Linkuri accesibilitate

2.07 - București: Privatizarea Combinatului de la Reșița contestată


Cu Michael McNutt, reprezentant al companiei Noble Ventures.



2 iulie 2001

Interviul săptămînii. (Realizator: Ingrid Şuşu).

Privatizarea Combinatului de la Reșița contestată.

Invitat Michael McNutt, reprezentantul Noble Ventures.

Compania americană a cumpărat, la 5 iunie anul trecut, combinatul siderurgic de la Reşita. Privatizarea combinatului s-a izbit încă de la început de opoziţia sindicatelor care au anunţat că vor face tot posibilul pentru anularea contractului de privatizare. În urma cu cîteva zile, la presiunea sindicatelor autoritatea naţională pentru privatizare a acţionat Noble Ventures în judecată cerînd rezilierea contractului.

Europa Liberă: După ce guvernul roman a anunţat că va acţiona oficial în judecată Noble Ventures pentru rezilierea contractului de privatizare a combinatului siderurgic de la Reşita, care este pozitia Dvs ?

M. McNutt:
„În primul rînd aş vrea să precizez că guvernul roman nu a anunţat încă oficial Noble Ventures cu privire la rezilierea contractului. Ştim asta numai din informaţiile de presă. Răsounsul nostru este cît se poate de simplu. Noble Ventures este proprietarul CSR. Am fost proprietari ieri, suntem şi astazi şi vom fi proprietari şi mîine.

Potrivit legii, în cadrul contractului de privatizare, ca în orice contract, de altfel, ambele părţi, şi noi şi guvernul au obligaţii şi decid de comun acord asupra modalităţilor legale de anulare, modificare sau suspendare a contractului.

Găsim interesant că doua zile în urmă, în faţa reprezentanţilor ambasadei SUA, ministrul Muşetescu a declarat fără nici un dubiu că intenţia guvernului nu este de a anula contractul, ba mai mult, dorinţa guvernului ar fi aceea de a semna un protocol adiţional la contract în ideea ca acest contract să ramînă în picioare, recunoscînd deci, buna credinţă a Noble Ventures de a duce la capăt programul de investiţii într-o situaţie, şi aşa, extrem de dificilă din punct de vedere social, creată de acţiunile de intimidare ale sindicatelor. Iar sindicatul n-ar trebui lăsat să se pronunţe cu privire la cine ar trebui să conducă întreprinderea.” [...]

Europa Liberă: Cît de mult datoraţi bugetului de stat şi, din cîte ştiu, la rîndul Dvs aveţi de încasat anumite datorii: care ar fi cuantumul acestora ?

M. McNutt:
„Nu am acum cifra exactă a datoriilor pe care le avem de încasat. E în jur de 10-12 milioane de dolari cred. În ceea ce priveşte statul principala datorie pe care o avem de achitat este în jur de 318 miliarde de lei şi adiţional penalităţi de 800 de milioane de lei. Penalităţi care ar fi trebuit scoase din contractul de privatizare, în vreme ce datoria principală ar trebui achitată în circa 5 ani de zile.” [...]

Europa Liberă: Cum vi se pare faptul că ministrul privatizării a afirmat că există deja un alt potenţial investitor pentru Reşita ?

M. McNutt:
„Acum 2 zile, cum spuneam, ministrul a afirmat în faţa reprezentanţilor ambasadei SUA cît se poate de clar că acest guvern va face tot ce îi stă în putinţă pentru a nu rezilia acest contract de privatizare. Mi se pare foarte ciudat că ministrul face comentarii pe tema unui potenţial investitor la o companie care nu este de vînzare. Pe ce bază iniţiază ministrul negocieri cu un posibil cumpărător pentru o companie care s-a privatizat acum un an ?

Europa Liberă: Ultima întrebare - regretaţi că aţi încheiat acest contract pentru privatizarea combinatului de la Reşita?

M. McNutt:
„Singurul regret pe care îl avem este că n-am insistat asupra restructurării înainte de încheierea contractului. Ne-am petrecut un an din viaţă cu cele mai bune intenţii, crezînd că, indiferent de guvernul care va veni la putere, se va face restructurarea. Apreciem eforturile primului ministru de a se asigura că aceasta s-a făcut deja, dar regretăm că fostul guvern nu a avut timpul necesar să detaileze normele de aplicare a contractului.”
XS
SM
MD
LG