Linkuri accesibilitate

Vlad Filat amenința cu demisia (EVZ)


Relaţiile cu Rusia nu influenţează preţul gazelor (Revista „22”)


Vlad Filat ameninta cu demisia, daca nu este sustinut politic – scrie astazi Evenimentul zilei. Stirea reia declaratiile facute de premierul moldovean in cadrul mesajului sau catre natiune. Filat vorbeste despre cercuri de interese, inclusiv financiare, care ar fi reprezentate chiar in guvern si solicita evaluarea prestatiei ministrilor de catre partidele pe care le reprezinta. „Nu pot sa accept ca prin asa zisa dragoste fata de Alianta pentru Integrare Europeana sa angajam persoane incompetente” – transcrie Evenimentul zilei. Articolul pune in circulatie si cele doua solutii pe care le intrevede premierul de la Chisinau: candidat unic al Aliantei pentru presedintia tarii, sau modifiicarea Constitutiei si trecerea votul direct al alegatorilor pentru pozitia de sef al statului.

Opinia potrivit careia relatiile cu Rusia influenteaza negocierea pretului platit de Romania pentru gazele naturale este gresita – arata Lidia Moise intr-un comentariu din saptamanalul 22. Articolul arata cum monopolul Gazprom se intareste pe zi ce trece in raporturile comerciale cu Europa. Statele europene si-au majorat deja importurile dupa ce Libia a taiat livrarile catre continent. Mai mult, Germania a hotarat sa renunte la centralele nucleare, deci va avea nevoie de mai multe gaze naturale. In aceste conditii, Romania nu va avea oricum posibilitatea de a obtine un pret mai bun decat cel oferit europenilor, indiferent in ce relatii se afla cu Moscova. Bucurestiul ar trebui in schimb sa-si foloseasca putinele atuuri: propriile resurse de gaze si participarea in proiecte alternative precum AGRI sau Nabucco – se mai arata in comentariul din revista 22.

Situatia din intavatamantul romanesc continua sa retina atentia presei. Intr-un interviu publicat tot de 22, profesorul universitar Zoltan Rostas face cateva sublinieri importante: sistemul de invatamant se transforma foarte lent, niciun ministru nu va putea etala si roadele masurilor sale bune. Masurile dispuse de Daniel Funeriu – si anume supravegherea video a examenului de bacalaureat – n-au facut decat sa oblige societatea romaneasca sa ia act de o realitate mult mai veche: acest examen era demult o formalitate, un mod de a alimenta cu studenti numeroasele facultati, pe care statul le finanteaza in functie de cifra de scolarizare. Zoltan Rostas mai adauga o conditie a progresului in educatie: profesorii sa aiba un statut social bun, de clasa de mijloc superioara, ceea ce inseamna recunoastere prin salariu si mai ales publica. Cea din urma castigandu-se greu si pastrandu-se inca si mai greu.
XS
SM
MD
LG