Linkuri accesibilitate

Chestiunea transnistreană și consultările interguvernamentale germano-ruse


Angela Merkel și Dimitri Medvedev
Angela Merkel și Dimitri Medvedev

Iurie Leancă: „Sîntem ghidați de pragmatism și de dorința de a diminua problemele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”.


Ministrul de externe Iurie Leancă a răspuns astăzi întrebărilor Europei Libere, formulate de Valentina Ursu, pe marginea consultărilor interguvernamentale germano-ruse care încep la Hanovra, în prezența cancelarei Germaniei, Angele Merkel și a președintelui Dimitri Medvedev.

Iurie Leancă, șeful diplomației moldovene în dialog cu Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:20 0:00
Link direct


Iurie Leancă: „În primul rând este un eveniment important pentru relaţiile dintre Germania şi Rusia.”

Europa Liberă: Bilaterale.

Iurie Leancă, ministrul de externe

Iurie Leancă: „Bilaterale. E adevărat. Dar totodată, bineînţeles, că ne aşteptăm, aşa cum s-a mai întâmplat şi în reuniunile bilaterale la acest nivel anterioare, problema conflictului transnistrean să se regăsească pe agenda acestor discuţii. Întâlnirile pe care le-am avut la Berlin mă fac să fiu încrezător că problema va fi discutată.”

Europa Liberă: Unii spun că în spatele acestei înţelegeri ruso-germane s-ar ascunde ceva în defavoarea interesului naţional al Republicii Moldova. Ce ne puteţi spune Dumneavoastră?

Iurie Leancă:
„Aceste elemente foarte speculative şi extrem de manipulative, că cineva urzeşte ceva în spatele Republicii Moldova, că cineva vrea să ne atragă pe noi într-o capcană... În discuţiile şi relaţiile pe care le am cu partenerii noştri şi din Germania, dar şi de la Moscova, îmi permit să spun cu maximă responsabilitate că tot ce se face, se face prin consultarea Chişinăului.

Fiindcă teza pe care mi-a enunţat-o un politician german: că «noi putem doar să vă ajutăm, dar ţara este a voastră şi decizia urmează să o luaţi voi şi nimeni nu o să vă impună nimic prin forţă». Noi putem, încă o dată, doar să vă ajutăm, iată este o abordare, care mie îmi place foarte mult şi pe care o urmărim şi în linii mari o urmăresc şi partenerii noştri, atât din Est, cât şi cei din Vest.

Deci noi am demonstrat încă o dată deschidere, angajare a celor din Transnistria – întâlnirea cu prilejul meciului de fotbal, după aia întâlnirea pe care a avut-o colegul meu, domnul Carpov cu reprezentantul politic de la Tiraspol, arată încă o dată că nu avem anumite inhibiţii, nu avem
Noi suntem ghidaţi de un singur element: al pragmatismului şi al dorinţei de a diminua problemele cu care se confruntă cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului

anumite constrâgeri pe care ni le-am fi impus.

Noi suntem ghidaţi de un singur element: al pragmatismului şi al dorinţei de a diminua problemele cu care se confruntă cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului, agenţii economici, ş.a.m.d. Dar, încă o dată, nu în detrimentul obiectivului pe care-l avem noi – de a reintegra ţara. Dar încă o dată: capacitatea noastră de a rezolva problema doar în cadrul acestui dialog cu Tiraspolul e una relativ limitată, fiindcă nu vom reuşi, cel puţin cu regimul de astăzi de acolo, să discutăm şi să găsim un compromis rezonabil, care ar consolida statalitatea Republicii Moldova doar prin acest dialog.

Şi atunci e nevoie de sprijinul din afară – să ne ajute partenerii noştri, să fie create aceste premize, ca şi cei de la Tiraspol să dea dovadă de mult mai mult pragmatism, de mult mai mare deschidere. Interesul Germaniei, interesul Franţei, fiindcă, slava Domnului, nu doar Germania este implicată în acest proces. Eu aş formula - asta mi-au spus-o şi partenerii noştri de acolo – nu facem doar din dorinţa de a vă ajuta pe voi, oameni simpatici, la care ţinem, dar este şi în interesul nostru, este interesul Germaniei, este interesul Franţei, este interesul Italiei, ca să nu mai vorbesc de Polonia şi ţările din Europa Centrală, este interesul Uniunii Europene ca cel puţin în zona, care astăzi este zonă de vecinătate, să fie asigurată o stabilitate şi un element de previzibilitate.

Şi pe acest motiv nu este în zadar că şi Uniunea Europeană, şi Statele Unite ale Americii, de exemplu, au salutat recenta ameliorare în relaţia noastră cu Ucraina. Relaţia noastră bilaterală cu Ucraina la fel ţine de acest pachet de reforme, de demonstrare că suntem perfect previzibili şi compatibili cu aceste norme europene.”

Europa Liberă: Această miză, pe care o face Republica Moldova în raport cu partenerii germani, ce înseamnă? Că Germania poate face presiuni asupra Rusiei? Sau de ce anume Germania trebuie să dialogheze cu Moscova?

Iurie Leancă:
„Eu m-aş feri de astfel de cuvinte, cum ar fi „presiuni” ş.a.m.d. Germania, dar şi Uniunea Europeană în ansamblu, încă o dată, este foarte important faptul că Germania, şi doamna Merkel personal, manifestă interes. Dar acest subiect este discutat în contextul UE-Rusia. Şi bineînţeles că este foarte important că ţări cu potenţial, cu interes puternic pentru regiunea noastră pot stimula acest dialog între Uniunea Europeană şi Rusia, pot să ajute la identificarea unor soluţii. Între Germania şi Rusia există un dialog, care acoperă mai multe zone de interes reciproc, începând cu domeniul politic, terminând cu cel comercial, energetic. Bineînţeles că în acest dialog complex se pot identifica anumite soluţii.”

Europa Liberă: Avem recent Declaraţia adoptată de către Adunarea Parlamentară a OSCE cu privire la retragerea forţelor ruse armate de pe teritoriul Republicii Moldova. Ruşii nu se grăbesc să retragă muniţiile, armata din această zonă de Est a Republicii Moldova. Se condiţionează cumva dialogul politic de retragerea trupelor ruseşti?

Iurie Leancă:
„Noi suntem teritoriul, unde prin prezenţa acestor muniţii învechite şi absolut inutile, mai servim drept un exemplu de reminiscenţe ale perioadei războiului rece. Suntem iată la 20 de ani de independenţă şi din păcate ne mai confruntăm cu astfel de probleme. Tot ce pot să vă
suntem teritoriul, unde prin prezenţa acestor muniţii învechite şi absolut inutile, mai servim drept un exemplu de reminiscenţe ale perioadei războiului rece.

zic suntem extrem de motivaţi să găsim soluţii cât mai rapide pentru aceste probleme care dincolo de simbolismul, încărcătura sa pe care o au prin prezenţa nelegală, împotriva voinţei statului şi a cetăţenilor săi, deci pe teritoriul nostru se mai află acest contingent, dincolo de acest lucru.

Am vorbit şi a fost de acord şi colegul meu de la Moscova, dl Lavrov, că prezintă un pericol, care, nu dă Doamne, ar putea să se întâmple la noi. Cunoaşteţi că la astfel de depozite s-au mai întâmplat explozii ş.a.m.d., fără
Ministrul de externe rus Sergei Lavrov întîmpinîndu-l pe omologul său moldovean la Moscova, în martie anul acesta

intervenţia umană. Deci, chiar şi din acest punct de vedere trebuie să găsim soluţii rapide şi pentru cele 20 de mii de tone, cam asta ar fi cantitatea.”

Europa Liberă: Din cele 40 de mii.

Iurie Leancă:
„În jumătate de an, atunci când există voinţă politică şi resurse, sunt convins că am putea găsi resurse şi din partea partenerilor noştri.”

Europa Liberă: Bine, dar Moscova nu dă dovadă de voinţă politică deocamdată la acest capitol.

