Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu admonestat la Soci în cadrul Consiliului Nato-Rusia


Fogh Rasmussen: „presedintele Medvedev s-a referit la acest subiect in cadru diplomatic confidențial și în termeni potriviți acestui cadru”.



Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a declarat că nu comentează tensiunile româno-ruse declanşate după declaraţiile preşedintelui român că ar fi dat ordinul de trecere a Prutului în 1941, dacă era în locul mareşalului de atunci al armatei române, Ion Antonescu. Subiectul a fost discutat săptămâna aceasta într-un cadru confidenţial la summit-ul NATO-Rusia. Relatează de la Bucureşti, Sabina Fati:

Declaratiile presedintelui român, care a insistat ca si el ar fi ordonat Armatei Romane sa treaca Prutul acum 70 de ani, cind Germania lui Hitler si aliatii sai au declarat razboi URSS, au fost la inceputul saptaminii subiect de discutie la Consiliul NATO-Rusia de la Soci. A recunoscut-o chiar secretarul general al Aliantei Nord Atlantice, Fogh Rasmussen.

Potrivit agentiei de stiri NewsIn de la Bucuresti, seful NATO ar fi raspuns intr-o conferinta de presa unei intrebari referitoare la criticile dure pe care liderul de la Kremlin le-ar fi facut la adresa presedintelui roman, Traian Basescu: „presedintele Medvedev s-a referit la acest subiect in cadru diplomatic confidential si in termeni potriviti acestui cadru”.

Pe de altă parte în reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti ne-a spus ca e impotriva protocolului „ca un sef de stat sa faca aprecieri asupra unui omolog al sau in absenta acestuia”. Secretarul general NATO a spus ca ambasadorul roman la NATO, Sorin Ducaru i-a raspuns lui Dimitri Medvedev „in acelasi cadru si in aceeasi termeni”. Sorin Ducaru nu a vrut sa comenteze aceasta intimplare care a avut loc la Soci, sugerind in acest fel ca lucrurile spuse acolo nu au fost tocmai protocolare.

Totul a pornit de la publicatia Moskovski Komsomolet pentru care o sursa de rang inalt a declarat ca niciodata nu l-a auzit pe presedintele rus vorbind atit de dur. Conform acestei surse, Dimitri Medvedev l-ar fi acuzat pe Traian Basescu de pozitii antirusesti si de faptul ca s-ar fi asociat cu cei care au inceput al Doilea Razboi Mondial.

Desi atit secretarul general al Aliantei Nord Atlantice, cit si ambasadorul roman la NATO au refuzat sa intre in detaliile incidentului de la Soci, unde Rusia si Alianta au discutat despre viitorul scut antiracheta, totusi in cele din urma seful NATO l-a atentionat indirect pe presedintele Basescu.

Fogh Rasmussen a subliniat ca partile trebuie sa pastreze spiritul de deschidere si cooperare dintre NATO si Rusia si „sa evite orice actiune care ar afecta acest spirit”. Traian Basescu a pierdut multi simpatizanti, in aceeasi masura din interior si exterior, dupa ce si-a dat cu parerea despre ce s-a intimplat acum 70 de ani la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Este al doilea semn venit dinspre un oficial occidental, ca presedintele român si-a pierdut din credibilitate, dupa ce ambasadorul Washington-ului in Romania, l-a ignorat pur si simplu in discursul tinut de Ziua Nationala a Statelor Unite.
XS
SM
MD
LG