Linkuri accesibilitate

12.07 - Chișinău: Proteste după ratificarea Tratatului de frontieră cu Ucraina


O acţiune de protest organizată de Comitetul cetăţenesc „Palanca”, la ea participând şi opoziţia creştin-democrată.




12 iulie 2001

Ora Moldovei.

Proteste după ratificarea Tratatului de frontieră cu Ucraina.

Dan Ionescu: Aşa cum era de aşteptat, Parlamentul a ratificat astăzi Tratatul de delimitare a frontierei cu Ucraina. Conform unei înţelegeri anterioare dintre Chişinău şi Kiev, Rada supremă a Ucrainei a ratificat tot astăzi acordul, prin care Republicii Moldova i se recunoaşte dreptul asupra proprietăţilor sale, aproape 100 de staţiuni balneare şi sanatorii de pe litoralul Mării Negre. Ratificarea Tratatului de delimitare a frontierei în formula actuală a provocat, însă, o serie de acţiuni de protest, care au căpătat pentru prima dată un pronunţat caracter anticomunist. Mai multe de la Sergiu Praporşcic.

Ratificarea de către majoritatea parlamentară comunistă a Tratatului de frontieră cu Ucraina a provocat astăzi prima demonstraţie cu caracter pronunţat anticomunist, după alegerile parlamentare de la 25 februarie. În jur de 500 de persoane, purtând tricoloruri şi însemnele Uniunii Europene, au pichetat astăzi Parlamentul, cerându-le deputaţilor comunişti să nu ratifice Tratatul de frontieră cu Ucraina, care prevede cedarea unei părţi din teritoriul Republicii Moldova.

După ce însă comuniştii au ratificat documentul, protestatarii au blocat timp de două ore circulaţia pe principala arteră a oraşului – bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ei au scandat „Jos comuniştii!”, „Jos trădătorii!”, „Jos mafia comunistă!”. S-au strigat şi lozinci cu caracter social, cum ar fi „Avem salarii şi pensii mizerabile” şi „Nu avem ce mânca”.

Acţiunea de protest a fost organizată de Comitetul cetăţenesc „Palanca”, la ea participând şi opoziţia creştin-democrată. Vorbitorii au chemat opinia publică să se opună acţiunii comuniştilor, pe care le-au calificat anticonstituţionale. Iată ce a spus preşedintele comitetului cetăţenesc „Palanca”.

Ion Croitoru: „Oameni buni, ei ne vor învinui că noi am încălcat ordinea publică. Oameni buni, ei încalcă Constituţia, ei vând teritoriul nostru naţional. Ei ne vând pe noi, ei vând pe cetăţenii de la Palanca. Jos comuniştii! Jos trădătorii!”

Protestatarii au demonstrat astăzi şi în faţa clădirii Guvernului, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cerând demisia şefului statului, Vladimit Voronin, liderul Partidului Comuniştilor, şi a premierului Vasile Tarlev. Pe parcursul demonstraţiilor forţele de ordine, câteva plutoane de poliţie, au urmărit de la distanţă desfăşurarea evenimentelor, fără a se implica.

Dezbateri aprinse au avut loc în Parlament. Grupul parlamentar al Partidului Popular Creştin-Democrat, susţinut de majoritatea deputaţilor din Alianţa „Braghiş”, s-au opus ratificării Tratatului de frontieră cu Ucraina. Ei au calificat acest document drept anticonstituţional, deoarece prevede cedarea în proprietatea Ucrainei a sectorului de 7,7 kilometri din regiunea satului Palanca, a şoselei Odesa-Reni şi a terenurilor adiacente. Articolul trei al Legii Supreme stipulează, însă, că teritoriul Republicii Moldova este inalienabil.

Iată ce a declarat vicepreşedintele Partidului Popular Creştin-Democrat, Vlad Cubreacov: „Astăzi se calcă în picioare nu numai interesele vitale ale locuitorilor satului Palanca, sau ai locuitorilor din alte sate, de la Crocmaz şi din alte părţi. Astăzi de fapt este scuipată în faţă demnitatea fiecărui cetăţean al acestei ţări. Acest tratat nedrept, un tratat prin care se consfinţeşte un furt teritorial, poate mina grav relaţiile dintre statele şi popoarele noastre. Nu dorim să facem reproşuri diplomaţiei, sau conducerii Ucrainei. Pata de ruşine pe care niciodată nu o va putea spăla istoria, este pe de-a întregul pe obrazul conducerii de ieri şi de astăzi a Republicii Moldova.”

Liderul opoziţiei, preşedintele Partidului Popular Creştin-Democrat, Iurie Roşca, l-a întrebat pe ministrul adjunct de Externe, Eugen Carpov, care a prezentat textul tratatului de la tribuna Parlamentului, dacă acesta presupune sau nu cedarea teritoriului naţional al Republicii Moldova: „Prin acest tratat, Republica Moldova cedează sau nu, în mod unilateral şi pe veci o parte a teritoriului său naţional?”

Eugen Carpov: „Este o întrebare foarte directă. La ea aş vrea să menţionez că într-adevăr situaţia la acest capitol nu a fost până în prezent univocă. Au existat diferite puncte, diferite puncte de opinie.”

Deputatul pe listele Alianţei „Braghiş”, Valeriu Cosarciuc: „În protocolul adiţional e scris în felul următor: art.6 – „pe sectorul transmis acţionează jurisdicţia Ucrainei. Toate persoanele care au săvârşit infracţiuni pe sectorul dat poartă răspundere în baza legislaţiei naţionale a Ucrainei”.

Ar însemna aceasta că pe teritoriul Republicii Moldova va exista o parte din teritoriu, care nu este controlat de organele legale ale Republicii Moldova?

Eugen Carpov: „Eu nu aş pune întrebarea în felul următor, cum aţi pus-o Dumneavoastră, pentru că de fapt în cazul transmiterii acestei porţiuni de şosea, ea va fi în proprietatea Ucrainei şi pe teritoriul ei va fi exercitată jurisdicţia Ucrainei.”

Valeriu Cosarciuc: „Proprietate când este a Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova acţionează legislaţia Republicii Moldova, asta e în toată lumea. Dar aici scrie, înseamnă că teritoriul Republicii Moldova va fi o parte din teritoriu care nu se controlează de Republica Moldova.”

Tratatul a fost ratificat cu 72 de voturi ale deputaţilor comunişti, inclusiv a trei parlamentari din Alianţa „Braghiş”. Împotrivă s-au pronunţat grupul parlamentar al creştin-democraţilor şi majoritatea deputaţilor pe listele Alianţei „Braghiş”, în total 20 de voturi.

Conducerea Comitetului cetăţenesc „Palanca”, dar şi liderii Partidului Popular Creştin-Democrat aflat în opoziţie, au anunţat că mîine vor continua acţiunile de protest anticomuniste.

Din Chişinău, Sergiu Praporşic, Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Potrivit agenţiilor de presă de la Chişinău, liderii Comitetului ad-hoc „Palanca” au început să colecteze semnături pentru organizarea unui referendum şi a unei Adunări Naţionale, la care să se decidă soarta actualei variante a Tratatului de frontieră cu Ucraina.
XS
SM
MD
LG