Filat nu poate accepta nici o propunere care vine din partea Partidului Comuniştilor, fiindcă orice propunere care vine din partea Partidului Comuniştilor vis-a-vis de alegerea domniei sale drept preşedinte de ţară are drept scop nimicirea Alianţei, după care Vlad Filat va deveni ostatecul Partidului Comuniştilor, fără câmp de manevră. Asta va fi finalul carierei politice a lui Vlad Filat. De aceea Vlad Filat trebuie să se teamă de ofertele şi cadourile din partea Partidului Comuniştilor. Trebuie să discute cu Partidul Comuniştilor, pentru a scoate în prim plan ceea ce-şi doreşte şi cum îşi doreşte. Pe de altă parte cred că Partidul Comuniştilor s-ar teme să revină la guvernare, fie în coaliţie, fie de unul singur pentru că situaţia economică este incertă, Republica Moldova depinde de suportul partenerilor externi. Cel mai probabil Partidul Comuniştilor ar insista asupra unei soluţii legate de un Guvern de salvare naţională, în care ei să aibă principalele pârghii. Dar să nu poarte nici o răspundere, lăsând toată responsabilitatea pe seama partidelor Alianţei pentru Integrare Europeană, care au înlăturat Partidul Comuniştilor în urma la ceea ce Partidul Comuniştilor numeşte lovitură de stat. Toate aceste lucruri trebuie înţelese foarte-foarte bine, atunci când discutăm despre eventualele variante. Concluzionând, putem spune că nici o componentă a Alianţei pentru Integrare Europeană nu are câmp de manevră în afara acestei Alianţe. Şi toate mişcările care vor fi făcute pe viitor, trebuie să fie făcute în cadrul înţelegerii din decembrie 2010, cu eventuale modificări, acceptate prin consens.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG