Linkuri accesibilitate

Proteste şi arestări în Belarus


Arestări la Minsk
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00
Link direct



Poliţia a folosit ieri gaze lacrimogene pentru a-i împrăştia pe cei care protestau la Minsk şi în alte oraşe faţă de regimul lui Lukaşenka.

Protestatarii s-au adunat noaptea trecută în capitala ţării şi în alte oraşe, iar modalitatea de a protesta este de a aplauda cu patos pentru a marca ziua independentei la 3 iulie. Din 1996, Belarus aniversează la această dată eliberarea Minskului de sub fascişti de către armata sovietică. Potrivit corespondentei Europei Libere Halina Abakuncik, care s-a aflat printre protestatari în apropierea gării centrale de la Minsk, numărul poliţiştilor în civil era foarte mare şi au avut loc violenţe soldate cu arestarea mai multor zeci de protestatari.


Proteste şi arestări în Belarus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct



„Niciodată n-am mai văzut aşa ceva la Minsk, la toate demonstraţiile despre care am relatat. Oamenii au fost luaţi de pe străzi. Dubele poliţiei au împînzit străzile. Au arestat jurnalişti, pe oricine le cădea în mînă. Îi băteau, nu le păsa cu cine au de-a face. Trecătorii au încercat să-i apere pe cei bătuţi, dar violenţele au continuat şi aruncarea oamenilor în dubele poliţiei...

Potrivit grupului pentru apărarea drepturilor omului Vesna, 300 de oameni au fost arestaţi ieri seară. Autorităţile au blocat mai multe site-uri de socializare pentru a împiedica organizarea unor proteste masive. Preşedintele de la Minsk, Aleksandr Lukaşenka a declarat înainte de parada militară de ieri că toate protestele opoziţiei sunt „un complot al forţelor din străinătate” pentru a-l înlătura de la putere.

„Cineva caută să ne impună scenariul imoral al revoluţiei colorate, copie a ceea ce se întîmplă în alte ţări. Înţelegem că scopul acestor atacuri este de a răspîndi nesiguranţa şi instabilitatea, de a distruge înţelegerea dintre oameni şi la sfîrşit de a ne aduce în genunchi şi de a reduce la zero tot ceea ce am înfăptuit de la independenţă încoace. Dar asta nu se va întîmpla...”

La parada militară de ieri de la Minsk, preşedintele Lukaşenka a fost însoţit de fiul sau minor care purta uniforma armatei din Belarus.
XS
SM
MD
LG