Linkuri accesibilitate

Utile consultări diplomatice moldo-ucrainiene


La frontiera cu Ucraina în zona Palanca
La frontiera cu Ucraina în zona Palanca

V. Chirilă: „dacă vreodată vom obţine perspective clare de integrare, se va întîmpla doar într-un grup regional de ţări, între care Ucraina”.



Ministrul ucrainean de externe, Konstantin Griscenko a spus astăzi la Chişinău că ţara sa doreşte să rezolve problemele în suspensie din relaţia cu Moldova, menţionând între altele demarcarea frontierelor. Începută în 2010 de-a lungul segmentului transnistrean al graniţei, instalarea bornelor de frontieră s-a oprit la scurt timp, după ce Viktor Ianukovici a devenit preşedinte la Kiev, iar în ultimele săptămâni au răbufnit tensiunile mai vechi pe marginea segmentului de şosea Odesa - Reni de lângă Palanca. Mai multe despre prima vizită în Moldova a ministrului ucrainean de externe Grişcenko aflăm de la Liliana Barbăroşie:

Intrevederile diplomatice Grișcenko-Leancă de la Chișinău și perspectivele raporturilor moldo-ucrainiene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct


Vizită la Chişinău a ministrului ucrainean de externe vine imediat după încheierea, la 30 iunie, a unui acord între cele două ţari care recunoaşte proprietatea Ucrainei asupra segmentului de şosea de la Palanca. Experţii care cunosc detaliile relaţiilor moldo-ucrainene afirmă că subietul a constituit în ultimii ani o sursă permanentă de disensiuni moldo-ucrainiene şi asta pentru că Chişinăul a refuzat pînă acum să reconoască că a cedat, pe hîrtie, şoseaua, încă în 2001, când a încheiat un tratat de frontieră cu partea ucraineană.

Șeful diplomației de la Kiev, Kostiantin Grișcenko

Acum, după o discuţie cu omologul său moldovean, Konstantin Griscenko a spus că salută decizia Chişinăului de a respecta un acord încheiat cu mulţi ani în urmă.
Konstantin Griscenko spune că „nu este vorba decît despre o decizie tehnică, fără de care nu se putea merge mai departe.”

Răspunsul la nemulţumirea locuitorilor din acest sat, care s-au arătat îngrijoraţi că ar putea fi împiedicaţi să ajungă la terenurilor lor agricole, situate după şoseaua Odesa-Reni: atît Griscenko, cît şi omologul său moldovean, Iurie Leancă, le-au transmis următorul mesaj – părţile vor depune eforturi pentru a nu crea impedimente în deplasare şi pentru a le asigura condiţii favorabile localnicilor pentru activităţi economice la frontieră.

Oficialul ucrainean a lăsat limpede de înţeles că „împăcarea” moldo-ucraineană pe problema Palanca deschide perspective clare pentru soluţionarea tuturor problemelor suspendate din relaţia celor doi vecini.

Probleme punctuate mai devreme de şeful diplomaţiei
Ministrul Iurie Leancă

moldoveneşti - Iurie Leancă a enumerat printre acestea demarcarea frontierei pe segmental transnistrean, începută cu succes în 2009, dar stopată la nici jumătate de cale pe fondul disensiunilor legate de şoseaua Odesa-Reni, recunoaşterea reciprocă a proprietăţilor, problemă la fel suspendată de mai multă vreme, disfuncţionalităţile din cooperarea economică şi cea în probleme de ecologie.

Şi, desigur, problema transnistreană, în care Chişinăul a contat mereu pe un sprijin angajat din partea ucrainenilor. „Suntem pe un drum foarte corect. Ucraina nu numai că poate, dar şi utilizează extrem de activ potenţialul de care dispune pentru a ne ajuta”, a declarat Iurie Leancă.

Printre dimensiunile concrete ale vizitei trebuie menţionată declaraţia comună a celor doi miniştri privind cooperarea în domeniul integrării europene, declaraţie salutată de
Victor Chirilă

analiştii, printre care Victor Chirilă, preşedintele APE, organizaţie care analizînd evoluţiile din politica externă, menţiona relaţiia cu Ucraina drept principalul eşec al diplomaţiei moldoveneşti din 2010:

„Este un semnal că cele două ţări îşi doresc o relaţie mai profundă şi mai dinamică bazată pe ideea integrării europene. Ceea ce este foarte bine, pentru că dacă vreodată vom obţine perspective clară de integrare, aceasta se va întîmpla doar într-un grup regional de ţari, printre care şi Ucraina, şi nici de cum separat,” este de părere Victor Chirilă.

Konstantin Griscenko va trece la finalul vizitei şi prin Tighina. Deşi nu are planificată vreo întâlnire cu liderul separatist, Igor Smirnov, presa a scris că acesta va vizita un liceu ucrainean, concomitent cu ministrul de externe de la Kiev.
Previous Next

XS
SM
MD
LG