Linkuri accesibilitate

„Trăiesc cu speranța că AIE e vie încă...”


Mihai Ghimpu în studioul Europei Libere
Mihai Ghimpu în studioul Europei Libere

Mihai Ghimpu: „noi facem ce ne-am asumat ori ne certăm în fața oamenilor și compromitem democrația și încrederea oamenilor în noi?”



Potrivit recentei declaratii a liderului comunist, Vladimir Voronin ar fi discutat cu premierul despre gasirea solutiilor pentru criza politica printr-o alianta PCRM-PLDM. „I-am spus lui Filat ceea ce i-am spus si unui demnitar occidental. Exista politica si este aritmetica. Aritmetica spune ca cele 42 mandate PCRM si cele 32 ale PLDM in suma permit o majoritate parlamentara, cu 13 mandate mai mult decat este nevoie pentru alegerea presedintelui”, a spus Voronin. Si unii analiştii, care nu exclud o posibilă alianţă PLDM-PCRM, spun că aceasta ar putea fi alimentată de dorinţa premierului Vlad Filat de a ocupa funcţia de preşedinte al ţării. În opinia experţilor, niciun partid parlamentar nu este pregătit pentru un scrutin anticipat. Despre prezentul si viitorul Alianţei pentru Integrare Europeană Europa Liberă a discutat cu liderul liberal Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu: „Așa cum copilului cand se naște i se taie buricul, așa și noi trebuie să facem: daca da – da, dacă nu – nu.”

Interviul matinal: cu Mihai Ghimpu (PL) despre viitorul Alianței de Integrare Europeană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:18:50 0:00
Link direct


Europa Liberă: Admiteți desfacerea Alianței?

Mihai Ghimpu:
„Nu admit și nici nu vreau, dar dacă cineva vrea...”

Europa Liberă: Cineva de fiecare dată tot se subînțelege că ar fi liderul PLDM, Vladimir Filat, care, chipurile ar fi pus la cale crearea unei alte coaliții cu PCRM-ul.

Mihai Ghimpu:
„E problema lui și a partidului. Dacă nu se înțelege cu noi și se înțelege mai bine cu Voronin și comuniștii - să se ducă. Eu am să știu că programul nostru pe care l-am votat, pe care l-au acceptat alegătorii, și au votat de trei, chiar patru ori deja la rând, trebuie pus pe poliță, peste ani de zile să-l realizăm. Și am să știu ce să fac. Astfel stăm cu mâinile legate, cu gura închisă și încercăm să liniștim copilul cu jucării, să ia decizii.”

Europa Liberă: Cine trebuie să aibă curajul?

Mihai Ghimpu:
„Acel care consideră că nu se poate înțelege cu noi, domnul Filat.”

Europa Liberă: El nu se înțelege cu dumneavoastră sau dumneavoastră nu vă puteți înțelege cu el?

Mihai Ghimpu:
„Vreau să vă spun că din toți patru câți am fost, înainte ne-am înțeles trei de minune, acum am rămas doi. Înseamnă că Dumnezeu câte unul șterge, și vom rămâne doi dacă al treilea nu înțelege.”

Europa Liberă: Unele voci acreditează ideea ca intenționat PL și PD l-ați împinge în brațele comuniștilor pe PLDM?

Mihai Ghimpu:
„Dar cu ce-l împingem? Ce a trebuit noi să facem și noi n-am făcut? Dacă rămânem împreună mai departe ce trebuie să facem? Să spună cu ce a venit Guvernul și PL n-a susținut, fracțiunea noastră în Parlament sau miniștrii noștri ca membri ai Guvernului?”

Europa Liberă: Vladimir Voronin nu obosește să repete că în Parlament PCRM are 42 de mandate, PLDM are 32, ceea ce permite creearea unei majorități parlamentare, sunt voturi suficiente și pentru alegerea șefului statului, asta lasă să se înțeleagă că totuși PCRM și PLDM ar putea să ajungă la un numitor comun?

Mihai Ghimpu:
„Nu-i treaba mea, e tema lor, dar vreau să spun următorul lucru, că tot timpul ni se spune direct sau indirect că „noi avem 32, pentru noi a votat mai mult decât pentru voi, doi împreună. Lasă să se ducă acolo unde au ceilalți mai multe mandate ca ei. Și vom vedea cum vor sta lucrurile. Democrația înseamnă pluripartidism. ”

Europa Liberă: Separarea puterilor...

Mihai Ghimpu:
„Dar asta nu înseamnă că trebuie să vii să

dictezi, asta înseamnă să colaborezi. Eu, sincer să vă spun, aștept de doi ani și jumătate această colaborare. Vreau să înțeleagă oamenii că suntem diferiți suntem și așa ne-a dat Dumnezeu. Nu trebuie să semănăm unul cu altul. Fiecare cu mintea lui, dar împreuna. Atunci când există conlucrare, cand te sprijini unul pe altul, atunci lucrurile se mișcă înainte. Când doi cai sau patru trag în diferite direcții, căruța nu merge înainte. Lumea se întreabă ce se întâmplă, Europa se întreabă ce se întâmplă, până am întrebat și eu: unde-s proiectele, unde-i descentralizarea puterii?”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, cum înțelegeți dumneavoastră acceptarea depolitizării justiției și organelor de drept?

Mihai Ghimpu:
„Știți cum erau turcii în căruța fără cai, cum de depolitizat? Cine numește procurorul general?”

Europa Liberă: Parlamentul.

Mihai Ghimpu:
„Cine propune Parlamentului?”

Europa Liberă: Președintele Parlamentului.

Mihai Ghimpu:
„Cine e Președintele Parlamentului? Nu de la un partid? Cine propune șeful SIS-ului, cine propune membrii CSJ, președintele CSJ? Președintele Parlamentului. Cine propune directorul CCCEC? Prim-ministrul. Ce să vorbim? Am impresia că a obosit și nu știe ce să facă și caută să dea vina pe altcineva. Dacă ai obosit dă-te într-o parte!”

Europa Liberă: Dar sunt politiziate aceste structuri în stat?

Mihai Ghimpu:
„Nu sunt politizate.”

Europa Liberă: Se dau comenzi astăzi?

Mihai Ghimpu:
„Eu nu pot să spun, să răspundă cei care dau sau cei care primesc comenzile. Eu știu un lucru, nu merg lucrurile așa cum trebuie.”

Europa Liberă: De ce nu merg?

Mihai Ghimpu:
„Asta și demonstrează că nu funcționează Alianța. Daca nu se înțeleg liderii atunci totul merge prost. Ca și în familie, dacă tata și mama se ceartă, ce fac copiii? Plâng o zi, două, o săptămână, o lună în altă cameră și după asta ies din casă.”

Europa Liberă: Se zice că nu se împacă cei trei lideri care au constituit AIE dintr-un simplu motiv, că este o luptă acerbă între Vlad Filat și Vlad Plahotniuc?

Mihai Ghimpu:
„Și? Vlad Filat n-a știut cine e Vlad Plahotniuc sau domnul Lupu n-a știut cine e Vlad Filat sau eu n-am știut cine-s ei și ei n-au știut cine-s eu? Au știut fiecare care și ce coafură are, cand am format Alianța. Absolut toți am știut. De aceea am tăcut până am obținut acordul, ne-am aruncat în scaun și pe urmă începem să dăm lecții altuia. Pe mine mă interesează Alianța, prezentul și viitorul acestui popor mult-pătimit. Îi aștept așa cum sunt ei, fiindcă știu că mafia comunistă este mai puternică și nu poți face ceva cu ei.”

Europa Liberă: Ce e prioritar? Decomunizare sau demafiotizare?

Mihai Ghimpu:
„E același lucru. Avem exemplu în guvernarea din 2001-2008, nu ni-i clar ce înseamnă mafia comunistă și interesele lor? Unde-i toată averea noastră?”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, afectează imaginea AIE prezența domnului Plahatniuc în politică?

Mihai Ghimpu:
„N-am avut nicio discuție între noi trei, în care cineva să fi spus că tu faci lucrul ăsta și nu-mi place, hai să punem punct. N-a fost așa discuție. Să luăm de exemplu Franzeluța. Ce, noi n-am putut să discutăm între trei lideri acest subiect la Consiliu, dacă nu la Alianță? Să spunem fiecare ce nu ne place. Dar schimbarea omului nu înseamnă rezolvarea problemei și nu înseamnă reforme.”

Europa Liberă: Așa se întâmplă? Se schimbă omul lui Plahotniuc pe omul lui Filat?

Mihai Ghimpu:
„Păi dacă spune că-i omul lui Plahotniuc acolo, eu nu știu al cui e, știu că e consilier comunist, că am fost coleg cu el în Consiliul Municipal. Dar dacă spune că e al lui Plahotniuc acum și a fost eliberat și a fost pus om... Dar a cui e Franzeluța? Cui i se subordonează? Ministerului Agriculturii. Dar Ministerul Agriculturii al cui e? Al PLDM. Înseamnă că al cui om să fie acolo? Atunci care e schimbarea? S-a dus omul lui Voronin și vine omul lui cutare? S-a dus omul lui Plahotniuc și vine omul lui Ghimpu? Nu asta lumea așteaptă. În acești doi ani și jumătatea noi trebuia să privatizăm această întreprindere. Toate întreprinderile de stat rentabile sunt folosite de politicieni în toate perioadele.”

Europa Liberă: Deci varianta dumneavoastră de compromis este varianta privatizării, și Moldtelecom și toate celelalte.

Mihai Ghimpu:
„Atunci a venit un proprietar și el nu se

uită ce culoare are guvernarea. El se gândește să aibă el profit și să se achite cu statul. Atunci câștigă și el și statul. Dar așa câștigă buzunarele. Asta trebuie să facem. În doi ani și jumătate mai bine punea problema aceasta. Să scoată la privatizare, că e prim-ministru. Altul este subtextul.”

Europa Liberă: Alt subtext care ar fi?

Mihai Ghimpu:
„Altul, mă mai gândesc. Încă nu-s convins că nu greșesc. Mai am puțin să analizez, dar deja se vede cu ochii liberi.”

Europa Liberă: Vă gândiți până la momentul când o să vi se pară clar că vor avea lor alegeri anticipate parlamentare?

Mihai Ghimpu:
„Eu trăiesc cu speranța că AIE e vie încă.”

Europa Liberă: Pe fundalul neînțelegerilor, totuși vreți să existe Alianța?

Mihai Ghimpu:
„Eu vreau să existe. Ne ducem acum în vacanță și în septembrie venim și ne apucăm de lucru, așa eu vreau.”

Europa Liberă: Iată ce zice Petru Bogatu, că ar fi bine ca Filat, Lupu și Ghimpu să se lasă stropiți cu agheasmă, să se pocăiască, să facă un pas înapoi și să o ia de la capăt.

Mihai Ghimpu:
„Eu singur am spus că poate cineva trebuie să ne dea cu agheasmă. Depinde câtă agheasmă, cineva merită mai multă agheasmă.”

Europa Liberă: Pe fundalul acestor neînțelegeri Alianța poate să promoveze reformele? Poate să rămână beton?

Mihai Ghimpu:
„Poate, dacă vrea. Știți că sunt unii oameni care au înțeles că nu se mai iubesc unul pe altul, că viața lor împreună este un chin, dar în numele copiilor rămân tată și mamă, soț și soție, pentru ca să nu producă durere copiilor. Așa și noi, în numele poporului, trebuie să lăsăm toate și să ne apucăm de treabă. Să folosim timpul și conjunctura creată de Dumnezeu pentru o viață mai bună.”

Europa Liberă: Cum vă puneți pe treabă?

Mihai Ghimpu:
„Să adoptăm legi și executivul să le implementeze, să începem cu reforma Administrațiilor Publice Locale, descentralizarea mai bine zis.”

Europa Liberă: La constituirea AIE-2 ați semnat un acord. Poate fi modificat acesta în sensul excluderii prevederii potrivit căreia funcția de șef al statului nu-i mai revine PD-ului?

Mihai Ghimpu:
„Dar cui să-i revină?”

Europa Liberă: Se găsește un candidat neutru.

Mihai Ghimpu:
„Și? Aduce în locul lui PD voturi? Are altcineva 15 voturi ca să guverneze și Filat să fie prim-ministru decât comuniștii? Daca are – drum bun. Sau vine să semnăm toți un document de integrare europeană. Încă nu e gata, dar se discută deja. Am stat și m-am întrebat de ce ei caută să ni-l pună. Știți de ce? La noi lumea vrea tare această integrare europeană și nu cred în comuniști. Atunci ce se urmărește prin acest document? Să convingă oamenii că ei tot vor integrare europeană, atunci de ce să nu facem alianță? Nu vă temeți, cu comuniștii totuna o să vă ducem unde vrem noi. Tot un joc, tot manipulare de a amăgi oamenii. Noi nu vom semna documente. Noi avem acordul semnat și programul de guvernare votat și gata. Cine nu vrea – se coboară din căruță. Știți c-am spus eu: jos babă din căruță, mai ușor de cai. Nu poate, nu vrea – jos!”

Europa Liberă: Șeful statului mai poate fi ales cu voturile deputaților din Alianță?

Mihai Ghimpu:
„Ne-a declarat deschis că nu va vota, chiar dacă avem avizul Curții Constituționale. Și atunci întreb: dar Constituția? Că n-o cunosc. Păi hai s-o facem! Decât alegeri anticipate mai bine lucrăm asupra proiectului, că el e gata.”

Europa Liberă: Proiectul noii Constituții?

Mihai Ghimpu:
„Da. Toți patru atunci am convenit că constituie comisia pentru reforma constituțională. Acum a rămas un lucru acolo, atribuțiile. Dar atribuțiile vin din republică parlamentară, semi-prezidențială sau prezidențială. Și iată, gata.”

Europa Liberă: Și rămâne republică... ?

Mihai Ghimpu:
„Nu știu, n-am discutat. Dacă va continua așa nu știu ce o să rămână din proiect.”

Europa Liberă: Înțeleg că domnul Lupu rămâne ca șef interimar al statului și ca speaker, pentru că nu va putea fi ales ca și președinte al țării.

Mihai Ghimpu:
„În cazul în care altă soluție nu există, am spus că eu accept să guvernăm fără funcția de președinte care revine PL, numai să facem ceva pentru oameni. Dar dacă o să continuă așa, atunci o să analizăm noi, PL. Noi n-am cedat pentru ca cineva să vină în funcție și apoi să ne dea nouă lecții. Ar trebui să se mai gândească că și mai în vârstă sunt, și eu și alți colegi de-ai mei, și experiență politică mai mare avem, și merit poate mai mare ca să vină să-mi dea mie sau colegilor mei lecții.

Dacă așa va continua, înseamnă că noi o să discutăm, o să analizăm și o să vedem ce facem: mai acceptăm să dețină funcții ca să-și bată joc de oameni și să ne compromită și pe noi? Eu nu vreau să port răspundere pentru ce fac alții. Eu vreau să port răspundere numai pentru ce fac eu, colegii mei din partid. Asta e. Nu vreau să-mi asum răspundere pentru alții. ”

Europa Liberă: Eu înțeleg din gura dumneavoastră că PL nu va fi cel care se va retrage din Alianță.

Mihai Ghimpu:
„Nu nu vom face niciodată nimic ca să distrugem Alianță. Dar dacă lucrurile vor merge așa rău, vom spune permanent, vom fi alături de oameni, vom informa cetățeanul. N-o să mai tăcem. Azi a fost bine? Spunem că a fost bine. Maine a fost rău? Vom spune că a fost rău și din cauza cui.”

Europa Liberă: Domnul Lupu, la microfonul Europei Libere, a vorbit despre patru scenarii. Dumneavoatră credeți în aceste scenarii pe care le-a enunțat dumnealui?

Liderul PD, Marian Lupu

Mihai Ghimpu: „Nu-s ale domnului Lupu. Dumnealui presupune că sunt patru. Dar eu zic că un om deștept are unul. Îl îndeplinește și apoi face altul.”

Europa Liberă: Domnul Lupu a mai enunțat o idee, să se retragă și domnul Filat și domnul Lupu din funcțiile pe care le dețin, să vină oameni tehnocrați. În fruntea Parlamentului să vină un om înțelept din cadrul AIE și să mergem mai departe până expiră mandatul de patru ani.

Mihai Ghimpu:
„Tehnocrați nu. A-i da unui moldovean puterea e ca și cum ți-ai săpa o groapă. El e bun până se urcă pe cal. Avem exemple. Dacă nu ne înțelegem toți trei,
A-i da unui moldovean puterea e ca și cum ți-ai săpa o groapă. El e bun până se urcă pe cal.

ne retragem și din rândurile celor trei partide găsim alți oameni, dar nu tehnocrați din afară, pentru că atunci războiul se lărgește, și mai aprig devine. Noi răspundem în fața cetățenilor, nu poți să pui pe altul să guverneze dar tu să porți răspundere. Nu e corect aici. Ne retragem noi trei și vin de la PLDM alt prim-ministru sau cum va fi repartizarea funcțiilor, PL și PD. Ne retragem, oricum deciziile le luăm noi, liderii împreună cu biroul permanent, cu conducerea partidelor. E o soluție, o accept. Ce pierd? Eu oricum nu sunt în funcție.”

Europa Liberă: Vă mai gândiți sincer că alegerile parlamentare anticipate ar putea să bată la ușă? Și dacă da, pentru când și în ce condiții?

Mihai Ghimpu:
„Alegeri anticipate pot avea loc în cazul în care hotărăște acest lucru PLDM și cu PCRM. Dacă PLDM vrea să meargă în alegeri anticipate cu votul comuniștilor le doresc succes, dar cred că n-o să-l aibă. Așa că mai bine să ne întâlnim, mai scârțâie, pe urmă mai puțin scârțâit, apoi a treia întalnire, a patra...”

Europa Liberă: Lipsa de comunicare v-a jucat festa. Acum comunicați altfel?

Mihai Ghimpu:
„Comunicarea vine de la om, nu contează

de la care facultate vine omul, dar de pe care prispă vine. Dacă n-ai prispă nu te ajută facultățile. Așa și aici. Comunicarea depinde de om, de natura lui, de cine e el, de cum vede el. Este om pentru comunicare sau este om care dă ordine. Dacă e născut să dea ordine comunicarea nu mai există, gata. Și aici e problema la noi. Eu am fost pentru conlucrare și rămân pentru conlucrare. Indiferent, chiar și acum nu rămân supărat. Nu mă supăr nici pe domnul Lupu, nici pe domnul Plahotniuc, nici pe domnul Filat, pe nimeni. Fiindcă nu mi i-am ales ca prieteni, și regret că n-am fost deștept să-mi aleg prietenii.

Cum am spus de la început, pluripartidism, conjunctură și așa au votat oamenii. Trebuie să-i accept așa cum sunt ei și ei să mă accepte pe mine, și împreună să încercăm să facem lucruri. Să ne ajutăm unul pe altul. Dar noi putem să ne ajutăm unul pe altul. Doar de fiecare dată vedem care și pe unde a greșit, și în loc să ne ajutăm noi ce facem? Băgăm cuțitul. N-o să se termine toate acestea până n-o să ne împăcăm cu gândul că o echipă de fotbal câștigă atunci când toți bat în aceeași poartă.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă la nivel local? Am auzit o declarație a lui Vladimir Voronin care saluta formarea alianțelor AIE- PCRM în raioane?

Mihai Ghimpu:
„Iată prima, rezultatul nesemnării acordului la nivel central ce ține de puterea locală. Este clar, trebuie să vadă și să-și asume această răspundere PLDM-ul în frunte cu Filat. La ziua de azi, comuniștii au cu trei sau patru ani mai mult decât le-ar fi revenit, reieșind din procentele câștigate. Și atunci ne întrebăm de ce PLDM n-a vrut să voteze? A zis: nu pot săi oblig pe ai noștri să voteze pentru alții că au mai multe mandate, da? Dar pe
În teritoriu oamenii sunt departe de ideologia lui Voronin, și nu-s toți hoți ca mafia asta care la Chișinău au furat R. Moldova.

comuniști a putut să-i oblige să voteze. Și nu era vorba să voteze unde ai lor au 14, 10, 12 mandate iar ai noștri 2 sau 3. Era vorba că ei au 10, iar noi 8 sau ei 11 și noi 7. Și iată am ajuns la aceea că am vrut să le-arătăm și noi, că și noi putem să ne înțelegem cu comuniștii.

În teritoriu oamenii sunt departe de ideologia lui Voronin, și nu-s toți hoți ca mafia asta care la Chișinău au furat Republica Moldova. Sunt oameni care țin la sat, la raion, la viața lor locală. Eu îi înțeleg foarte bine, au venit alegerile și vor să aibă și ei o funcție, normal. Și-au asumat responsabilitatea în fața satului, în fața raionului, colegilor. Și nu întotdeauna poți să spui că el e comunist, sau ca la noi 100% că toți sunt liberali, nu pun capul pe asta. Eu înțeleg conjunctura care este. Am făcut și noi o încercare. Vedeți că a mers. Atunci unde ajungem noi? Nu era mai bine să semnăm acordul la nivel central?”

Europa Liberă: Poate ajungeți la o coaliție largă în Parlament cu PCRM-ul?

Mihai Ghimpu:
„Coaliție largă să facă acel care îi place și se înțelege cu el și poate discuta, că văd că nu poate discuta cu noi. Dar cu Voronin discută foarte liber, și-i mulțumit, Voronin parcă e o fată mare, merge frumos, liniștit și-l laudă.”

Europa Liberă: Poate fi o înțelegere tacită între Filat și Voronin?

Mihai Ghimpu:
„Nu mă interesează, e problema lor. PL și colegii mei vor să știe: noi facem ce ne-am asumat ori ne certăm în fața oamenilor și compromitem democrația și încrederea oamenilor în noi? Eu asta vreau să știu. Dacă e vorba că am format Alianța ca să compromitem partidele democratice, care cu greu le-am reabilitat, și ăsta e meritul PL prin Dorin Chirtoacă, cand a venit în 2007 și democrația la fel. Dacă e vorba de aceasta, spun: du-te domnule cu cine te înțelegi, dacă nu te înțelegi cu noi, și lasă-ne pe noi în pace, căci o să vină ziua când noi să putem implementa aceste valori și să se convingă lumea că valorile democratice sunt mult mai bune decât ideologia comunistă sau oamenii cu mentalitate comunistă.”

Europa Liberă: Ce se poate întâmpla la Consiliul Municipal Chișinău? Va fi ședință prelungită? Pentru că, iarăși, și aici se discută că ar putea să se ajungă la alegeri repetate.

Mihai Ghimpu:
„Nu cred. Ai noștri o să prezinte azi. Eu cred că atribuțiile primarului sunt mult mai puternice decât ale Consiliului. Primarul nu va admite ca Consiliul să se amestece în treburile sale și invers, primarul nu se va amesteca. Din contra, o să vrea să lucreze cu primarul, vor avea susținerea. Or să vrea luptă cum a fost? Primarul deja e călit în lupta aceasta.”

Europa Liberă: Se zicea că PL nu și-a ales liderul fracțiunii și de asta se tărăgănează. Cine este liderul fracțiunii Partidului Liberal la CMC?

Mihai Ghimpu:
„O să fie anunțat astăzi.”

Europa Liberă: Dar nu l-ați anunțat până astăzi?

Mihai Ghimpu:
„Nu, o să fie anunțat. Dar nu e problema în aceasta. Problema era că așa am hotărât noi că e corect să fie. Poate lucrurile se vor schimba astăzi.”

Europa Liberă: Cum se schimbă?

Mihai Ghimpu:
„Cine știe... Încă nu cunosc, dar vreau să fie așa. Eu totuși cred că în cazul în care se va începe o luptă între CMC, adică majoritatea comunistă și cu primarul general liberal Dorin Chirtoacă, unii consilieri își vor da seama că așa ceva nu poate exista și singura soluție este să plece de acolo și să nu susțină tărăboiul din capitală.”

Europa Liberă: Domnul Dodon sugera așa subtil că ar putea să fie ademenit cineva din cadrul fracțiunii PCRM să treacă în cealaltă barcă a liberal-democraților.

Mihai Ghimpu:
„Eu mă gâdeam la domnul Dodon, dar am înțeles că rămâne în Parlament. O să vedem. Vreau doar un lucru, dacă or să asculte consilierii municipali, să înțeleagă că majoritatea de azi asta nu înseamnă majoritate pe patru ani. Și trebuie să te gândești ce va fi cu tine maine, cand nu vei avea majoritatea. De asta le sugerez să-și îndeplinească cinstit, corect atribuțiile, în conlucrare cu primarul.”

Europa Liberă: Admiteți că cineva din PCRM ar putea să colaboreze cu ceilalți consilieri municipali?

Mihai Ghimpu:
„N-o să admit înseamnă că primarul nu o să admită la rândul său ca ei să facă ce vor acolo. Primarul este ales cu votul majorității.”

Europa Liberă: Dar și consilierii sunt aleși tot de chișinăuieni.

Mihai Ghimpu:
„Dar ei au un vot toți împreună, dar primarul totuși e primar general. Un consilier nu are atribuțiile pe care le are primarul general. Doar consiliul are. Și atunci fiecare cu atribuțiile sale. Primarul cu atribuțiile sale ca putere executivă și ei ca putere legislativă.”

Europa Liberă: Cand consiliul Alianței se convoacă în ședință?

Mihai Ghimpu:
„Marți.”

Europa Liberă: Ce discutați?

Mihai Ghimpu:
„Eu vreau să aud ce n-am făcut noi, PL. Noi suntem gata să facem totul, numai ca să mergem înainte.”

Europa Liberă: Sunteți de acord cu evaluarea miniștrilor, cea care o vrea domnul Filat?

Mihai Ghimpu:
„Mă întreb iarăși, noi vrem să lucrăm sau umblăm iarăși cu evaluarea, care e mai bun, care e mai deștept. Eu nu văd astăzi că vreun ministru ar încurca prim-ministrului să conducă puterea executivă a statului. Nu văd. Că există diferite puncte de vedere? E și normal. Doi, nu trebuie să-i provoace. Fii prim-ministru și nu președintele PLDM, și atunci va fi bine. Fii prim-ministru în relațiile cu colegii tăi miniștri, și dacă vrei ca ei să fie miniștri, fii prim-ministru. Dar dacă vrei să fii președinte PLDM și ceri de la ei să fie prim miniștri, așa n-o să meargă.”

Europa Liberă: Veți cere audierea premierului în Parlament?

Mihai Ghimpu:
„Conform Constituției e obligat o dată în an să facă audiere.”

Europa Liberă: Până la finele acestei sesiuni?

Mihai Ghimpu:
„Nu știu, o să vedem când, încă n-am discutat.”
XS
SM
MD
LG