Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Misterioasele cai ale igienei europeanului


"Rufele murdare si igiena europenilor sint o perfecta unealta de studiu pentru sociolog."




Igiena europeanului nu este un subiect des abordat de sociologi. Pacat!... Pentru ca cercetand si comparand o serie de sondaje despre obiceiurile intime ale europenilor se pot trage unele concluzii extrem de instructive. Apucaturile in materie de igiena fiind diferite, de la un popor la altul, e probabil ca diviziunile culturale ale europenilor vor mai dura o vreme.

Europenii au avut intotdeauna un raport complex cu apa. In Evul Mediu, apa era privita cu suspiciune, ca fiind purtatoarea tuturor bolilor. Unii au incetat sa se spele pana in zilele noastre. Altii, precum francezii, desi se pazeau de apa la fel de mult ca toti ceilalti –sau poate tocmai de aceea- au pus la punct o adevarata industrie a parfumurilor (principalul scop fiind, desigur, acela de a camufla mirosurile, lucru descris tulburator de Patrick Süskind in romanul Parfumul).

Potrivit statisticilor de astazi, cei care se spala cel mai mult in Europa sint danezii – 30 de kg de sapun, sampon si detergent pe an pe cap de locuitor. Urmeaza germanii, belgienii si luxemburghezii, cu 26 kg fiecare. Asta nu inseamna insa ca lãutul compulsiv ar fi o particularitate a nordicilor. Finlandezii, de pilda, se situeaza jos de tot, cu 12 kg de produse de spalat si toaleta pe an. Finlandezii, ca si norvegienii de altfel, par astfel din statistici a fi cei mai delasatori intr-ale toaletei din toata Europa occidentala.

In schimb, nordicii bat recordul european al servetelelor de hartie. Fiecare suedez cumpara 20 kg de servetele de hartie pe an, de doua ori mai mult decat germanii, si abisal de mult fata de greci, italieni si portughezi.

Toate aceste detalii par triviale si ne putem intreba la ce ne foloseste sa stim ca un francez, in ciuda reputatiei de murdarel, face dus de cinci ori pe saptamana. Dar, pentru cei care se ocupa de istoria culturii, asemenea indicii nu sint inocente. E de ajuns sa deschidem, pentru a compara, un Larousse Medical din 1951, unde scrie negru pe alb (fara joc de cuvinte) ca e recomandat sa se faca baie sau dus O DATA pe saptamana… si asta era acum doar ceva mai mult de o jumatate de secol.

Deseori, diferentele externe in gesturile cotidiene reflecta profunde atitudini culturale. Englezii, de exemplu, prefera si astazi cada –si baia in cada-, pe cand francezii prefera dusul, considerand cada ca fiind neigienica, deoarece cel care sta in cada zace de fapt in propria sa murdarie. Semn al timpurilor, in Uniunea Europeana exista in case mult mai multe televizoare decat cazi.

Un sociolog francez, Jean-Claude Kaufmann, care a publicat o serie de studii despre modul in care compatriotii sai isi spala rufele, scria urmatoarele: “Luate separat, o pereche de chiloti, sau o soseta, nu inseamna nimic; ele insa reflecta societatea si determina personalitatea fiecarui individ, care, la randul sau, crede ca le poate controla, spalandu-le sau nespalandu-le. Rufele murdare sint o perfecta unealta de studiu pentru sociolog.”
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG