Linkuri accesibilitate

Ucraina, mon amour! (Jurnalul naţional)


Proiectul noului Muzeu al Comunismului din Romania (România Liberă)


Intr-un articol publicat de Jurnalul national, Toma Roman Jr. povesteste cum a ratat participarea la sfintirea bisericii romanesti din localitatea ucraineana Camîşovka.


Revista presei bucureştene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct



Jurnalistul a facut parte dintr-un grup de profesionisti ai presei, care s-au regasit blocati la vama Reni, dintre Moldova si Ucraina, alaturi de alte cateva zeci de romani. 130 de oameni carora li s-a spus mai intai ca e o pana de curent la vama, apoi ca in autocarul cu jurnalisti s-ar afla doi indezirabili – care au aflat abia acum ca au din 2009 interdictie de intrare in Ucraina. Presa a ajuns la biserica cea noua dupa ce slujba de sfintire de terminase. Lucrurile nu s-au incheiat insa aici. O tanara basarabeanca din grupul lor a gasit un alt mijloc de transport catre Chisinau, drept care autocarul a fost din nou oprit la Reni, sub motiv ca lista calatorilor e incompleta: ori o scot pe fata de undeva, ori aduc o hartie olografa din partea ei cum ca a plecat in Republica Moldova. „Nu mi-am dat seama daca nodurile in papura pe care le-au fabricat ucrainenii tin de tembelismul unor oficialitati locale sau erau niste acte de ostilitate ordonate de undeva de sus”, scrie intrigat autorul acestui articol.

Romania libera publica un interviu cu directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Profesorul universitar Vladimir Tismaneanu se refera la proiectul noului Muzeu al Comunismului din Romania, care ar urma sa aiba si un department de cercetare. Acesta din urma va lua fiinta prin desfiintarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, dar si a Institutului Revolutiei Romane, condus de fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu. Muzeul comunismului si sectiunea sa de cercetare vor aborda revolutia din decembrie 1989 in spiritul raportului comisiei prezidentiale de condamnare a comunisului – precizeaza aici Tismaneanu. Dupa cum se stie, Ion Iliescu a reactionat deja foarte iritat la stirea ca structura pe care o conduce ar urma sa fie desfiintata.

In Evenimentul zilei, Mircea Mihaies discuta privilegiile acordate in Romania celor care sustin ca au participat la caderea regimului Ceausescu, in ’89. “E rusinos sa pretinzi avantaje de pe urma participarii la un eveniment istoric” – este parerea sa. Articolul lauda declaratia premierului Emil Boc, care a sustinut recent renuntarea la indemnizatiile lunare pentru revolutionari.
XS
SM
MD
LG