Linkuri accesibilitate

Băsescu stârneşte indignarea Rusiei


Insistentele preşedintelui român nu fac decît să inflameze un conflict fără mize, cînd relaţiile româno-ruse reveniseră pe linia de plutire.




Preşedintele României, Traian Băsescu, a stârnit o furtună de proteste în presa de la Bucureşti când l-a învinuit pe regele Mihai că ar fi trădat ţara abdicând după război. În aceeaşi declaraţie de presă, Băsescu a făcut şi altă afirmaţie care a stârnit indignarea Federaţiei Ruse: anume, că dacă ar fi fost în locul guvernanţilor români din 1941, ar fi fost probabil de acord cu atacarea Uniunii Sovietice de dragul recuperării Basarabiei. Relatează de la Bucureşti Sabina Fati.


Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct



Relatiile romano-ruse se afla din nou in pragul inghetului dupa ce diplomatia de la Moscova a catalogat drept „bravada rusinoasa” declaratiile presedintelui roman Traian Basescu referitoare la decizia maresalului Ioan Antonescu de a intra in razboi alaturi de Germania nazista impotriva URSS in iunie 1941.

Seful statului roman a spus acum o saptamina ca si el daca ar fi fost in locul lui Antonescu ar fi dat acelasi ordin armatei romane: „ostasi treceti Prutul”. Traian Basescu este convins ca acesta este raspunsul corect si multi dintre romanii care au citit doar manualele de istorie din ultima perioada a dictaturii comuniste sunt de aceeasi parere.
Seful statului roman a tinut astfel sa-si reia asertiunile adaugind in plus ca „URSS nu mai exista” si ca spusele sale sint in deplin acord cu pozitia Romaniei, care, prin Parlament a condamnat pactul Ribbentrop-Molotov si chiar cu pozitiile Rusiei care prin Duma de stat a condamnat acelasi Pact. Fara sa o spuna, Traian Basescu se refera la articolul 3 din acest protocol secret care subliniaza „interesul pentru Basarabia” al URSS.

In Romania se crede ca Basarabia a fost pierduta in 1940 ca urmare a pactului sovieto-german, desi Bucurestiul a renuntat atunci la provincia sa de peste Prut in urma unor schimburi de note diplomatice, in cel mai pasnic mod posibil.

La 22 iunie 1941, sub pretextul recuperarii Basarabiei, maresalul Antonescu a dat ordin armatei sa treaca Prutul.

Presedintele Romaniei in argumentatia sa patriotica omite insa citeva amanunte: armata romana a trecut nu doar Prutul, ci si Nistrul, semn ca ofensiva nu era doar pentru recuperarea Basarabiei pierdute, iar atacarea URSS de catre Germania, Romania si ceilalti aliati a facut caduc tratatul de neagresiune incheiat la 23 august 1939, in al carui protocol secret se vorbeste despre Basarabia. De aceea puterile cistigatoare ale celui de-al Doilea Razboi Mondial au fixat actuala frontiera a Romaniei (prin tratatul de la Paris 10 februarie 1947) pornind de la realitatile post-conflict si nu de la Pactul Ribbentrop-Molotov.

Traian Basescu ar vrea sa demonstreze, fie din ignoranta, fie din ratiuni populiste ca gestul maresalului Antonescu de a se asocia cu Germania in razboiul impotriva URSS ar fi fost patriotic, fiindca ar fi avut ca scop recucerirea actualului teritoriu al Republicii Moldova.

La nivelul istoricilor discutia poate fi purtata, dar de la nivelul unui sef de stat lucrurile pot fi interpretate. De aceea reactia Moscovei a fost cit se poate de coroziva: „Rusia este indignata de recentele afirmatii ale presedintelui Romaniei, Traian Basescu, potrivit carora „in locul maresalui Ion Antonescu in 1941 si el ar fi trimis soldati romani peste Prut” pentru participarea la agresiunea Germaniei hitleriste impotriva URSS.” Mai mult, purtatorul de cuvint al diplomatiei moscovite considera ca presedintele roman „justifica in acest fel agresiunea fascista”.

In loc sa lase pe seama ministerului de externe raspunsul, presedintele Traian Basescu a tinut sa revina si sa adauge ca Rusia nu are motive de suparare devreme ce „Uniunea Sovietica nu mai exsita”, iar Romania are acum o relatie cu Federatia Rusa, nu cu URSS.

Diplomatia romana catalogase declaratia ministerului rus de externe ca „regretabila”, dar cu o „violenta de limbaj inacceptabila”, de aceea insistentele presedintelui roman pe acest subiect nu fac decit sa inflameze si mai mult un conflict fara mize intr-o perioada in care relatiile romano-ruse revenisera pe linia de plutire, dupa ce acum un an fusesera din nou destabilizate de un scandal de spionaj finalizat cu expulzari de diplomati.

Politigraf

XS
SM
MD
LG