Linkuri accesibilitate

Dominique Strauss-Kahn eliberat din arestul la domiciliu în Statele Unite


Dominique Strauss-Kahn astăzi la sosirea la Tribunalul Suprem new-yorkez
Dominique Strauss-Kahn astăzi la sosirea la Tribunalul Suprem new-yorkez

Procurorii consideră îndoielnică credibilitatea presupusei victime a fostului director al FMI.




Procurorii au căzut de acord astazi să îl elibereze de la arestul său la domiciliu pe fostul director al Fondului Monetar Internaţional Dominique Strauss-Kahn, acuzat că ar fi violat o cameristă într-un elegant hotel new yorkez. Strauss-Kahn a fost arestat în 14 mai. Procurorii au decis eliberarea din cauza unor mari probleme de credibilitate legate de presupusa victimă. Potrivit televiziunii Bloomberg, care citează persoane apropiate cazului, dacă judecătorii vor fi de acord cu propunerea procurorului Dominique Strauss-Kahn va putea să călătorească liber în Statele Unite şi i se vor returna banii depuși pentru eliberarea sa pe cauţiune, un milion de dolari, şi alte cinci milioane plătite în acțiuni, ca garanție.

Revelaţiile legate de credibilitatea dubioasă a presupusei victime au apărut astazi în cotidianul New York Times. Procurorii au descoperit că presupusa victimă a minţit de mai multe ori şi de aceea cred din ce în ce mai puţine din declaraţiile femeii despre circumstanţele atacului la care ar fi fost supusă.

Dominique Strauss-Kahn

Ziarul relatează şi că, la o zi după atac, femeia a vorbit la telefon cu un deținut pentru trafic cu droguri dintr-o închisoare despre posibilele beneficii materiale pe care le-ar putea avea dacă ar menține acuzaţiile la adresa fostului director al FMI. Cel aflat în închisoare, se scrie New York Times, ar fi unul dintre cei care în ultimii doi ani au depus în conturile cameristei sume însumînd 100 de mii de dolari. Aceste revelaţii nu modifica acuzaţia de viol şi agresiune sexuală dar pun sub semnul întrebării credibilitatea victimei.

Dominique Strauss-Kahn era considerat in Franţa, înainte de acest scandal, drept cel mai redutabil contracandidat din partea socialiştilor al preşedintelui Nicolas Sarkozy în alegerile de anul viitor.

Intorsătura cazului a fost salutată astazi de lidera socialistilor francezi, Martine Aubry: „As vrea să spun că ştirea pe care am primit-o din presa americană mă umple de bucurie, ca şi pe toţi cei ce sunt apropiaţi lui Dominique. Sper din tot sufletul că sistemul de justitie american va afla întregul adevăr în aceasta seară şi îi va permite lui Domique să iasă din acest coşmar...”

Dacă judecătorii acceptă cererea avocaţilor acest lucru va fi o indicaţie foarte clară că îşi pierd încrederea că acuzaţiile victimei ar putea fi susţinute mai departe.
Incertitidinile planează însă nu numai asupra cazului dar si asupra viitorului lui Dominique Strauss-Kahn dacă va fi pînă la urmă găsit nevinovat. Întoarcea sa la FMI este foarte improbabilă pentru ca funcţia sa va fi preluata de saptamina viitoare de Christine Lagarde, ministrul de finanţe al Franţei. Soarta sa pe scena politică a Franţei pare însă mai promiţătoare, a declarat Europei Libere, editorul revistei Express, Christian Makarian.
XS
SM
MD
LG