Linkuri accesibilitate

Fenomenul „sinuciderii elitelor”


Gheorghe Cojocaru: „Sursa fenomenului - iraționalitatea, autosuficiența și iresponsabilitatea factorilor de decizie pentru conduita lor publică”.



În vizita lui săptămânală în studioul Europei Libere, istoricul şi publicistul de la Chişinău Gheorghe Cojocaru s-a declarat nedumerit de certurile iscate în alianţa de guvernământ după nişte alegeri locale în care toate cele trei partide componente au avut rezultate bune.


Gheorghe Cojocaru: „Rezultatele alegerilor locale, în special, în turul doi în municipiul Chișinău arată că atunci cînd cele trei partide din Alianța pentru Integrare Europeană sunt unite, ele devin o forță care poate surclasa în situațiile cele mai critice opoziția comunistă. Mai mult decît atît, îndemnul la strîngerea rîndurilor celor trei partide liberale și democrate părea să fie principala lecție pe care liderii acestor formațiuni ar fi trebuit s-o învețe în urma recent încheiatei campanii pentru puterea locală.”


Un punct de vedere de Gheorghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct



Europa Liberă: Numai că un telespectator, care nu se „dezlipeşte” de ecranul televizorului, ar putea avea senzaţia, eu zic justificată, că liderii Alianței, dimpotrivă, parcă au așteptat sfîrșitul campaniei ca să reia războaiele lor interne. De ce s-a declanșat din nou această „cotonogeală publică”, termen agreat de analiştii politici?

Gheorghe Cojocaru: „S-ar putea să greșesc, dar cred că aici avem a face cu ceea ce științele politice numesc drept fenomenul „sinuciderii elitelor”, care are drept sursă iraționalitatea, autosuficiența și iresponsabilitatea factorilor de decizie pentru conduita lor publică. Însă, nu există nici un dubiu că responsabilitatea pentru o eventuală „sinucidere” a elitelor politice investite cu puterea, cu grave consecințe pentru evoluțiile democratice, va aparține în totalitate liderilor actualei guvernări, care se lasă orbiți de pasiuni mărunte, dau dovadă de imaturitate politică și nu se ridică la înălțimea așteptărilor reale ale societății.”

Europa Liberă: E lesne de observat că bătăliile cele mai grele se dau între polul liberal-democrat și cel democrat al Alianţei…

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru: „… prin urmare, și responsabilitatea pentru soarta acestei guvernări este, înainte de toate, a liderilor acestor două partide, care de la un timp încoace se consumă în vorbe goale și replici acide, nu produc decît un spectacol continuu de prost gust, riscînd să-și antipatizeze pînă și propriul electorat printr-un asemenea comportament. Electoratul, dacă ar fi să parafrazăm o celebră maximă latină, nu mai vrea spectacole, vrea o altă viață și lideri care să-i ofere un orizont liber și prosper. S-ar putea chiar ca liderii de astăzi să fie devansați în evoluția lor de acest electorat democratic, dar ceea ce mi se pare deosebit de grav este că, drept reacție la ceea ce se întîmplă pe scena politică, o parte a acestui electorat, tinerii, în special, se dezinteresează de viața publică.”

Europa Liberă: Totuşi, ce şanse există pentru depăşirea acestor scandaluri și certuri ca la uşa cortului, vorba vine?

Gheorghe Cojocaru: „Șanse există pînă la proba contrarie. Cu atît mai mult că atelajul la care s-au angrenat cele trei partide de la guvernare va putea fi urnit din loc doar prin efortul lor comun, investițiile de care are nevoie ca de oxigen economia națională vor veni doar dacă se va pune punct acestei instabilități politice și dacă guvernarea va deveni una funcțională nu doar în vorbe, ci și în fapte. La rîndul său, cetățeanul simplu din Republica Moldova știe să dea dovadă de indulgență față de cei investiți cu puterea, mai ales, dacă aceștia îl vor convinge că pun interesele naționale mai presus decît cele înguste, personale sau de grup.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG