Linkuri accesibilitate

Serbia îi doreşte pace Bosniei


Boris Tadici
Boris Tadici

Preşedintele sârb Boris Tadici promite în capitala Bosniei să captureze toţi criminalii de război din conflictele post-iugoslave.




Preşedintele Serbiei, Boris Tadici, a făcut ieri o rară vizită în capitala Bosniei, Sarajevo, într-un efort de normalizare a relaţiilor bilaterale în urma războaielor post-iugoslave din anii 90 ai secolului trecut. Detalii are Mircea Ţicudean.


Vizita liderului sârb Boris Tadici în Bosnia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct



Vizita preşedintelui sârb Tadici la Sarajevo a fost prima vizită oficială în Bosnia din ultimii cinci ani – pentru că altfel, Tadici, născut în capitala bosniacă, este un oaspete des al părţii sârbeşti a Bosniei.

Potrivit agenţiei Reuter, mesajul principal al liderului sârb a fost că ţara sa nu are nici un fel de pretenţii teritoriale faţă de Bosnia şi că este nevoie să fie capturaţi şi pedepsiţi toţi criminalii de război din conflictele post-iugoslave.

Boris Tadici a spus că Serbia nu va trece niciodată „linia roşie” a acordurilor care au pus capăt războaielor post-iugoslave şi se va comporta corect cu vecinii. „Noi respectăm Bosnia-Herţegovina nu doar prin vorbe, ci prin tot ce facem”, a spus Tadici.

Belgradul este acuzat des de musulmanii şi croaţii bosniaci că ar sprijini naţionaliştii din partea sârbească a Bosniei, în frunte cu Milorad Dodik.

Vizita lui Tadici la Sarajevo a avut loc la aproape două luni după ce Serbia l-a arestat şi predat tribunalului de la Haga pe Ratko Mladici, acuzat de genocid şi de crime de război pe care le-ar fi săvârşit mai ales în Bosnia.

Vorbind ieri în capitala bosniacă, Tadici a spus că este nevoie ca toţi criminalii să fie arestaţi.

Potrivit agenţiei Reuter, Serbia este foarte activă în ultimii ani în efortul de a-i aduce în justiţie şi pe bosniacii croaţi şi musulmani bănuiţi de atrocităţi în timpul războaielor post-iugoslave, un efort care nu este înţeles de unii bosniaci.

Ieri la Sarajevo, Tadici a recunoscut că arestarea lui Mladici nu este nici ea pe placul tuturor compatrioţilor săi, dar a adăugat că nu-i pasă de criticile naţionaliştilor sârbi.

Tadici a spus că ar fi bucuros dacă la sfârşitul carierei sale politice s-ar spune că a fost un trădător, atâta vreme cât toate popoarele din regiune o vor duce bine, iar ţările fostei Iugoslavii vor fi în sfârşit legate între ele prin autostrăzi.

Potrivit serviciului sud-slavic al postului nostru de radio, bosniacii sunt nemulţumiţi mai ales de arestarea în martie în Austria a fostului general de armată bosniac Jovo Divjak, în baza unui mandat de arestare sârbesc. Belgradul îl consideră criminal de război, dar pentru mulţi bosniaci el este un erou.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG