Linkuri accesibilitate

Primarul Chirtoacă, „blocat” de Parlament


Refuzul repetat al deputaţilor PLDM de a susţine extinderea împuternicirilor primarului de Chişinău, l-a pus pe jar pe liderul PL.


Grupul parlamentar al liberal-democraţilor s-a opus pentru a doua oară la rând astăzi unei legi care ar extinde competenţele primarului Chişinăului – o iniţiativă a liberalilor care conduc primăria prin Dorin Chirtoacă. Liberal-democraţii premierului Vlad Filat au blocat în Parlament iniţiativa partenerilor, pe fundalul tensiunilor mai ample în sânul alianţei de guvernământ. Relatează Liliana Barbăroşie:


Disensiuni în AIE - blocaje în Parlament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Link direct



Liderul grupului parlamentar al liberal-democraţilor, Valeriu Streleţ, spunea la şedinţa
anterioară că are obiecţii doar la modul intransparent prin care liberalii au încercat să-şi promoveze proiectul ce i-ar fi permis primarului Chişinăului să numească şefi de subdiviziuni ocolind consiliul. Astăzi însă, după o şedinţă dominată de tensiuni şi replici tăioase din partea lui Mihai Ghimpu, Valeriu Streleţ a deschis parantezele:

„Nu se poate admite derogarea de la principiile generale de descentralizare a puterii locale. În toate raioanele aceste atribuţii sunt lăsate organelor deliberative, iar în municipiul Chişinău se propune o ajustare a legislaţiei. Fireşte că ne-am pronunţat împotrivă, mai ales că şi maniera în care a fost propus este pe ocolite.”

Refuzul repetat al liberal-democraţilor de a-i sprijini iniţiativa l-a pus pe jar pe liderul liberalilor. El s-a opus numirii în fruntea unei comisii a unui candidat liberal-democrat şi pe toată durata şedinţei a făcut de la microfonul parlamentului tot felul de aluzii la adresa liberal-democraţilor, care păreau să sugereze că coalizarea acestora cu comuniştii este oarecum un lucru indubitabil. Dar iată ce a declarat Mihai Ghimpu după şedinţă:

„Cine crede că poate să rupă alianţa şi el să rămînă cel mai deştept, cel mai bun şi cel mai reformator, greşeşte amarnic. Am tăcut mult, dar multe am de spus. Tot de dragul poporului şi unui viitor european. Dar dacă unii încearcă să manipuleze cu oamenii, am să fiu cel care am fost toată viaţa – direct şi deschis. Nu mai vreau să stau de straja alianţei atunci cînd văd că reforma înseamnă că scoatem omul lui P şi punem omul lui F.”

Aluzia se referă la cazul „Franzeluţa”, devenită recent scena unor lupte acerbe, unii cred că între interesele premierului Vlad Filat şi cele ale democratului Vlad Plahotniuc.

Mihai Ghimpu a ameninţat să dezvăluie în viitor mai multe dedesubturi compromiţătoare pentru aliaţi, dedesubturi pe care spune că le-a ascuns pînă acum de dragul integrităţii coaliţiei.

Iată însă ce crede despre declaraţia lui Ghimpu democratul Dumitru Diacov:

„PD-ul este mai tolerant. Încercăm să căutăm compromisul. Pe Mihai Ghimpu îl mai ia cîte o dată gura pe dinainte, dar pe urmă îi trece. Eu cred că şi de data aceasta aşa va fi.”

Asemenea tensiuni au devenit frecvente în Parlament începînd cu perioada pre şi post electorală, dar acum ele par să se accentueze după ce premierul Filat a criticat într-un discurs către ţară celelalte partide din alianţă şi a avertizat că pericolul cel mare pentru Moldova nu este comunismul, ci mafia. Mîine, aliaţii se întîlnesc din nou în cadrul unui consiliu ca să discute problemele ce au apărut între ei, motiv din care, cred observatorii, în ciuda disensiunilor ei mai încearcă să păstreze un soi de discreţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG