Linkuri accesibilitate

Alegeri locale cu punctul pe „i”


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: Primarului Dorin Chirtoacă şi consiliului municipal le vor trebui multă înţelepciune ca să nu facă din cetăţeni ostaticii luptei politice.


Igor Boţan: „Validarea mandatelor de consilieri municipali în Chişinău şi decizia Curţii de Apel de la Bălţi privind contestarea Partidului Comuniştilor practic pun punct în alegerile locale şi pentru următorii patru ani de zile vom avea un primar liberal şi o majoritate în Consiliul municipal care deocamdată este cea a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Conflictul dintre Partidul Comuniştilor şi Partidul Liberal cred că se va manifesta şi la nivel municipal. Ştim cu toţii, în municipiul Chişinău este concentrată economia Republicii Moldova, principalele afaceri şi fluxuri financiare trec prin firmele înregistrate în Chişinău. Primarului Dorin Chirtoacă şi Consiliului municipal îi va trebui multă înţelepciune pentru a nu face cetăţenii şi locuitorii Chişinăului ostatici ai luptei politice.”


Un punct de vedere de Igor Boţan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct



Europa Liberă: Prin urmare, ne putem aştepta că Partidul Comuniştilor, prin grupul de consilieri municipali, va căuta ac de cojocul Alianţei?

Igor Boţan: „Nu trebuie să uităm că mai este o figură foarte importantă în administraţia publică locală. Este vorba despre secretarul consiliului. Vom vedea cum va proceda majoritatea comunistă în privinţa alegerii secretarului, sau desemnării prin concurs a secretarului Consiliului municipal, care va avea o bună parte din responsabilitatea legată de buna funcţionarea acestuia. Va fi primul test înainte de programatele sau previzibilele conflicte dintre primarul Dorin Chirtoacă şi majoritatea comunistă. În afară de aceasta, nu trebuie să uităm că interesele economice ale clanurilor afiliate Partidului Comuniştilor contează foarte mult şi aici câmpul de manevră pentru primarul Dorin Chirtoacă de asemenea este unul destul de larg. Depinde de capacitatea primarului Dorin Chirtoacă de a înţelege care sunt aceste interese şi dacă aceste interese converg cumva cu interesele cetăţenilor din municipiul Chişinău şi pot face o breşă în monolitul comunist din municipiul Chişinău.”

Europa Liberă: În condiţiile de imponderabilitate politică, Chişinăul, administraţia capitalei se va constitui oare într-un pol de relativă stabilitate?

Igor Boţan: „Nu cred că va fi stabilitate, mai cu seamă că ceea ce numim polarizarea societăţii moldoveneşti se manifestă mai ales în municipiul Chişinău. Partidul Comuniştilor şi Partidul Liberal sunt cei doi poli deşi ştim care sunt rezultatele.”

Europa Liberă: Dar manevrele s-au oprit deja? Sau sunt posibile încă contestări şi rocade?

Igor Boţan: „Contestări deja nu vom mai avea în privinţa alegerii consilierilor şi primarului, dar cred că vom avea încă multe surprize în privinţa unor interese de grup, care se vor manifesta foarte curând, inclusiv în rândul Partidului Comuniştilor. În Consiliul municipal Chişinău în fracţiunea comunistă vom avea două curente, care nu este exclus să-şi manifeste rivalitatea. Şi cred că aici este norocul primarului Dorin Chirtoacă de a încerca să manevreze între aceste două curente din cadrul Partidului Comuniştilor.”

Europa Liberă: Am putea avea transfugi comunişti, care să se lipească la fracţiunile democrate?

Igor Boţan: „Nu putem vorbi deocamdată despre transfugi, dar despre manifestări ale intereselor cred că putem vorbi.”

Europa Liberă: Boicotarea anumitor proiecte?

Igor Boţan: „Exact. Nu trebuie să uităm că primarul este cel care convoacă şedinţele Consiliului şi nu trebuie să uităm despre rolul secretarului Consiliului municipal care va fi una din figurile cheie şi vom vedea cum vor acţiona consilierii municipali în identificarea acestui secretar, care va avea funcţii foarte, foarte importante, inclusiv în eventuala aplanare a conflictelor, care pot izbucni aici în municipiu.”

Europa Liberă: Adică, sub acoperirea unor interese vitale ale chişinăuienilor, chiar şi cei mai înverşunaţi opozanţi ai primarului Dorin Chirtoacă ar putea să voteze cu el?

Igor Boţan: „Cred că ar putea să voteze altfel, decât se aşteaptă conducerea de vârf a Partidului Comuniştilor.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG