Linkuri accesibilitate

Monopolul şi cărniţa


Economia de piaţă în variantă moldovenească e mai degrabă mulată pe mentalitatea de sorginte sovietică.



Deunăzi ministrul agriculturii ne-a explicat că în pieţele agroalimentare carnea e scumpă din cauza monopolului. Vasăzică, comercianţii de acolo se înţeleg între ei în privinţa preţului din care cauză carnea e de 4 ori mai scumpă decît la producători. Iar cel care vrea să ajungă în piaţă pentru a vinde carnea la un preţ mai ieftin nu are şanse. E eliminat fără menajamente de monopolişti.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:45 0:00
Link direct


Ministrul agriculturii consideră că pentru ieftinirea cărnii e necesară crearea unor centre agroalimentare ai căror acţionari să fie asociaţiile de producători. Aşa piaţa poate fi demonopolizată, conchide ministrul.

Impresia mea e că declaraţia ministrului nu a şocat multă lume. Şi asta pentru că starea asta de fapt nu e de o săptămînă-două, ci îşi are rădăcinile în zorii tranziţiei. Cel puţin vecinii cu care am discutat sînt convinşi că acest monopol al cărnii are o vîrstă venerabilă. Şi, într-adevăr, e greu de presupus că el a apărut acum două-trei luni. Şi dacă e aşa, e normal să ne întrebăm: dar unde au fost atîta amar de vreme guvernanţii? De ce nu au luptat ei împotriva monopolului dizgraţios mai înainte? Unde mai pui că discursurile despre concurenţa loială şi despre demonopolizare au fost mereu la ordinea zilei aici.

Au fost şi sînt, dar economia moldovenească are suficiente parcele, mai măricele şi mai micuţe, dirijate de tot felul de monopolişti nesăţioşi. Iar atunci cînd concurenţa e trucată are de suferit, se ştie bine, consumatorul care trebuie să plătească mai mult sau care nu poate să aleagă.

Monopolul la cărniţă, identificat atît de tîrziu de actualul ministru al agriculturii, vine ca o prelungire firească a scandalurilor de la întreprinderile de stat ce au au scos la iveală nişte interese oculte. Noi de fapt, dacă stau să mă gîndesc mai bine, nici nu prea am avut o economie de piaţă viabilă, adevărată, în toţi ultimii 20 de ani. Unii au şi făcut cu ou şi cu oţet captalismul fără să înţeleagă că al nostru capitalism e o parodie jalnică al celui occidental. Economia de piaţă în variantă moldovenească e mai degrabă mulată pe mentalitatea de sorginte sovietică.

Acum ministrul agriculturii propune crearea centrelor agroalimentare care să distrugă monopolul. Bună idee, n-ai ce zice. Numai că realizarea ei va fi foaaaaaarte complicată, ba chiar ar putea fi imposibilă. În această parte a lumii, monopoliştii au parcă puteri paranormale.
XS
SM
MD
LG