Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Dinamica extremismului


Raportul anual al Oficiului federal pentru protecţia Constituţiei - Verfassungsschutz - Serviciul de informaţii interne din Germania.



Ministrul federal de interne Hans-Peter Friedrich (CSU) şi Heinz Fromm, directorul serviciului de informaţii interne (Bundesamt für Verfassungsschutz) au prezentat la sfîrşitul săptămînii trecute raportul anual al Oficiului federal pentru protecţia Constituţiei. Anul trecut s-a înregistrat o uşoară scădere a infracţiunilor cu substrat extremist, faţă de anul 2009.

În general se constată însă o creştere a acţiunilor violente, adică a „a potenţialului extremist“, precum se afirmă în raport. Asta se constată, în primul rînd, în cadrul „Naţionaliştilor autonomi“.

În comparaţie cu anii trecuţi, aderenţii acestui curent
Raportul 2010

extremist au renunţat la o vestimentaţie provocatoare şi la afişarea unor simboluri care semnalau anumite simpatii politice. În consecinţă, au cam dispărut din spaţiul public persoanele tunse zero care poartă bocanci cu şireturi albe. Scena extremistă de dreaptă cuprinde circa 5.600 de persoane, între care 1000 de „naţionalişti autonomi“. Din 762 de incidente violente înregistrate la nivel naţional, 304 au fost înregistrate în partea răsăriteană a Germaniei.

În ceea ce priveşte violenţele comise de extremişti de stînga raportul reţine 944 de asemenea infracţiuni. Ministrul de interne a subliniat că o mare parte a acestor violenţe s-au produs în cursul unor demonstraţii cînd grupuri de extremişti se atacă reciproc respectiv se bat cu forţele de ordine. Acest fenomen este considerat drept „foarte îngrijorător“.

Privitor la numărul membrilor celor două partide extremiste de dreapta, Partidul Naţional-Democrat din Germania (NPD) şi Uniunea Populară Germană (DVU) autorii raportului constată o uşoară scădere.

Statistică a criminalității politice cf. Raportului 2010

Raportul, care cuprinde 335 de pagini, se ocupă şi de pericolul terorismului islamist pentru Germania.

Astfel se vorbeşte despre existenţa a 29 de organizaţii islamiste pe teritoriul german, la sfîrşitul anului 2010, în care activează 37.470 de persoane. În acest context se vorbeşte despre aşa numitul „salafism“ care se transformă într-o platformă ideologică a islamismului militant. Salafismul („salaf“ înseamnă în limba arabă: străbun; لسلفية‎ as-salafiyya) se bazează pe formule religioase radicale preluate din faza arhaică a religiei musulmane.
XS
SM
MD
LG