Iurie Leancă:
„Nu am ascuns şi am spus-o şi la conferinţa de presă, inclusiv la Moscova cu colegul meu, că mai exisistă câteva subiecte, unde avem abordări diferite. Încă nu am reuşit să identificăm o abordare comună. Nu ne rămâne decât, pe de o parte, să menţinem acelaşi dialog intens cu colegii din Federaţia Rusă şi, pe de altă parte, în discuţiile multilaterale pe ceea ce se numeşte Tratatul adaptat privind armele convenţionale din Europa să insistăm că doar urmare a retragerii a ceea ce a fost cândva armata a 14-a, rămăşiţele din armata a 14-a, Moldova va putea ieşi de pe lista problemei cu care se confruntă astăzi acest tratat şi care nu-i permite să fie ratificat şi să intre în vigoare.”

Europa Liberă: Procesul de negocieri în formatul 5+2 ar putea să demareze tocmai în toamnă. Acest proces de negocieri trebuie să aducă pe masa de tratative un eventual statut, un eventual proiect de statut pentru regiunea transnistreană. Pentru că există foarte multe interpretări, pentru că se discută iarăşi despre federaţie, confederaţie, nu ştiu ce. Există un proiect de statut actualmente?

Iurie Leancă:
„Proiecte de statut au existat multe.”

Europa Liberă: Da, şi planul Iuşcenko şi planul Kozak şi OSCE.

Iurie Leancă:
„Da, şi planul Iuşcenko şi planul Kozak şi altele. Şi constatăm că tot batem pasul pe loc. Abordarea noastră de această dată a fost una mai pragmatică. Am zis: hai să începem discuţiile şi să vedem, de exemplu, descentralizarea din Marea Britanie, statutul asimetric, pe care îl are Scoţia, pe de o parte, şi Welsh-ul pe de altă parte, ar putea să ne inspire şi să găsim formule de delimitare a competenţelor regionale între regiunea din Est şi Chişinău.

Dar tot în această abordarea a noastră, pe care eu o consider pragmatică, există anumite principii, care nu sunt negociabile. Cum ar fi de exemplu, domeniile care categoric urmează să rămână în competenţele Givernului de la Chişinău. Pe această abordare cred că ar fi corect să începem discuţiile. Cred că tot timpul vom putea găsi formule, dar funcţionale, nu trebuie să găsim soluţii, care ne-ar aduce pe noi într-un impas şi mai mare decât situaţia în care suntem astăzi. Şi dacă vom da dovadă de voinţă şi de bun simţi, vom fi ghidaţi de interesul de a găsi soluţii, atunci sunt convins că Transnistria nu este o problemă şi un impediment insurmontabil.”

Europa Liberă: Deşi de la Igor Smirnov auzim că el insistă asupra a doi subiecţi cu drepturi egale.

Iurie Leancă:
„E adevărat acest lucru că liderul acestei autoproclamate regiuni separatiste pretinde că doar doi subiecţi egali ar putea constitui o entitate. Despre asta vorbeam exact, că avem nevoie de sprijinul partenerilor noştri din afară să ne ajute să creăm condiţiile, sau premizele necesare, ca cei de la Tiraspol să-şi modifice optica, dar şi felul de atitudine şi de comportament - numărul unu.

Numărul doi: nu exclud că această retorică categorică şi agresivă se datorează poate şi faptului că ei sunt în faza de prealegeri şi e bine să vedem, totuşi, cu ce se vor termina aceste alegeri în această regiune.”

Europa Liberă: Şi dacă rămâne Igor Smirnov la guvernare?


Iurie Leancă: „Dacă rămâne dânsul la guvernare va trebui să comunicăm şi mai departe cu el. Dar încă o dată: regiunea transnistreană, liderii transnistreni nu există într-un vid, vid politic, vid economic, vid financiar. Există într-un context foarte clar.

Şi atunci va trebui să convingem partenerii noştri şi din Vest şi din Est că e nevoie de aplicat ceea ce numesc americanii, ştiţi că au această formulă „stick and carrot”, morcovul şi biciul. Trebuie să vedem, dacă nu se mişcă nimic, şi cineva în virtutea poziţiei sale crează un perete din ăsta, pe care nu-l putem să-l depăşim cu toţii, atunci trebuie să vedem ce folosim din aceste două pârghii.”
XS
SM
MD
LG