Linkuri accesibilitate

De ce protestează florarii?


Impunînd patentarilor o altă formă de organizare juridică, întreprinderea individuală sau SRL-ul, statul spune că luptă cu evaziunea fiscală.


Un grup de comercianţi cu flori au protestat azi în capitală din cauză că sînt impuşi de lege să-şi deschidă firme individuale şi să elibereze cumpărătorilor bonuri de plată. Ei au cerut de la autorităţi să le permită să activeze pe patentă, aşa ca pînă în 2008, cînd guvernul a interzis patentarilor mai multe activităţi economice ca să-i convingă să treacă la metode mai civilizate de antreprenoriat. Relatează Lucia Diaconu.


De ce protestează florarii?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct



Micii comercianţi s-au declarat hotărîţi să repete protestele, dacă autorităţile nu vor pleca urechea la doleanţele lor şi anume să fie scutiţi de a ţine evidenţă contabilă şi aparat de casă. Nina Popovici a explicat astfel nemulţumirile florarilor:

„Personal, pe noi, cu gospodărie ţărănească ne pune să avem document pentru însoţirea mărfii de acasă pînă la piaţă. Cui trebuieşte asta? Era patent înainte, ne-am dus lunar, am plătit patentul – noi sîntem liberi. ... acum şi cu bonuri de plată... mie îmi trebuie să pun contabil, să număr floarea ceea... Dar a noastre cheltuieli cine nouă ne întoarce?”

Maria
Şi altă florăreasă, care s-a numit Maria: „Noi cu aparate de casă în condiţiile este cum sînt aicea, să vindem o floare, foarte multă floare se aruncă. Vin controale, document pe marfă n-am avut, n-am dat bon de plată – mi-o pus amendă 6000 de lei. Unde s-o mai văzut asta? Da ce, noi facem aici 6000 pe lună venitul? ”

Dacă autorităţile ar ceda şi le-ar întoarce micilor comercianţi dreptul să activeze în baza unei patente, statul s-ar lipsi de sume importante la buget, susţine economistul Vitalie Rapcea: „Dacă ar fi transparenţă în activitatea lor şi dacă forma de angajare ar fi alta decît patenta, şi dacă s-ar elibera cecuri şi s-ar plăti impozitele indirecte precum taxa pe valoare adăugată păi statul ar cîştiga mult mai mulţi bani. De pe un buchet de flori de 1000 de lei, dacă s-ar plăti 20 la sută taxa pe valoare adăugată 200 de lei ar veni în bugetul statului. Da acolo se vînd zilnic buchete sau eventual flori care depăşesc cu mult această valoare.”

Impunînd patentarilor o altă formă de organizare juridică, cum ar fi întreprinderea individuală sau un SRL, statul încearcă să mai prindă un iepure: să controleze evaziunea fiscală. Din nou Vitalie Rapcea: „Însăşi importatorii de flori sînt unul-doi la număr. Şi agenţii ăştia (economici) sînt nişte intermediari care distribuie aceste flori importate. Şi atunci apare fenomenul de evaziune. Este mult mai greu să tragi la răspundere un deţinător de patentă, să demonstrezi culpa lui şi în plus nu dă nicio dare de seamă la organele competente. Nici nu plăteşte taxe gen amenajarea teritoriului, nici la bugetul de stat dacă e vorba de impozit pe profit.”

Dincolo de beneficiile clare pe care le-ar obţine micii comercianţi dacă ar fi lăsaţi să vîndă cu patentă, şi mai mult le-ar conveni situaţia cîtorva firme care ar deţine monopolul în importul şi comerţul cu flori. Pe motiv că patenta le-ar absolvi de unele responsabilităţi pe care ar trebui să şi le asume comercianţii, explică economistul Vitalie Rapcea. Numai că avantajele comerciale pe care le-ar aduce patenta sînt pe termen scurt pentru florarii de la tarabe, pentru că vor fi practic neprotejaţi în relaţiile cu statul, rămînînd cu o pensie mică şi fără alte prestaţii sociale de care se bucură cei cu întreprindere individuală, bunăoară. Sînt şi voci însă care sugerează că în spatele protestatarilor ar sta anumite forţe politice , interesate de destabilizarea situaţiei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG