Linkuri accesibilitate

Lovitură liberă: Transfer riscant - transfer sigur


Neymar e vînat de Chelsea, Real Madrid și Barcelona, toate gata să achite 45 de milioane de euro.




Toată lumea îl vrea pe Neymar. Prada e un jucător de 19 ani care face minuni la Santos. Neymar e vînat de Chelsea, Real Madrid și Barcelona, toate gata să achite 45 de milioane de euro, clauza care deschide negocierile pentru contract. Speculațiile de presă au început și cîteva ziare îl dau deja plecat pe Neymar la Real Madrid. Numai că acest gen de știri sînt, de cele mai multe ori, manevre premergătoare în războiul purtat de cluburi prin intermeidari de presă.

Un singur lucru e cert: Neymar va juca la un mare club european. Mai puțin cert dar destul de probabil, transferul va fi perfectat în decembrie, după ce Santos, cu Neymar în echipă, va juca în Campionatul Mondial al Cluburilor. Mult mai incert decît se crede e viitorul carierei lui Neymar.

Aproape în fiecare an, cluburile europene cred au descoperit următorul Pele sau următorul Maradona. Deobicei, e vorba de un tînăr brazilian sau argentinian. Propunerile de contract curg, suma de transfer sare imediat de 10 milioane, apoi de 20 de milioane, urmează importul, conferințele de presă, marea așteptare, primele meciuri și, după cîteva luni, stingerea.

Cine vrea să consulte traseul are, deja, la dipoziție dosarul Robinho. Explicația acestor cazuri repetate de ratare costisitoare vin din precipitare. Jucătorii descoperiți prin Brazilia sau Argentina sînt, de cele mai multe ori, valori reale. Problema apare abia de aici încolo. Oricît de dotat, un jucător tînăr, recoltat din campionatele sud-americane, va avea o mare problemă de adaptare în Europa, unde fotbalul presupune un nivel de angajament fizic superior și un calendar mult mai încărcat.

Cei mai mulți nou veniți clachează fizic și apoi moral, în primul an petrecut în Europa. Dimpotrivă, jucătorii care apucă să se formeze acasă și sosesc în Europa la 23 sau 25 de ani, sînt mult mai bine pregătiți și reușesc să se integreze. Lecția e destul de clară dar mitologia jucătorului sudamerican miraculos e încă vie. Cluburile cred în apariții șocante care provoacă imediat sezoane pline de succes. Presa și publicul vor noutate și, mai ales, noutate exotică. În aceste condiții, coada de tinere speranțe sudamericane crește. La fel și eșecurile. Neymar ar putea fi o excepție dar nimic nu e garantat. Presa a lansat ipoteza unui succes sigur dar asta vom ști abia peste un an sau doi.

Transferul iminent al lui Fabregas intră într-o categorie mult mai sigură. Crescut la Barcelona și confirmat la Arsenal, Fabregas e un jucător format. Căpitanul lui Arsenal e de cîțiva ani obiectul speculațiilor care trimit la un transfer la Barcelona. În ultimii trei ani, Arsenal a respins tot atîtea oferte înaintate de Barcelona, ultima oară după o dispută furioasă în care Arsene Wenger, antrenorul lui Arsenal, a atacat vehement Barcelona pentru practici incorecte. De data asta, lucrurile sau altfel. E destul de clar că Arsenal s-a resemnat cu plecarea lui Fabregas și negociază termenii cu Barcelona. Prima ofertă, cifrată la 40 de milioane de euro, a fost respinsă dar Arsenal s-a arătat gata să analizeze o nouă ofertă.
XS
SM
MD
LG