Linkuri accesibilitate

AIE caută un compromis local


Analişti politici despre disensiunile din coaliţia de guvernare şi crearea alianţelor la nivel local.


In cursul serii se desfăşoară o noua întâlnire la nivel de lideri a Alianţei pentru Integrare Europeană, după ce convorbirile de ieri seara nu au marcat vreun succes deosebit, dar toată lumea s-a declarat mulțumită că măcar dialogul a început. Ce şanse reale sunt ca liderii Alianţei să ajungă să îşi depăşească divergenţele, atât la nivel central cât şi la nivel local, este una din întrebările pe care Alla Ceapai le-a adresat mai multor editorialişti de la Chişinău.


AIE caută un compromis local
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct



Editorialistul Petru Bogatu consideră că Alianţa pentru Integrare Europeană este obligată să ajungă la un numitor comun privind alianţele locale:

Petru Bogatu
„Pînă la urmă acest lucru poate fi făcut, pentru că în caz contrar subliniez alianţa va înceta să mai guverneze. Alianţa, coaliţia de guvernămînt riscă să între într-un blocaj de durată. Trebuie să cedeze cu toţii pentru că partidelor din alianţă le este scris să se afle în aceeaşi barcă şi alegerile locale au demonstrat acest lucru. Şi trebuie să iasă peste orgolii, peste ambiţii poate exagerate şi să înveţe arta compromisului.”

Analistul politic de la portalul ava.md Vitalii Andrievschi consideră că disensiunile din alianţă vor împiedica partidele să ajungă la un numitor comun:

„În primul rînd, foarte mari sunt cerinţele PLDM care nu a obţinut o majoritate. În al doilea rînd, este tendinţa PDM de a cumpăra prin bani persoanele lor la funcţii locale. Cea mai bună ieşire din situaţie este de a oferi undă verde autorităţilor locale ca ele singure să decidă formarea alianţelor. Deoarece să distrugi acum funcţionarii locali ar însemna începerea certurilor asemănătoare celor din alianţa centrală. Acest lucru se va răspîndi în toată Moldova şi criza totală va fi inevitabilă.”

Directorul agenţiei Info-Prim Neo, Valeriu Vasilică susţine că şansele pentru a atinge un compromis în formarea alianţelor la nivel local este de 50 la 50.

Valeriu Vasilică
„Cele 50 pro sunt dictate de faptul că componentele alianţei de guvernămînt la nivel central oricum nu pot una fără alta. Am avut o perioadă de linişte între turul întîi şi doi a alegerilor locale, componentele alianţei nu s-au sfidat, nu s-au atacat una pe alta, nu ştiu pe cît de bună a fost conlucrarea şi eficientă. Pe de altă parte nu am observat o diminuare a neînţelegerilor, a împunsăturilor. Şi dacă lucrul acesta se va produce, doar în situaţia asta ne putem aştepta la o redresare a situaţiei la nivel local, care mai întîi trebuie redresat la nivel central. Nu pentru că aş fi pesimist exagerat, dar pentru că practica ne zice că deocamdată împunsăturile şi neînţelegerile sunt mai utilizate decît mişcările de conciliere.”

Valeriu Vasilică adaugă că situaţia ar trebui clarificată la nivel central al alianţei prin diminuarea contradicţiilor şi ulterior să se negocieze crearea alianţelor la nivel local.
Previous Next

XS
SM
MD
LG