Linkuri accesibilitate

Conflictul de interese şi aleşii locali


Ianina Spinei: „În prezent, legea cu privire la conflictul de interese nu este lucrativă din cauza lipsei unui mecanism”.


Ziarul Adevărul scria acum două zile că fiecare al patrulea consilier nou din Consiliul municipal Chişinău este şi proprietar de firmă în capitală care activează în domenii aflate în gestionarea primăriei – de la construcţii, la transporturi şi alimentaţie. Sunt sau nu compatibile cele două activităţi, sunt sau nu pe faţă conflicte de interese - căutăm răspuns la aceste întrebări în dialog cu experta organizaţiei Tranparency Internationale Moldova, Ianina Spinei.


Interviul matinal al Europei Libere cu Ianina Spinei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:54 0:00
Link direct



Europa Liberă: Doamnă Spinei, jurnaliştii de la Adevărul au constatat zilele trecute într-un articol că 14 din cei 51 de aleşi locali din Chişinău sau 27% sunt directori de SRL-uri. Toate ar fi cum ar fi, dacă cele mai multe dintre întreprinderile conduse de aceştia n-ar avea contracte cu primăria. De exemplu, întreprinderea unui consilier deţine mai multe rute de microbuz şi autobuz, alta deserveşte ascensoarele din capitală, alta deţine o reţea de gherete de tutungerie, firmele conduse de consilieri municipali construiesc staţii de troleibuze, produc indicatoare rutiere, plăcuţele de pe monumentele de arhitectură, șirul poate continua. Spune-ţi-ne, însă, avem sau nu pe faţă conflicte de interese?

Ianina Spinei
Ianina Spinei: „De fapt trebuie să pornim de la definiția unui conflict de interese. Un conflict de interse există atunci cand interesul personal al unui funcționar intra în contradicție cu funcția pe care o deține, și poate influiența asupra obiectivității și corectitudinii luării unei asemenea decizii. Legea interzice luarea deciziilor în situații de conflicte de interese. Asta nu inseamnă că angajații în serviciul public, că aleșii locali nu sunt în drept să aibă interese personale, însă, aici mare atenție, dacă vorbim de conslilierii locali, aleșii locali, ei trebuie să declare situațiile de conflict de interese pe care le au și nu sunt în drept să ia decizii în situații de conflict de interese. Spre exemplu, v-ați referit că sunt mai mulți patroni de întreprinderi. Dacă la consliliul local se ia decizia cu privire la majorarea taxelor la transportul maxi-taxi, atunci consilierul care este patron al acestei întreprinderi trebuie să declare că are un conflict de interese și nu este în drept să ia decizii în o asemenea situație.”

Europa Liberă: Dar dacă acest consilier nu va face această declarație, ce i se poate întâmpla, iar ceilalți consilieri, spre exemplu, nu vor ști că el are o companie de acest fel?

Ianina Spinei: „În primul rând, la numirea în funcție, sau daca e vorba de consilieri locali, în decurs de 15 zile din momentul validării mandatului acestora, ei trebuie să depună declarații de interese, în care să indice inclusiv toate funcțiile remunerate ale acestora, dacă ocupă funcții de conducere în firme și multe alte informații. Deci, aceste informații vor fi cunoscute, declarațiile de interese sunt documente cu caracter public. Dacă în știință de cauză dumnealui nu va declara conflictul de interese, riscă să fie sancționat disciplinar sau contravențional pentru neprezentarea declarației de interese sau declarații de conflict de interese cu o amendă de la 3000 până la 6000 de lei.”

Europa Liberă: Totuși, ca să depună declarația de bună voie, și prima, și ulterior, ar trebui să fie un ochi vigilent întreptat asupra lor. Există acest ochi vigilent, să-i spunem așa?

Ianina Spinei: „La moment legea cu privire la conflictul de interese nu este lucrativă din cauza lipsei unui mecanism. Acest ochi ar presupune, în primul rând, a unei comisii principale de etică. Din pacate, proiectul legii care se află în Parlament încă nu a fost adoptat. În al doilea rând, nimeni nu încurcă autoritățile publice, atât la nivel central, cât și de nivel local, să desemneze persoane sau subdiviziuni care să supravegheze respectarea codului de conduită și a legii cu privire la conflictul de interese, persoane care ar fi abilitate să informeze, să familiarizeze, inclusiv consilierii, dacă e vorba de consiliu, cu prevederile acestei legi, cu necesitatea depunerii declarațiilor de interese, conectarea acestor declarații, contabilizarea, înregistrarea acestora. Deoarece declarațiile de interese personale și declarațiile de conflicte de interese sunt două documente distincte, sunt documente oficiale.”

Europa Liberă: Adică, doamnă Spinei, în lipsa acestei comisii de etică, totul rămâne la discreția primarului sau a consiliului, dacă vrea sau nu să urmărească...?

Ianina Spinei: „Bineînțeles, dacă vrea sau nu vrea sa inițieze procesul declarării. Mai cu seamă că uneori lipsa specimenului declarației de interese se invocă drept un argument al neprezentării acestora, deoarece specimenul declarării, modul completării declarației ține de comisia principală de etică.”

Europa Liberă: Când și în ce condiții intervine incompatibilitatea unei funcții publice cu o altă funcție?

Ianina Spinei: „Depinde la ce fel de funcție publică ne referim. Dacă vorbim de statutul deputatului în Parlament, pot să vă spun că calitatea de deputat în Parlament este incompatibilă cu orice altă funcție retribuită, în afară de munca didactică, de creație și științifică. Dacă este vorba de alesul local, pot să spun că nu este o restricție de a se ocupa cu antreprenoriatul. Consilierii locali într-adevăr pot fi și patroni de firmă, pot conduce un business, pot avea și persoane afiliate care se ocupă cu antreprenoriatul, însă trebuie să vegheze asupra cunoașterii legii cu privire la conflictul de interese.”

Europa Liberă: De ce această diferență? De ce parlamentarii nu pot fi figura ca oameni de afaceri?

Ianina Spinei: „Eu presupun că deputații în Parlament sunt permanent ocupați cu activitatea legislativă.”

Europa Liberă: Deci asta e diferența, iar consilierii pot să-și permită să conducă o afacere.

Ianina Spinei: „E o presupunere, e părerea mea.”

Europa Liberă: Organizația pe care o reprezentați monitorizează fenomenul corupției în Republica Moldova, și din câte cunoaștem, a studiat și felul cum funcționează legea privind conflictul de interese, o lege pe care o avem din 2008, dar iată constantăm că nu avem un mecanism de aplicare. Ați putea să ne spuneți succint principalele concluzii ale acestui studiu? Nu avem o comisie de etică, și atunci cum funcționează legea?

Ianina Spinei: „Bineînțeles că sunt mai multe observații din partea Transparency, noi am monitorizat în două tranșe, în 2008 și în 2010, implementarea legii cu privire la codul de conduită și legii privind conflictul de interese. Am constatat că din păcate legislația nu este perfectă și urmează a fi armonizată cu standardele internaționale, mai ales când este vorba de acceptabilitatea cadourilor, deoarece cadourile care sunt invocate la noi nu sunt deloc simbolice, și nu este destulă claritate în acest sens. Nu există un mecanism de implementare, în primul rând comisia principală de etică, și nu există un specimen de declarație, nu este inițiat procesul declarării intereselor personale. Angajații, funcționarii nu sunt în măsură suficientă familiarizați cu prevederile acestei legi. Instruirile nu poartă un caracter continuu, nu sunt acoperiți toți angajații. Chiar dacă se remarcă o mică îmbunătățire sub aspectul cunoașterii, el rămâne la nivel insuficient. O pondere foarte mare a respondenților confundă conflictul de interese cu actele de corupție. Mulți respondenți consideră că nu pot avea în general interese personale, sau invocă în calitate de exemple de interese personale cazuri de incălcare a interdicțiilor incompatibilităților stabilite de lege. Din păcate, în foarte puțin autorități și instituții publice avem persoane responsabile de supraveghere a respectării a codului de conduită și a legii conflictului de interese. Foarte mulți funcționari acuză că procesul de angajare, de promovare nu este transparent și obiectiv, că funția publică este utilizată în scopuri personale, că persoanele nu sunt angajate în serviciu grație meritului acestuia, ci datorită relațiilor de rudenie și amiciție, și multe multe alte momente care pun multiple semne de întrebare în ce privește cunoașterea și aplicabilitatea legislației privind conflictul de interese și codul de conduită.”
XS
SM
MD
LG