Linkuri accesibilitate

Voronin contra lui Traian Băsescu (România liberă)


„Conflictul perpetuu dintre putere si opoziție nu va dispăre odată cu Băsescu” (Jeri Guthrie Corn/Evenimentul zilei).



Controversatele declaraţii recente ale preşedintelui roman Traian Băsescu despre trecerea Prutului în 1941 au fost criticate aspru de liderul comuniştilor moldoveni, Vladimir Voronin la întâlnirea de ieri la Chişinău cu preşedintele niunii Europene. Un ziar bucureştean preia astăzi ştirea, după cum aflăm de la Tania Radu:

Editia online a ziarului Romania libera a informat prompt despre declaratiile facute de Vladimir Voronin, ca raspuns la afirmatii recente ale presedintelui Traian Basescu despre trecerea Prutului, in cel de-al doilea razboi mondial. Nemultumirile fostului lider comunist au fost adresate expres presedintelui Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, aflat in vizita la Chisinau, care a fost solicitat sa condamne public pozitia lui Basescu, noteaza Romania libera.

Dupa cum se stie, presedintele roman a sustinut ca ar fi dat acelasi ordin ca si Maresalul Ion Antonescu in 1941, pentru ca Romania avea atunci un aliat militar, Germania, si un teritoriu de recuperat, Basarabia.

La aceleasi declaratii ale liderului de la Bucuresti se opreste si un comentariu al lui Andrei Cornea, din saptamanalul 22. Autorul reaminteste ceva ce a fost sistematic lasat deoparte, inclusiv de autoritatile de la Moscova: anume, ca Basescu si-a nuantat ulterior declaratia, spunand ca Antonescu ar fi facut bine sa se opreasca la Nistru si ca, oricum, ramane vinovat de Holocaustul din Romania.

Unde a fost insa profund nedrept, crede Andrei Cornea, este in acuzatiile aduse regelui Mihai, care ar fi tradat interesul national prin abdicarea de la 30 decembrie 1947, ba chiar ar fi fost „sluga la rusi”. Nu a tradat si nici nu a fost sluga, dar nici erou – scrie Cornea. El compara atitudinea regelui din timpul rabzoiului cu cea pe care au avut-o alti monarhi sau membri ai caselor regale europene, care s-au opus explicit lui Hitler.

In Evenimentul zilei, Mircea Marian gloseaza pe marginea interviului acordat ieri ziarului de ajunctul misiunii diplomatice americane la Bucuresti, d-na Jeri Guthrie Corn, care a criticat opozitia pentru ca refuza dialogul si negocierea cu presedintele Basescu. „Conflictul perpetuu dintre putere si opozitie nu va disparea odata cu Basescu” – avertizeaza jurnalistul, aratand ca nici la Washington nu sunt de gasit modelele cele mai bune in acest sens.
XS
SM
MD
LG