Linkuri accesibilitate

Exit funcția de președinte al Consiliului Municipal Chișinău


Igor Dodon, presupus președinte al CMC înaintea alegerilor cu pemierul Filat
Igor Dodon, presupus președinte al CMC înaintea alegerilor cu pemierul Filat

Sergiu Ostaf: „Dacă s-a dorit excluderea funcţiei, trebuiau să fie reechilibrate şi competenţele CM şi ale executivului: primarului şi primăriei.




Curtea de Apel de la Bălţi judecă mâine cererea opoziţiei comuniste de a anula mandatul de primar al Chişinăului obţinut de liberalul Dorin Chirtoacă pe 19 iunie. Liberalii se pregătesc să conteste atât transferul dosarului la Bălţi, care ar fi fost obţinută de comunişti prin falsuri, cât şi completul de judecată în care ar figura magistraţi apropiaţi comuniştilor. Cu o zi înainte de proces, liberalii au obţinut astăzi în Parlament desfiinţarea funcţiei de preşedinte al Consiliului Municipal din Chişinău care ar fi revenit opoziţiei comuniste şi i-a transferat competenţele primarului general. Relatează Lucia Diaconu:

La suprimarea funcţiei de preşedinte al Consiliului Municipal Chişinău deputaţii din majoritatea parlamentară au invocat motivul că acest demnitar public ar genera, prin definiţie, confuzii şi imixtiuni în atribuţiile primarului. „Pentru că este inoportună. Era o chestiune introdusă de comunişti şi era de fapt o inconsecvenţă, în neconcordanţă cu legea administraţiei locale, care deci nu prevede asemenea demnităţi. Atît. S-a adus în concordanţă cu legislaţia”- a explicat pentru Europa Liberă deputatul Ion Hadîrcă, vicepreşedintele Partidului Liberal care a avut iniţiativa.

Opoziţia parlametnară critică decizia şi o interpretează drept una de „vădită utilitate politică”, şi care, după părerea comuniştilor, contravine bunelor practici europene. După ce comuniştii au obţinut majoritatea în Consiliul Municipal Chişinău urmare a scrutinului local din 5 iunie, în funcţia de preşedinte al Consiliului mai curînd că ar fi fost ales capul de listă al grupului de consilieri comunişti Igor Dodon, căruia i-am cerut o reacţie: „Este o decizie politică dictată de conjunctura actuală, conjunctură în care AIE a pierdut alegerile în Consiliul Municipal, nu au putut să-şi asigure majoritatea prin renumărare şi acuma au mers la această acţiune. Dacă doreau să lichideze un conflict de interese care există în opinia lor urmau să modifice legea nu în timpul campaniei electorale, însă pînă la campania electorală. De bine, de rău, doi ani au majoritatea în Parlament.”

Iată ce crede despre decizia de astăzi a majorităţii parlamentare directorul Centrului de Resurse pentru
Sergiu Ostaf

Drepturile Omului (CREDO) Sergiu Ostaf: „Dacă s-a dorit excluderea funcţiei de preşedinte al CMC, trebuiau să fie reechilibrate şi competenţele Consiliului Municipal şi ale executivului - primarului şi primăriei. În cazul acesta nu s-a făcut, nu s-a realizat. Din aceasta reiese că această modificare are o conotaţie puternică politică şi are la momentul actual nişte carenţe importante vizavi de funcţionalitate consiliului municipal.”

Hotărîrea din Parlament de a suprima funcţia de preşedinte al CMC a fost adoptată exact în ajunul şedinţei de la Bălţi, unde Curtea de Apel urmează să se pronunţe dacă eventualele nereguli din turul doi al scrutinului au deturnat sau nu voinţa electoratului. Altfel spus, instanţa va decide dacă liberalul Dorin Chirtoacă va proceda la exercitarea funcţiei de primar al Chişinăului sau va fi nevoie de un nou tur de scrutin.

După alegerile din 19 iunie comuniştii au contestat validarea mandatului lui Dorin Chirtoacă şi au cerut Curţii Supreme de Justiţie să transfere în afara capitalei examinarea recursului, pe motiv că judecătorii de la Curtea de Apel Chişinău nu ar fi echidistanţi. Liberalii au anunţat că pregătesc recuzarea completului de judecată de la Bălţi, unde a fost transferat dosarul, pentru că unul din judecători ar fi rudă apropiată cu unul dintre membrii PCRM. Presa a scris azi că o judecătoare, care face parte din completul ce urmează să dea verdictul pe marginea contestaţiei comuniştilor, l-ar fi judecat pe unul dintre demonstranţii de la 7 aprilie. Ceea ce îi determină pe unii experţi să trateze cu îngrijorare nepărtinirea magistraţilor abilitaţi să cîntărească contestaţia depusă de comunişti.

Din nou Sergiu Ostaf: „Surprinzător, Curtea Supremă de Justiţie a strămutat examinarea cazului la Curtea de Apel Bălţi. Şi neîntemeiat. Observăm că completul de judecată care a fost numit pentru a examina această cauză poate fi calificat ca un complet de judecată cu anumite semne de întrebare. Curtea de Apel Bălţi are mai puţină experienţă de examinare a cauzelor de aşa importanţă şi decizia va fi una irevocabilă. De-acuma nu mai există o altă cale de recurs.”

Mai mulţi experţi notează că judecătorii de la Bălţi, oricît ar fi de echidistanţi, nu au cum să facă abstracţie de concluzia unor importante organizaţii internaţionale dar şi ale observatorilor locali că alegerile au fost corecte.
Previous Next

XS
SM
MD
LG