Linkuri accesibilitate

Caniculă în zona politică a Alianței


Ion Sturza: „In R. Moldova sînt destui oameni destoinici care să poată administra o perioadă de tranziție, numai că ei nu sînt doriți...”





Fostul premier Ion Sturza este pesimist în legătură cu şansele partidelor din Alianţa de guvernare să depăşească blocajului politic. Ce soluţii există, totuşi, ca membrii Alianţei să se înţeleagă, a căutat să afle Vasile Botnaru de la fostul premier.

Interviul matinal la Europa Liberă: fostul premier Ion Sturza despre blocajul politic din Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:37 0:00
Link direct


Ion Sturza: „Cea mai puțin probabilă soluție este să se
Ion Sturza în studioul Europei Libere

găsească un consens cvasi-general între toate partidele prezente în Parlament pentru un guvern de salvare națională, care, așa cum am sugerat mai înainte, ar soluționa problemele fundamentale legate de sistemul politic, sistemul constituțional și așa mai departe, o înțelegere mai largă, în care ar fi, bineînțeles, un element – alegerea președintelui.”

Europa Liberă: Cu comuniștii?

Ion Sturza:
„Bineînțeles. Comuniștii nu pot fi excluși din această ecuație de coaliție largă. Este puțin probabilă deoarece atunci când vorbim despre alegerea unui președinte, aparent toți vorbesc despre soluții frumoase, cum ar fi un președinte independent, dar fiecare ține minte or presedintele din formațiunea sa ori un președinte care ar fi putut fi ușor manipulabil sau dependent material sau spiritual de cineva din lideri sau chiar din partide.

Asta este o iluzie, o pistă falsă la momentul actual acest președinte independent. Mai mult ca atât, ajungem până la niște situații anecdotice, aflu ca unul dintre cei care se vede președinte independent în Republica Moldova chiar a visat o capitală și s-a prezentat la curte, mă rog.

Dar este puțin probabil ca aceasta să fie soluția în condițiile de astăzi, când imaturitatea actorilor politici este vădită și există și antagonisme și un conflict deschis între liderii formațiunilor poitice.

Mai e posibil ca să fie un guvern minoritar, susținut în Parlament de niște coaliții ad-hoc pe anumite teme, atunci când una sau chiar două componente ale Alianței vor fi in afara acestui guvern.

Dar cel mai probabil e că totuși în toamnă vom avea alegeri anticipate, care, iarăși, sinceri să fim, nu vor soluționa problema de fond a Republicii Moldova - depășirea crizei constituționale, proporțiile nu se vor schimba fundamental. Noi suntem ostaticii unei lupte, cum spunea cineva din Chișinău, intestinale, între personalități, egouri, s-o spunem sincer, între două componente și jumătate ale Alianței pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Să ne imaginăm, zic așa, prin absurd, că Ion Sturza ar accepta să fie președinte. Chiar dumneavoastră n-ați putea să rupeți orice liante, orice angajamente, să fiți un președinte total independent? Chiar așa sunt legăturile de invariabile ca nicio persoană nu poate să se rupă de partid, de anumiți lideri?

Ion Sturza:
„Persoana poate fi selectată, și nu este vorba despre numele meu sau altcineva, eu cred că în Republica Moldova sunt destui oameni destoinici care ar putea, prin autoritatea lor internă și externă, prin cunoștințele și experiența lor, ar putea să gestioneze un proces politic de tranziție, cum am mai spus eu, de la situația de astăzi de conflict constituțional până la soluționarea lor. E vorba de o perioadă de tranziție când noi ar trebui să medităm asupra unei noi Constituții, unei noi structuri politice, vom putea să realizăm 2-3 proiecte majore politice, cum ar fi procesul de integrare europeană, sau, de ce nu, soluționarea conflictului transnistrean.

Deci nu treuie să ai împuterniciri constitutionale, trebuie să ai experiența, autoritatea și posibilitatea de a te impune pe plan internațional, fără de a interfera sau de a intervine în activitatea executivului. Sunt așa personalități, sunt absolut convins, numai că așa personalități nu sunt dorite, asta este problema, asta este cultura și înțelegerea noastră.

Acum funcționează un sistem politic în Moldova, aceste personalități nu sunt dorite de către liderii politici actuali, care, încă o dată vă spun, ei se văd cel puțin pe ei singuri în poziția respectivă, sau pe cineva care ar putea să fie dependent de ei. Lucrul acesta „aparent independent” de fapt nu este independent, și atunci când luăm în considerare aceste lucruri, bineînțeles că niciunul din oamenii pe care i-am descris nu va accepta să fie doar un paravan pentru a continua lucrurile așa cum sunt în Republica Moldova, pentru că riscă să-și piardă autoritatea în primul rând în fața cetățeanului, care va aștepta mișcări pozitive în acest sens.”

Europa Liberă: Și atunci, inevitabil, dumneavoastră sugerați că e nevoie de alegerea președintelui de către întregul popor, nu?

Alături de fostul președinte Emil Constantinescu și de cel polonez Aleksander Kwasniewski la Forumul economic din martie

Ion Sturza: „Știți, eu am fost mai prezervat la acest lucru, pentru că niciodată n-am considerat că legitimitatea sau suveranitatea Parlamentului este mai joasă decât suveranitatea poporului. Parlamentul are suveranitatea lui pentru că este ales direct de către popor. În genere, această construcție a executivului bicefală este un conflict de interese, și un președinte mai mult nominal, reprezentativ ales de Parlament este o soluție bună și în multe țări funcționează.

Executivul, prim-ministrul sunt cei care de fapt gestionează
toți se văd în vârful piramidei formale sau neformale, a puterii în Republica Moldova și de acolo să-și rezolve toate problemele.

problemele țării, bineînțeles, sub controlul Parlamentului, este o construcție foarte bună. Însă noi n-am depășit această mentalitate că avem nevoie de un tătucă, această cultură politică, care a fost foarte profund înrădăcinată în capul nostru, mai ales în ultimii opt ani, că uite este cineva care nu ia în considerație nici constituția, nici legile, el funcționează după principiul rusesc „по понятии”, da? Și care a creat un mit al președintelui, un mit foarte periculos la care râvnesc toți tinerii politicieni din Republica Moldova. Asta este problema fundamentală, că toți se văd în vârful piramidei, formale sau neformale, a puterii în Republica Moldova și de acolo să-și rezolve toate problemele. Asta se referă la toți liderii politici actuali din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Nu mi-ați spus ce-i de făcut. Să-i trimitem pe durata vacanței undeva la reciclare?

Ion Sturza:
„Oricum liderii politici s-au înfierbântat foarte mult, e și firesc, e caniculă în zonă, dar este regretabil că nu s-a găsit un lider formal sau neformal care să-i coaguleze și să soluționeze aceste probleme care au apărut și la nivel uman. Încă un lucru vreau să vă spun, eu nici într-un caz nu vreau să pun semnul de egalitate între cele două figuri care astăzi sunt în contradictoriu discutate la Chișinău.

Este evident că unul dintre lideri PD, devenit marcant în ultimul timp, a confundat, cum și era de presupus, metodele specifice bâcului nostru de business cu metodele politice, lucru care este inacceptabil și că nu vrea să cedeze niciun centimetru din așa-numitul business pe care l-a dezvoltat pe parcursul anilor. Deci acesta nu este business, nu sunt afaceri. Cred că ar fi mai bine să se ocupe de activele cu care s-a pricopsit în ultimii ani să le restructureze, să le gestioneze, că după câte înțeleg eu, la Chișinău nimeni nu are de gând să pună la îndoială proprietatea acestor active.

Deci, aceste interese, care nici într-un caz nu vreau să le blamez, nu vreau sa le pun în aceeași tavă cu interesele liderului PLDM și prim-ministrului Vlad Filat, nu am niciun temei să mă îndoiesc în sinceritatea și onestitatea lui atunci când el vorbește despre reforme și necesitatea schimbării, pentru că și el are o agendă care trebuie să și-o onoreze față de cetățenii Moldovei și față de partenerii externi ai Republicii Moldova.

Cineva trebuie să facă un pas, și sugerez că acest pas înapoi să-l facă anume PD, să nu încerce să încordeze încă o dată situația așa cum a facut-o în negocierile de creare a alianței după alegerile parlamentare. Aparent acest lucru parcă se întâmplă pentru că au fost votate niște lucruri în Parlament, însă dacă nu se va face acest pas înapoi, lucrurile se vor complica foarte mult. Eu cred ca domnul Marian Lupu, în calitatea sa de președinte al Parlamentului și președinte interimar, în discuțiile pe care le-a avut cu ambasadorii, a simțit această tonalitate inclusic la partenerii externi, care au spus că ok, sunt probleme în relațiile voastre interumane, dar trebuie să începeți reformele în justiție, să începeți demonopolizarea economiei, sa vă luptați cu corupția și alte lucruri.

Sunt lucruri evidente, care astăzi, din pacate, urmărind atent presa moldovenească și așa-numiții analiști și lideri de opinie, am înțeles ca partizanatul este la modă la Chișinău. Prea ușor noi încercăm să punem pe același tapet niște lucruri care sunt total diferite în fond.”
XS
SM
MD
LG