Linkuri accesibilitate

Dosarul 7 aprilie: Prima condamnare pe un caz de tortură



Ion Guzun: „Mie nu-mi place că noi avem nişte ţapi ispăşitori. Unde sunt capii, care au ordonat, care au dirijat tot procesul ăsta?”

Astăzi, doi angajați ai Comisariatului General de Politie au fost condamnați la 5 si 6 ani de detenție cu suspendare, pentru maltratarea surorilor Radu în noaptea de 7 aprilie 2009. Vitalie Dolguş si Mariana Turcanu, doi angajați ai Comisariatului General de Poliţie au fost astăzi condamnați la detenție cu suspendare. Acest proces a durat aproape doi ani, începând în septembrie 2009. Ion Guzun, coordobnator de proiecte la Centrul de Resurse Juridice, a oferit mai multe detalii pentru Europa Liberă.


Un interviu cu Ion Guzun, coordobnator de proiecte la Centrul de resurse juridice
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct



Ion Guzun
Ion Guzun: „Astăzi au fost condamnaţi doi poliţişti în legătură cu fapta de tortură, prevăzută de articolul 309/1, în legătură cu evenimentele din aprilie. Când vorbesc de cazul concret, anume de torturarea surorilor Radu, vreau să specific: nu înseamnă bătaie cum noi înţelegem tortura. Dar asta înseamnă şi presiunile fizice şi psihice - aceeași umilinţă, când au fost ele obligate să se dezbrace. Este o procedură stabilită ca să se facă percheziţia. Însă percheziţia nu poate să fie în măsura în care persoana să fie dezbrăcată, să fie obligată să facă anumite exerciţii fizice. E o batjocură.”

Europa Liberă: Şi aceşti poliţişti şi-au recunoscut vina?

Ion Guzun: „Spuneţi-mi, vă rog, care torţionar sau criminal o să-şi recunoască vina?”

Europa Liberă: Deci, au fost suficiente doar mărturiile fetelor?

Ion Guzun: „Chiar şi poliţiştii au recunoscut că au percheziţionat fetele, însă nu au recunoscut ceea ce lor li s-a imputat – că până la piele, că le-au obligat să facă aceleaşi aşezări şi alte umilinţe. Fiindcă vorbeam o dată cu Oxana, că aşa nişte cuvinte necenzurate discutau, că ea niciodată nu a auzit. A obligat-o să se dezbrace anume un poliţist, un domn, deşi Codul de procedură penală stabileşte că acţiunile de percheziţie în privinţa unei persoane trebuie să fie făcută de un poliţist, adică de un oficial de același sex.”

Europa Liberă: O doamnă trebuia să fie.

Ion Guzun: „Da, absolut corect.”

Europa Liberă: Numele poliţiştilor?

Ion Guzun: „Este Dolguş şi Ţurcanu, dar eu nu cred că astea sunt cele mai relevante persoane. Este important pentru moment că avem deja pentru acte de tortură persoanele condamnate.”

Europa Liberă: Cum sună sentinţa?

Ion Guzun: „A condamna pe Dolguş la şase ani cu suspendare şi fără dreptul de a ocupa posturi de conducere pe un termen de cinci ani, iar Ţurcanu cu cinci ani cu suspendare şi la fel cu interdicţia de a ocupa funcţia de poliţist în continuare, sau funcţii de conducere.”

Europa Liberă: Doi ani şi ceva. Atât?

Ion Guzun: „Nu, nu doi ani şi ceva.”

Europa Liberă: Doi ani şi ceva au decurs audierile în instanţele de judecată.

Ion Guzun
Ion Guzun: „Asta înseamnă peste 800 de zile de aşteptări şi speranţă că persoanele care au umilit-o pe Oxana Radu şi Lumina Radu, dar şi multe alte persoane au fost condamnate. Şi asta nici aceste sute de zile, dar fiecare oră, inclusiv surorile Radu şi alte persoane victime din aprilie vor ca aceşti poliţişti, care şi-au bătut joc, care au bătut să fie condamnaţi. Nu neapărat la pedeapsa cu închisoare. Ei să fie pedepsiţi pentru ilegalităţile care le-au făcut.”

Europa Liberă: Domnule Guzun, credeţi în elucidarea adevărului despre evenimentele din 7 aprilie?

Ion Guzun: „Ele trebuie să fie elucidate. Sunt sigur că adevărul va fi. Mie nu-mi place că noi avem nişte ţapi ispăşitori. Fac comparaţie, de exemplu, cu sistemul judecătoresc. Doar Dorin Popovici a fost sancţionat mai dur. Dacă vorbim despre poliţişti – nişte persoane foarte mici au fost condamnaţi. Dar unde sunt capii, care au ordonat, care au dirijat, care au informaţie? Să înţeleg că nişte persoane, care au făcut percheziţie sunt cei care au dirijat tot procesul ăsta? Unde este Botnari? Unde este Gumeniţă? Unde sunt alţii? Asta înseamnă justiţie, când toţi, de la mic la mare sunt pedepsiţi.”

Europa Liberă: Dar unde ar fi domnul Botnari, domnul Gumeniţă?

Ion Guzun: „Păi, cred că stau bine-merci şi se odihnesc. Sau ne ascultă pe noi acum la radio şi râd de noi. Pentru că pentru noi este o mică victorie, pe care noi o considerăm una foarte utilă, iar pentru ei este una din zilele obişnuite şi multe alte sute de articole şi ore care au fost difuzate la radio şi la televiziune pe subiectul respectiv. Dar uitaţi-vă, doi ani şi jumătate au trecut, noi nu ştim adevărul. Zic adevărul, pentru că cineva zice o parte a adevărului, cineva altă parte. Asta nu este justiţie. Asta nu este ceea ce noi aşteptăm cu adevărat. Poliţiştii mai departe lucrează bine-merci, ei în continuare intimidează persoanele, chiar şi după doi ani şi jumătate, cum am menţionat. Noi avem în continuare recunoscut doar cazul de deces al lui Valeriu Boboc în legătură cu evenimentele din aprilie. Canişev, Ţibuleac, Radu Ciobanu iarăşi nu avem confirmate că decesele respective au fost ca urmare a evenimentelor din aprilie 2009.”
XS
SM
MD
LG