Linkuri accesibilitate

30.06 - Chișinău: Noul regim de trecere a frontierei moldo-române


Începând cu 1 iulie cetăţenii R. Moldova vor avea nevoie de paşaport de străinătate pentru a intra, tranzita şi rămâne pe teritoriul României.




30 iunie 2001

Ora Moldovei.

Noul regim de trecere a frontierei moldo-române.

Dan Ionescu: Noul regim de trecere a frontierei moldo-române a devenit o realitate odată cu semnarea astăzi, la Chişinău, a acordului dintre cele două părţi. Acordul urmează să intre în vigoare începând de duminica viitoare, aşa cum puteţi afla de la Ina Coreţchi.

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al României, Cristian Diaconescu, şi ministrul adjunct de Externe al Republicii Moldova, Eugen Carpov, au semnat astăzi la Chişinău Acordul privind călătoriile reciproce ale cetăţenilor. Potrivit acestuia, începând cu 1 iulie curent cetăţenii Republicii Moldova vor avea nevoie de paşaport de străinătate pentru a intra, tranzita şi rămâne pe teritoriul României şi nu vor mai putea călători în această ţară cu buletinele interne, cum se făcea până acum.

Paşapoartele pot fi de tip diplomatic, de serviciu sau simple, individuale sau colective pentru grupuri organizate. Minorii vor călători în baza paşapoartelor naţionale personale, iar în cazul în care nu le posedă, în baza paşapoartelor naţionale ale părinţilor sau ale persoanelor care îi însoţesc.

Aceleeaşi condiţii sunt prevăzute şi pentru cetăţenii României, care călătoresc în Republica Moldova. Iată ce a declarat secretarul de stat al Ministerului român de Externe, Cristian Diaconescu, după semnarea Acordului: „Vă rog să priviţi acest Acord dintr-o perspectivă politică mult mai largă. Noi îl considerăm un instrument juridic esenţial şi foarte important nu numai pentru a ne alinia la standardele Uniunii Europene şi la cerinţele unei circulaţii moderne în Europa, dar şi pentru a răspunde unei necesităţi bilaterale foarte necesare – combaterea traficului, ordonarea, regularizarea schimburilor la frontieră.

Paşaportul este un instrument modern, normal, folosit în toate ţările. Asigură totodată o fluidizare a traficului nu numai pe frontiera terestră, cât şi intrările prin aeroporturi. De asemenea, este util un astfel de instrument şi pentru asigurarea unui trafic normal al unei persoane, al liberei circulaţiei a personaleor traversând România spre Europa şi în alte părţi ale lumii.”

Viceministrul moldovean al Afacerilor Externe, Eugen Carpov, a fost de acord cu opinia oficialului de la Bucureşti: „De fapt, este o acţiune care se consideră absolut normală în relaţiile dintre state, călătoria cu paşapoarte. Ea se include perfect în condiţia sau în necesitatea securizării frontierelor. Interesul pentru securizarea frontierei există şi din partea Republicii Moldova. Securizarea frontierei înseamnă, în primul rând, un control eficient la frontieră atât asupra persoanelor care intră, iesă din ţară, cât şi circulaţia mărfurilor cu persoanele respective ş.a.m.d.”

Ambii oficiali au subliniat că Acordul semnat astăzi nu stipulează introducerea regimului de vize. Eugen Carpov a declarat că Chişinăul şi Bucureştiul au ajuns la o înţelegere de principiu în privinţa tinerilor din Republica Moldova înscrişi la instituţiile de învăţământ din România, dar care nu dispun de paşapoarte. O anumită perioadă de timp aceştea ar putea traversa frontiera cu buletinele de identitate pentru a susţine examenele sau a definitiva pregătirile pentru începerea noului an de studiu. Aspectele tehnice ale aplicării acordului încheiat astăzi urmează a fi discutate cu începere de săptămâna viitoare la Galaţi.

Iniţiativa semnării acestui document aparţine Bucureştiului. Securizarea frontierei de Est este una din condiţiile principale, pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a putea adera la Uniunea Europeană. Ministrul adjunct de Externe de la Chişinău, Eugen Carpov, a declarat că şi Republica Moldova întreprinde măsuri pentru a-şi securiza graniţa de la Răsărit.

Eugen Carpov: „A fost semnat deja un acord în luna mai cu Guvernul Ucrainei, care prevede aceeaşi acţiune doar cu începând cu 1 ianuarie a anului viitor. Deci şi cu Ucraina avem o perioadă de rezervă de jumătate de an, în timpul căreia toţi cetăţenii care doresc să călătorească vor trebui să-şi perfecteze paşapoarte de străinătate.”

În context, Eugen Carpov a spus că Guvernul moldovean va micşora taxele pentru eliberarea paşapoartelor şi a altor documente de identitate. O parte din aceste cheltuieli vor fi acoperite din asistenţa de un milion de dolari, promisă de statul român, şi încă un milion de dolari, pe care ar putea beneficia Republica Moldova după aderarea la Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

Din Chişinău, Ina Coreţchi, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG